Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 окт. 2011, 15:36 ч.

Отново за еднократната помощ!

 • 1 561
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 22
Търся си съвет как да постъпя и какво мога да направя Simple Smile
Днес най-сетне сколасах да отида при социалните относно изплащането на прословутата еднократна помощ при раждане на детенце! Носех си нужните документи, или поне така си мислех. От моето кметство ми издадоха удостоверение за родствени връзки, което обаче било различно от удостоверение за родените от майката деца. От кметството ми обясниха че няма как да ми издадат удостоверение за родени от мен деца, тъй като такива съм нямала, затова ми издават въпросното удостоверение за родствени връзки. При социалните пък отказаха да ми приемат молбата с това удостоверение. След по-детайлно вглеждане служителката в социалната служба, ме погледна и попита детето родено ли е в Бг. Отговорих да, и тя ме помоли да вляза при нея през служебният им вход. Там вече на 4 очи ме попита детето осиновено ли , аз отново отговарям да, и от там като се почна-нямате право на тази помощ, не можете да я получите и т.н. Аз помолих учтиво за писмен отказ, за да мога да отнеса въпроса към по-висока инстанция, както научих от прочетеното тук, но ми се отговори че отказ не мога да получа, тъй като не могат да ми приемат молбата без въпросното удостоверение. Хайде сега кажете не е ли омагьосан кръга?
Затова си търся съвети всякакви, как да постъпя, на кого да се оплача, кого да известя?
Много се ядосах поради това, че се очаква от мен да бъда родител на детенцето си, но само понякога, моето родителство върви с всички задължения като биологичните родители, но явно не с всички права! И наистина тази помощ за майката ли е, възнаграждават я за прекараните часове родилни мъки, или..? И няма ли в такъв случай награда за нас, че сме успели да преминем през всички изисквания и бюрократщини, за да бъдем родители, макар и не БИОЛОГИЧНИ?
Извинявам се предварително ако постът ми е прекалено емоционален, но все още ме държат страстите от посещението при социалните!

# 1
 • Мнения: 3 673
За изплащане на помощта за раждане се представя удостоверение за раждане на детето и попълнен формуляр. Други документи не се изискват. Документите се подават в общината, не при социалните.

# 2
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Аз темата няма да коментирам щото е дъвкана и доникъде не стигна, само искам да кажа, че и в София наистина при социалните се подават документите, не в общината. Лично районният кмет (моя близка) ме прати при социалните навремето.

Обаче... от написаното съм озадачена от отказа на служителите от кметството  да издадат удостоверение за родени от майката деца... ако е пълно осиновяване.  newsm78 И какво пише в това "удостоверение за родствени връзки" ми е интересно?

# 3
 • Мнения: 22
 Фигурират имената на майка ми, баща ми, сестрите ми, както и на детенцето ми, всичко това с адрес и ЕГН срещу всяко име. И категорично ми казаха че не в общината, а в социално подпомагане по район се подава молбата за помощта.
 Абе не че не бях предварително подготвена за отказа им, ама пак много се ядосах, понеже никак логични и разумни не ми се виждат доводите им за отказ, да не говоря за справедливост!
 Чудя се, дали да не напиша едно гневно писмо, ама до кого, и какво ще променя, ама от друга страна ако пък всички така си казваме, винаги ще сме различни родители. И аз не зная какво да си мисля или да предприема, ама се вбесявам от безсилието си  Sad

# 4
 • Мнения: 847
... Чудя се, дали да не напиша едно гневно писмо, ама до кого, и какво ще променя, ама от друга страна ако пък всички така си казваме, винаги ще сме различни родители. И аз не зная какво да си мисля или да предприема, ама се вбесявам от безсилието си  Sad
... Много се ядосах поради това, че се очаква от мен да бъда родител на детенцето си, но само понякога, моето родителство върви с всички задължения като биологичните родители, но явно не с всички права! И наистина тази помощ за майката ли е, възнаграждават я за прекараните часове родилни мъки, или..? И няма ли в такъв случай награда за нас, че сме успели да преминем през всички изисквания и бюрократщини, за да бъдем родители, макар и не БИОЛОГИЧНИ?
...

личен съвет, успокой се и се радвай на детето си!  Hug и си пази силите за други, наистина съществени битки. не сме различни родители оттук насетне, и тази помощ не налива вода в мелницата на неравенството. не й е това логиката на помощта да "възнаграждава". да гледаме така на нея, означава да храним комплекса си, че не сме си родили ние детето ... по закон, прочети текста конкретно, ако искаш, за помощта е за самата майка (не за детето), която е родила И си гледа детето. е, що да няма право на някаква компенсация в този начален период, в  който хем се възстановява физически от нелеко преживяване, хем не спи от грижите за новороденото?! и защо точно с това трябва и ние да се сравняваме и да се слагаме на същото място? ние този момент не сме го преживявали изобщо, факт, може да ни е мъчно, ама не сме ... или ни трябват още привидности, които да ни създадат илюзията, че е същото?!
погледнете на тази помощ от тази гледна точка и ще се успокоите, нямаме нужда реално от нея.

афектирам се и пиша, защото децата растат много бързо, докато си губиш времето с глупости, и ще те е яд за пропуснатите преживявания ...

# 5
 • Мнения: 22
Благодаря ти, май наистина имах нужда от тези думи, права си и ме свали на земята , при детето, където ми е мястото Simple Smile  Hug

# 6
 • Мнения: 11
   Интересно . Не съм прочел съответната наредба , но мисля , че тази помощ се дава на родилката ,  но не зная , ако тя се откаже от детето си дали има право на нея.

Общи условия

Активация на акаунт