Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 септ. 2011, 01:53 ч.

Да продължавам ли да водя детето си на ДГ???

 • 4 056
 • 53
 •   1
Отговори
 • Мнения: 65
Здравейте!
Тази година детето ми е във 2-ра група в детската градина. Миналата година беше голяма мъка - за 8мес. се разболя 7пъти сериозно(стигахме до отит, високи темпер., 4пъти антибиотици, после хомеопатия) като 2 мес. зимата изобщо не е ходила на ДГ. Тази година тръгнахме и още след третия ден вдигна 39 градуса (ангина). Май много ми дойде от миналата год. и направо откачих... Искам да отбележа, че цяло лято детето не се е разболяло нито веднъж. Преди да тръгне на ДГ  т.е. до 3г. също почти не е боледувала(само веднъж направи отит от една хрема на 2г.)... Не знам дали затова се настроих толкова крайно, но тази разлика в здравния статус на дъщеря ми ме побърква, ясно - в детските градини много деца на едно място, много вируси и т.н. , но моето май нещо не може да си изгради имунитет или бързам много???( на ясла не е ходила)... Е може да има и друго сега като се замисля, когато не сме ходили на детска(лятото напр. и предните години), рядко я водя по места, където има много деца - открай време избягвам парка(нашият е много пренаселен и мръсен) и обикновено си играе в градинката с още две -три деца, а част от времето сме и на вилата, където пък изобщо деца няма.
Много се радвах, че като тръгне на ДГ там ще удовлетворява потребността си от общуване, защото тя е много контактно и активно дете, въпреки че първоначално периодът на адаптация беше дълъг и не много лек, а и тази година тръгна с не особено голямо желание, но все пак беше по-добре(личеше, че е пораснала и даже като чели сама си осъзнава нуждата да комуникира с други деца повече време,а не само по 1час на ден напр.)
Но се страхувам, че тези чести разболявания ще продължат... Вече започват да ми се въртят мисли в главата да я спра от ДГ(в момента имам тази възможност, работя от вкъщи)...
Чудя се обаче преценявам ли обективно ситуацията....???
Моля, споделете вашето мнение по въпроса.

# 1
 • Мнения: 655
На твое място бих спряла детето от градина за известно време. Може би, би помогнало някакво закаляване на детето и нов опит за градина.

Ще дам пример с моите деца.

При сина ми градината също започна по подобен начин - с болести, но в много по-малка степен - спряхме го  - тръгна на градина едва през лятото след първата година - госпожите  се съгласиха да е при тях до обяд, после го прибирахме у дома да спи. Оказа се удачен вариант, може би поради сезона, а предполагам, че и по този начин избегнахме изстиването след сън /градината при нас е доста топла и децата доста се потят много и т.к. са малки и минава много време докато си сменят потните дрешки/. Втората година бяхме по-редовни. Всъщност и децата от самата група спират да боледуват толкова често след първа група - така в групата по-рядко си предават вирусите.

Дъщеря ми,  подобно на твоята, боледуваше често, когато я пусках на градина така че се наложи да я гледа баба й. Спря да боледува едва когато стана на 6.  Дано вашият случай не е такъв, но аз със сигурност я бях изнежила.

# 2
 • Tам през Атлантическия океан
 • Мнения: 7 122
Като детенце ми тръгна на ясла бе така  Confused Педиатърката ми препоръча да го спра за 1 месец ако има кой да го гледа ; така и направихме пратихме го в птовинцията при свеки за 2 месеца. Просто се получава срив в имуната с-ма от тези чести боледувания  Rolling Eyes и трябва по-дълго време за възстановяване поне на времето лекарката така ни обясни  Peace

На твое място бих спряла детето от градина за известно време.
Peace

# 3
 • Мнения: 94
Според мен - не го води.
Тези чести боледувания издевателстват върху имунната система на детето,вместо да я закалят.

# 4
 • Мнения: 16 409
Щом си вкъщи и не ти е проблем да я гледаш, помисли за друг вариант. Има много детски курсове по езици, рисуване, пеене и др. към читалища и частни фирми, където можеш да водиш детето за по няколко часа дневно, където хем ще научи нещо, хем ще общува с деца, хем и ще си играе с тях (там не само учат, но и играят). За моя син идеалният вариант беше езикова детска градина - всеки ден по 3 часа. После я съчетахме с ПДГ в едно училище - преди обед на едното място, следобед на другото. Половината от децата бяха на същия режим, та нямаше много непознати вируси за обменяне.  Laughing
Дано намериш удачния за вас вариант, защото такива чести боледувания не са полезни за детето, откъдето и да ги погледнеш.

# 5
 • Мнения: 2 331
Аз бях в същата ситуация и с двете ми деца. И двамата ги спирах след двугодишни опити да ходят на градина. Даже с дъщеря ми стигнахме до болница преди да взема решението да я отпиша от градината. Намерих учителка по музика, която се съгласи да идва вкъщи, друга по английски- също и ги записахме на танцов състав. Купихме помагала за подходящата възраст, по които работеха и в градината и аз се занимавах с тях. Синът ми през това време ходеше на половин ден в подготвителна група, но в училище. Така мина зимата. Сега дъщеря ми пак поиска да ходи на градина. Записахме я в друга. Вече е на почти 5 години и много се надявам да е по-добре здравословно. През цялото това време се лекуваме с хомеопатия и то все по-успешно. И съм сигурна, че "проблемът" е в нашето здраве, а не в обстановка, учители или болни деца. Имаше и други познати дечица в групите на моите деца, които нямаха нашите проблеми. Е, имаше и такива като нас, но явно всичко е въпрос на имунна система...Педиатърът ни ми каза, че е по-добре да сме вкъщи при това положение и че няма такова нещо като каляване на имунната система. Щом детето боледува, по-добре да си е вкъщи.

ПП: Синът ми е почти на 7 години и вече няма здравословни проблеми, като преди. Това за успокоение, че в повечето случаи всичко е въпрос на време...

# 6
 • Мнения: 17 105
В І груга големият се съдра да боледува и го спрях. Изкара си до пролетта на ІІ група у нас- почивка, сън, храна. Пуснах го през април на ІІ група чак. Сега е на 11 години и не е боледувал, буквално не е, освен по някоя хремка или разстройство. Лекуват се с 1-2 дневен престой у нас и нищо повече. АБ не е пил оттогава също.
Дай почивка и почакай. Очевидно детето ти не е с подходяща за градина имунна система в момента. Не насилвай нещата. Децата са различни- едни могат още от началото /малкото ми е така/, други- не, нуждаят се от време.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 1 627
Щом имаш възможност да я гледаш, може би няма да е лошо да я спреш за някакъв период от време. Но се сещам за сливиците - дали не е от тях всичко това? Навремето в ДГ аз също много често съм боледувала - до момента, в който ми изваждат и трите сливици. След това по думите на майка ми, доста съм се стабилизирала и съм боледувала доста по-рядко.

# 8
 • Мнения: 2 472
Сина ми в 1 - ва и 2 - ра група много боледуваше. През зимата всеки месец беше с гнойна ангина и отит. Във втора група и в болница бяхме за няколко дни Sad. За тези две години сигурно му се събираше най - много 1/2 година да ходи на ДГ. Имах възможност да го гледам вкъщи, защото бях по майчинство и когато напълно беше здрав, тогава го изпращах. Мналата година (беше 3 - та група), се разболя само през октомври отново от гнойна ангина + отит, но от тогава до ден днешен не е имал други сериозни разболявания Grinning. Имал е няколко пъти хрема, която успешно си я лекуваме за няколко дни вкъщи и след това отново тръгваше на ДГ Grinning.
Дъщеря ми засега върви по неговия път Tired. Миналата година (беше 1 - ва група) от 10 месеца сигурно е ходила 3 - 4 Confused. То не бяха ларингити, фарингити, дори и един бронхит изкара ooooh!. Тази година успя да ходи само 8 дни и сега от миналата седмица отново си е вкъщи, защото се разсополиви и разкашля Sad.
През лятото не е боледувала, въпреки че се събира с много деца на площадката.
Надявам се, в близко бъдеще имунната й с - ма да укрепне и да не боледува толкова често Praynig.
Успех и на теб Peace.

# 9
 • Мнения: 174
Два месеца, след като голямата ми дъщеря тръгна на детска градина /на 3г./, изкара варицела. Това срина имунната й система и започна да боледува, издържах два месеца. Лекарката препоръча да я спрем за шест месеца. На следващия септември я изпратих пак на градина и оттогава почти не е боледувала - слава богу вече четири години, само веднъж е пила АБ. Така че най-добре е да спреш от градина твоето дете. Аз бих говорила с педиатъра за имуноукрепващи. Следващата есен детето ще е по-голямо и вероятно няма да боледува толкова много.

# 10
 • Мнения: 1 188
Ние също сме от много боледуващите.Мария я пуснах на ясла а 1.11 г.Сега е на 3.7 г. и месеците, в които не е пила АБ се броят на пръстите на едната ръка.Изкара няколко пневмонии, ларингити, фарингити,  чести ангини.Понеже аз ходих на работа, нямаше как да я спра за постоянно, бабите също са работещи по цял ден от понеделник до петък, а и майка ми не е в Бургас.Вземах болнични на всяко разболяване.Сега я спирам вече по-често, понеже аз съм в болничен.Направо ме е страх да я пусна като знам как ходят със зелените сополки.

# 11
 • Мнения: 17 105
Щом имаш възможност да я гледаш, може би няма да е лошо да я спреш за някакъв период от време. Но се сещам за сливиците - дали не е от тях всичко това? Навремето в ДГ аз също много често съм боледувала - до момента, в който ми изваждат и трите сливици. След това по думите на майка ми, доста съм се стабилизирала и съм боледувала доста по-рядко.
Забравих и това.
Точно сливиците бяха и при големия ми син проблем. Освен, че го спряхме от градина, ги остранихме, като първо направихме куп изследвания. Край с боледуванията.
Малкият, слава Богу не е бивал никога така. Като се разкашля само го спирам за седмица от градина и не давам никакви лекарства. Сам се оправя. Големият след почване на кашлицата се поболяваше ужасно за часове в І група.
Децата са много различни, имунната им система може да реагира изключително различно в една и съща ситуация. Нека се съобразим със спецификите й при нашето дете /деца/- няма да сбъркаме.

# 12
 • Мнения: 65
И аз така я оставям напълно да оздравее и тогава я пускам на ДГ, точно с цел да се позакрепи повече. Даже миналата година, през два-три месеца я водех за по една седмица на вилата докато си е напълно здрава и през това време пак не е ходила на детска. И като я завеждах се почваше същото - 3-4 максимум на градина и отново болна. Даже по едно време ми стана "интересно" кога ще може да направи една цяла седмица ходене на градина без да се разболее.
При нас всичко започва отведъж с висока температура, даже още преди да са потекли сополи или нещо друго... Интересното беше, че миналата година, нито веднъж не беше силно засегнато - само понякога мааалко зачервено - в повечето случаи лека задна хрема с висока темп., която на втория-третия ден прераства в отит. Този път за сефте имаме ангина, че даже се сдобихме и със стоматит.
За сливиците не знам, хич не ми се иска да режем нещо дето по природа му е там мястото - нали уж предпазват от това вирусите да навлизат по-надълбоко. Единствено се замислях евентуално за третата, но последно тези дни един специалист УНГ изказа мнение, че поне засега не била за махане.

# 13
 • Мнения: 17 105
Големият ми така беше- отива без проблеми, на обяд почва да кашля, до вечерта е с температура и много зле, за часове просто.
Спряхме го за цялото лято на І група, до пролеттта на ІІ-ра. Исках добре да се закрепи. И пак бях с мисълта, че ако боледуванията продъжат- ще си го прибера отново.
На никой не му се иска да оперира, знам го. Колко ме беше страх само... С нас имаше едно момиченце на моя позната, също за операция на сливици, майката се изплаши, не го направи и за месеци то се "снабди" с ревматизъм. Понякога е наложително, но затова си трябва консултация. Може при вас да не са точно сливици.
Аз ходих на 2-3 лекари отделни за нашето гърло. Спряхме се на този вариант. При вас е прекалено това боледуване. Спри го детето, още не е за градина май. Ще се отровите от лекарства и кой знае какви хронични заболявания ще си навлечете. Може да опитате до пролетта вкъщи.

# 14
 • Мнения: 2 331
И при моите деца сливиците са проблем. Извадихме третата на сина ми...ами, какво да ви кажа-сега е с хроничен синузит. Пак си боледуваше по същия начин...На дъщеря ми не мисля да вадим сливици...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт