Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 57
Здравейте Мами,
Какъв е моя случай - след майчинството(1г, 10 мес) се върнах на работа.Детето ми тръгна на ясла и започна да боледува често.Аз съответно си вземах болнични, защото няма кой да ми помага.Издържах 5-6 месеца и и поради други причини поисках да използвам 3 месеца платен отпуск(беше ми се натрупал, а и трябваше да се чисти).Казаха ми че им трябва човек по заместване, който може да назначат ако си взема отпуск поне 6 месеца.След 3 месеца платен отпуск си пуснах още 5 месеца неплатен(за да мине лятото ,да не го давам детето на сборни групи и дежурни градини).Преди една седмица отидох до офиса (голяма компания) за да видя как стоят нещата защото отпуска ми изтича на 30.9.11..Звънаха ми на следващия ден с предложението да си продължа отпуската с още 1 месец неплатен, защото в момента няма място на което да ме върнат(което по закон не е редно ).Аз се съгласих.По принцип не изгарям от желание да се върна там защото заплатата е малка, а отговорностите и напрежението много. Въпросът ми е какво обещетение мога да поискам( съответно ако може да се цитира член от КТ)? Могат ли да ме уволнят без да ми платят?Другия въпрос е ако напусна по взаимно съгласие за колко време мога да отида на борсата и какви пари ще получавам като се има предвид,че последните 6 месеца съм била неплатена?
Ще съм много благодарна да получа отговор!

# 1
 • Мнения: 139
Намери си адвокат специалист в КТ.
Не могат да те уволнят, защото законът те пази до навършване на 3г възраст на детето.

# 2
 • Мнения: 10 583
Детето ти навършило ли е три години, или ти продължават отпуската с месец, докато стане на три? Ако е второ, то почти нищо не можеш да направиш, защото след това КТ не те защитава.
По взаимно съгласие ще си 4 месеца на борсата и ще получаваш дневно обезщетение от 7,20 лв. за работните дни в месеца. А не разбирам какво да не ти платят, ако те уволнят?

# 3
 • в рока
 • Мнения: 1 082
И аз това не го разбрах
Цитат
А не разбирам какво да не ти платят, ако те уволнят?

# 4
 • Мнения: 5 737
Намери си адвокат специалист в КТ.
Не могат да те уволнят, защото законът те пази до навършване на 3г възраст на детето.
Могат да ти прекратят договора с разрешение от ИТ.
Вместо да пишеш тук по -добре отиди в работата и си поговорете с шефа, кое какво и как.
А за адвокат винаг иможеш да си вземеш, но дали си струва хонорара ти си преценяваш.

# 5
 • Мнения: 3 405
Намери си адвокат специалист в КТ.
Не могат да те уволнят, защото законът те пази до навършване на 3г възраст на детето.
Могат да ти прекратят договора с разрешение от ИТ.


Ako детето е под 3 годишно. Ако е навършило 3 вече няма защита.

123elinor, колко е голямо детето?

# 6
 • Мнения: 57
Детенце прави 3 години средата на октомври.А неплатения ми е до 31.10.11. Под това да ме уволнят без да ми платят имах предвид - просто решават,че няма да ме върнат и  аз оставам без работа и без никакво обещетение. По принцип разбрах,че други майки от други отдели(както казах компанията е голяма)които са искали да се върнат на работа след майчинството  са им предлагали по 4 заплати и са напускали по взаимно съгласие.А за парите от борсата не ми стана ясно как се определя сумата - колко месеца назад се гледа(6 мес, 12 мес, 18 мес)? Сумата не е ли някакъв процент от заплата, която си получавал?

# 7
 • Варна
 • Мнения: 13 510
При напускане по взаимно съгласие се получава минималното обезщетение (7,20 дневно) за минималния период от време (4 месеца). За да получаваш по-голяма сума за по-голям период от време трябва да ти прекратят договора на друго основание.

# 8
 • Мнения: 57
И друго не мога да разбера - нали когато титуляра излиза в отпуск(платен, Неплатен) се назначава човек по заместване( в моя случай е така).Не е ли противозаконно да не  върнат титуляра на работа след като изтече отпуската?

# 9
 • Мнения: 10 583
А за парите от борсата не ми стана ясно как се определя сумата - колко месеца назад се гледа(6 мес, 12 мес, 18 мес)? Сумата не е ли някакъв процент от заплата, която си получавал?

Всеки, останал без работа по собствено желание, уволнен /не съкратен/ , даже тези, уволнени дисциплинарно имат право на 4 месеца месеца обезщетение, което се равнява на 7,20 лв. на ден. и започна да тече от деня на прекратяване на договора. Има срок за регистрация в бюрото по труда- 7 работни дни и 3-месечен срок за регистрация в НОИ.

Действай през този месец. Твоите колежки, обезщетени с по 4 заплати са получили това обезщетение до навършване на три години на децата им. После, не че, не може, просто не ми се вярва, някой да тръгне да те обезщетява. Защото последното е доброволно по волята на работодателя.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 13 510
Може би договорите им са прекратени на основание:
Цитат
Чл. 331. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) (1) Работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. Ако работникът или служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието.

(2) Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението.

# 11
 • Мнения: 10 583
Така де, Месечинка виторога, чл. 331 е пожелателен и обикновено чрез него се измъкват онези работодатели, които уволняват, защитени от закона, като майки с деца до 3-годишна възраст.

Ако бъде предложен този вариант на авторката, то тя би трябвало да бъде предоволна, но сега е времето да действа, т.е. преди детето да навърши три години. След това просто /най-вероятно/ ще й бъде връчено предизвестието.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 13 510
Да де, мисълта ми е, че иглежда се опитват да бъдат коректни - на много работодатели и през ум не би им минало да дават такива обезщетения. Вероятно авторката ще може да стигне до някакво разбирателство с работодателите си. Не е зле обаче да си прочете КТ, мисля, че всеки работещ на ТД трябва да си има поне елементарна представа от него.

# 13
 • Мнения: 10 583
Въпросът не е до коректност, а до закони. Обезщетението по чл. 331 от КТ е най-лесният начин да уволниш майка с дете до три години. Има и други механизми, но те касаят ИТ и нещата се усложняват.
А КТ не зная дали трябва да се чете от всеки, по-редно е да се чете внимателно самия ТД.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 13 510
Абе и КТ трябва да се чете. Иначе се почват после едни въпроси от рода "уволниха ме по взаимно съгласие, какво да правя". Ами освен една студена вода да пиеш... Човек трябва да си знае правата, а не всички са написани в договора.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт