Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 окт. 2011, 00:06 ч.

домашно приготвени зърнени каши

  • 3 709
  • 6
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 127
искам да приготвям кашите на дъщеря ми, 8 месечно бебе, сама. ще въвеждам глутена по реда овес, ръж, ечемик, пшеница. въпросът ми е за овеса и ръжта - пълнозернесто брашно ще рече всички части на зърното, т.е. и външната обвивка ли? защото когато купувах овес и ръж, ме попитаха -"белени или небелени" и аз не знаех какво да отговоря. люспата би трябвало да съдържа ценни вещества, но подходяща ли е за бебе? при смилането на зърното с люспата - това ли е пълнозернесто прашно и това ли са всъщност триците в брашото- триците са смяната люспа ли?
сащото нещо беше и при просото -имаше белено и небелено, предполагам, че така ще е и с ечемика.
Бихте ли ме ориентирали какво зърно трябва да си купя, защото ще си правя брашно сама, по описанията на майките от форума - изсушаване на 80 градуса във фурната и смилане с кафемелачка!
а да - и още един въпрос за овесената каша от овесено брашно - колко време трябва да се вари?

# 1
  • Мнения: 27 524
От библиотеката на Кърмене-то:

Домашни каши
Домашна каша се приготвя, след като решите как искате да я направите - изцяло сами, или с полуготови продукти. Ако искате да я приготвите съвсем сами, купете избраният продукт - ориз или елда на зърна. Измийте и изсушете за около час на слаба фурна (около 80*С), като разбърквате от време на време. Така опечените и изсушени зърна се смилат на фино брашно с мелачка, кухненски робот или блендър. Текстурата зависи от възрастта на детето, т.е. колкото по-голямо става, толкова по-едри частици може да приема, като към 10-12 месеца може да яде цели оризови и елдени зрънца.
Кашата от домашно приготвено брашно
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици с връх от брашното се накисват от предната вечер в 150-160 мл вода, за да се усвоят максимално полезните вещества. На следващия ден се разбърква, слага се на котлона и с бъркане се сварява до получаване на нужната гъстота, обикновено до полутечно състояние, което бебето харесва), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Може да се смеси със суров настърган на ситно или пасиран плод, или с готово плодово пюре. Може да му се добави обезсолено сирене, ако детето е на подходяща възраст (обикновено над 8-9 месеца). Не се препоръчва подправянето със захар, тъй като употребата й в детската кухня, както и на сол, се избягва до 1 година и умерено се употребява до 3 годишна възраст. Кашата може да се приготви и без предварително накисване.
Ако се прави каша от царевица, може да се използва готово фино царевично брашно, което се продава по магазините.
Ако изберете да приготвяте каши от полуготови продукти, можете да си купите оризово брашно (прави се от бял ориз) по диетичните магазини, също овесени ядки, ядки от елда и пшеничени ядки.
Кашата от ядки (овесени, елдени)
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици ядки се слагат в 100-150 мл вряша вода. Вари се за кратко на слаб огън (може да се наложи да разбърквате, за да не изкипи), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Подправя се като кашата от домашно приготвено брашно.
Може да се пробва по-пикантен вариант на житената каша: нарязани подправки, суха мая, безсолен бульон, масло и кисела сметана, зеленчуци. Може да се добави чай от анасон или копър.
В началото кашата се вари, по-късно може да се поднася в прясно състояние, стига житото да е приготвено по гореописания начин. Овесът съдържа най-много желязо; просото, овесът и оризът са най-лесно смилаеми, докато пшеницата и ечемикът се смилат малко по-трудно. Пшеницата и ечемикът предизвикват най-често алергични реакции.
Към края на първата година може да се добавят люспи в кашата, като мюсли. Готовите смески не се препоръчват, защото съдържат захар. След втората година към менюто на бебето може да се добавят бобови растения - те са отличен източник на желязо и белтъчини.
Всички каши могат да се разреждат с кърма или адаптирано мляко, за да станат по-течни и да имат вкус, познат на бебето.
По желание може да се добави малко масло или студено пресован зехтин/олио.

Рецепти за домашни пюрета и каши  Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 127
благодаря за публикуваната информация, но пускам темата, защото не съм попаднала на отговор на въпроса ми в библиотеката. и двата материала, които сте публикували съм  ги чела подробно. никъде не пише специално за овеса - дали да е белен или не? никъде не пише специално за него, колко да се вари. чела съм и от форума в различни теми има линкове специално за всеки вид каша, за ръжена, за оризова, за елда. но за овес - никъде
имам и още един въпрос, към който знае - при накисване на брашно, се неутрализира фитиновата киселина, но ако не се изхвърли водата, тя остава ли в нея, има ли ефект накисването, ако се свари кашата в същата вода от накисване. питам защото, няма как да излея водата, тя е смесена с брашното, как да го прецеждам, за да не изхвърля  и него в мивката?
съжалявам, ако въпросите ми са глупави, но в хода на готвене на кашата, възникнаха у мен!

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 9 670
Не мога да отговоря на въпросите,но имам спомен,че когато аз накисвах брашното от кафяв ориз,то оставаше на дъното и водата се излива лесно.

# 4
  • Мнения: 22
Необеленото зърно е подходящо за покълнване и е изключително полезно ,но е много трудно за усвояване, което го прави неподходящо за бебе. За това на този етап само обелени. Аз също и приготвям кашите сама. Постъпих обаче както ме посъветва доки. Ориза и елдата приготвях по описания начин във форума, а глутен въведох с бишкоти в млякото. По-късно купих био овесени ядки, ръжени ядки, ечемични ядки и пшеница. Първо ги накисвам а след това за кратко сварявам добавям плод, АМ, пасирам и кашата е готова. Много и харесва, яде го много чак се притеснявам да не я прехраня.

# 5
  • София
  • Мнения: 127
благодаря момичета, наистина водата успях да я излея, благодаря и за съвета с обелените зърна.
сего обаче съм пред нова дилеме. май нещо греша при приготвянето на овесената каша - кисна я около 16 часа после я варя 5 мин и 5 мин задушавам - но после като я опитам - НАГАРЧА. не знам къде греша или по принцип така си и на вкус. не би трябвало. пробвах само 2-3 мин да я варя - пак същото. брашното приготвих по описания начин - сушене, смилане. помогнете!!!

# 6
  • Мнения: 22
Не би трябвало. Овеса по принцип е доста вкусен. Купи си друг овес.

Общи условия

Активация на акаунт