Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 326
Имам собствено жилище от преди брака си. Преди 5 години се разведох. Бившият ми мъж се изнесе в бащиния си дом. Годините минават. Приеха детето ни в градина и за записването се наложи да представим личните си карти и с огромна за мен изненада установих, че според личната карта на бившия ми мъжа, издадена 2010г, той живее в моето жилище Sick Close Twisted Evil.
Освен, че е неморално от негова страна, мога ли да имам проблеми заради този факт? Как е възможно общината или администрацията, която се занимава с това, да не изисква никакви документи за собственост на имота или съгласие на собственика. Как мога да знам дали и някой друг не е решил да се регистрира, че живее у нас!?! Според вас мога ли и има ли смисъл да направя нещо по въпроса?

# 1
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Аз и съпруга ми сме регистрирани на адрес, където собственик на жилището е негова първа братовчедка, която не живее в България. Това стана преди 16 години. Оттогава трети път си сменям личните документи и не помня някой да ми е искал съгласие на собственика. Може би първия път сме носили нещо, но не помня, тогава бях младоженка. Simple Smile Не живеем реално на този адрес, но сме си се разбрали със собственичката и тя няма нищо против.

Това го пиша само за да споделя за практиката, не знам какви проблеми можеш да имаш, при вас ситуацията е друга. Може би трябва да отидеш в МВР където се издават личните документи и да питаш дали можеш да напражиш нещо за отписването му от този адрес.

# 2
 • София
 • Мнения: 36 890
Мъжа си не знам защо го обвиняваш. От паспортното при смяна на личната карта иззискват документ от общината, а тя пък иска договор за наем и съгласие от собственика на имота, за да се регистрираш и впишеш като постоянен адрес. Мъжът ти е бил регистриран още навремето, просто не си е смесил регистрацията, а и не зная дали има начин да го принудиш. Това го направиха преди година, мисля, заради това, че всеки можеше безпрепятствено да се регистрира на който адрес му хрумне и собственикът дори не подозира.

# 3
 • Мнения: 4 302
Не, направиха го заради фиктивни регистрации и точките за детска градина в София + есперимента на Господари на ефира с адресна регистрация на Дондуков 2. Това, което можеш да направиш, е да пуснеш жалба/възражение в общината  си.
Темата е дискутирана и друг път, така че може би в старите теми ще намериш полезна информация.

# 4
 • Мнения: 10 368
Тази година сменихме един куп документи, никой никъде не иска нещо за адресната регистрация. Но виж, ако искаш да я смениш, искат документи.  Затова е предпочел да не си създава главоболия.

# 5
 • Мнения: 17 546
По лични карти на нашия адрес живеят синовете ми и един приятел. Жена му и дъщеря му си живеят у тях, а ние с мъжа ми сме в майка ми и баща ми. Crazy Никой нищо не иска при адресно регистриране! Хем специално изискване е при ваденето на първа лична карта на децата, да се попълнят адресни карти на адреса на поне единия от родителите...

# 6
 • До морето
 • Мнения: 4 711
Точно в четвъртък сменях адресна регистрация и загубих половин ден в писане на молби, декларации, удостоверения, водих собствениците, носих оригинал на нотариалния акт, ЕГН-та на децата им  и прочие, и прочие.  Вероятно мъжът ти е решил да си спести цялото това нещо и не си е сменил адреса. Когато си подновяваш документите те питат какво променяш (име, адрес, ръст) и ако не упоменеш, че имаш нов адрес, никой не те пита конкретно. Не знам защо те притеснява толкова, по принцип не е нищо фатално, става въпрос за бившия ти. Не е като тумба цигани да са свили катун у вас, без да знаеш,  както беше  възможно до скоро.

# 7
 • Мнения: 5 770
Ако старата му лична карта е била с този адрес, тогава не искат никакви документи при смяната на личнат акарта в МВР.
Иначе трябва първо да си смени адресната регистрация и тогава личната карта.
А проблем незнам -най-много някой да го търси на този адрес.
Най-добре го попитай и говори с него.

# 8
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
А проблем не знам - най-много някой да го търси на този адрес.
Всъщност голям проблем може да се образува, ако започнат да го търсят разни кредитори и фирми за събиране на вземания на този адрес.
Един такъв 'леко поизнервен' мъж миналата година беше влязъл заедно с входната врата в апартамента на моя съседка от квартала да търси баща й, който му дължи пари.
Въпросният баща е разведен с майка й и не живее в това жилище повече от 20 години, съседката ми нито го е виждала, нито го е чувала от времето, когато е била дете още, но стресът и притеснението си бяха за нейна сметка, полицията не можа да направи нищо по въпроса.

# 9
 • Мнения: 10 368
Трябва да се направи нещо по въпроса с тези адресни регистрации.  Естествено, че няма при всяка смяна да си вадиш нова лична карта.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 047
Em_ma,
Може би можеш да го подтикнеш да си смени адресната регистрация, ако му поискаш наем за 5 години назад. В крайна сметка той се води, че живее у вас, а не е член на семейството, нито е собственик на жилището. Simple Smile
Сега сериозно: Съгласна съм и за проблема с кредиторите, ако даде твоя адрес и изтегли кредит, действително може да имаш неприятни изненади. Затова попитай някой юрист по въпроса.

# 11
 • София
 • Мнения: 326
Em_ma,
Може би можеш да го подтикнеш да си смени адресната регистрация, ако му поискаш наем за 5 години назад. В крайна сметка той се води, че живее у вас, а не е член на семейството, нито е собственик на жилището. Simple Smile
newsm10
той 1лв издръжка не е платил за никое от децата...ама предполагам по закон някой ден мога да взема да го осъдя и да позабогатея (по 1200лв на година, все ще стане прилична сума)
Сигурна съм, че от мързел не си е сменил регистрацията, но то бива ли, чак пък толкова.
Яд ме е и на институциите. После се чудим как някой престъпник е обявен за общодържавно издирване (т.е. търсят го по адресна регистрация), а той може да живее в  съседния вход от години и така уж да не могат да го открият.

# 12
 • Мнения: 4 592
Може да го докладваш на кварталния и той да му направи забележка, видиш ли, че не трябва така и да си смени адреса и да си направи нова ЛК. Така ми обясниха на мен преди 10 години като се питах как да отрегистрирам бившите собственици и половината им рода от апартамента си. Познай дали още не са на моя адрес...

Проблеми - чукат ми на вратата веднъж/ дваж годишно призовкари, че единия все свидетел по някакви дела. Идва поща от пенсионно, застрахователни фондове и банки (отива в коша). Да чукна на дърво никой не се е опитвал да влезе с вратата, ама знам ли?

Някои знае ли всъщност как да проверя кой е с постоянен адрес моя апартамент? Може пък да са взели да си сменят адресите след толкова години  newsm78.

# 13
 • Мнения: 2 405
Отиди в общината  - ЕСГРАОН, ще ти направят справката.  Аз скоро правих, и на моя адрес живее друг човек - от 15-тина годинки.  Лошото е, че единствено и само той може да се отпише.

# 14
 • Мнения: 4 966
Начинът е или да говориш с него и да искаш да си смени адреса, или наистина да напишеш жалба до кварталния и да го предупредят официално.
Ние няколко години имахме проблем с хора, регистрирани на нашия адрес, които никога не са живяли у дома и не познаваме лично. Точно 2 жалби до кварталния свършиха работа + писма до разни институции, откъдето ги търсиха (във връзка с пратки от пощите, регистрирани договори в М-тел, съобщения за данъци от някаква община в русенско село и т.н.).
Иначе, вкъщи също сме всички на различни адреси и никога не сме били на един и същ. Мъжът ми си "живее" в негов апартамент през няколко квартала, аз живея с децата в мой през няколко блока, баща ми живее у нас, майка ми при нейната майка, а у тях не е ясно кой живее. Laughing
А реално ние си живеем четиримата у нас, родителите ми у тях, а баба ми в нейния си апартамент. Crazy

Общи условия

Активация на акаунт