Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 107
Здравейте, мами!
Помагайте, значи родих, но бебето ми почина след 4 дни, има си акт за раждане и т.н., тоест живородено е! Днес ми се обадиха да ми кажат, че ми отказват еднократната помощ за раждане, как така при условие, че ми се полага, ако има някой с подобен случай моля да ми пише!
Мерси предварително!!!

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 11:14 от mundi

# 1
 • на дъното
 • Мнения: 1 264
Мисля,че няма да ти платят.За второто ми дете получех помощ като за първородно дете а Крис   живя само 7 месеца Cry
Мойте съболезнования за детенцето ви Cry Hug

# 2
 • Мнения: 6 373
Съжалявам за мъничката ви душичка, която сте загубили.  Cry Hug
Мисля,че няма да ти платят.За второто ми дете получех помощ като за първородно дете а Крис   живя само 7 месеца Cry
Мойте съболезнования за детенцето ви Cry Hug
И при мен беше така. Въпреки, че за първородното живо-родено също получих въпросната помощ. Толкова беснях, но по скоро от бездушието на чиновничката, която ме попита защо го приемам лично. Въобще не ме интересуваха парите. Дарих получената сума, както бях дала обет. 
По спомен цитирам текста - "детето, за което се иска помощта трябва да бъде живо към момента на заявяването) Явно е поправка в закона, която не е била норма през 2005/2006 г. 

# 3
 • Мнения: 56
Съжелявам за детенцето ти.
Аз мисля, че няма как да ти откажат еднократната за раждане на детето. Моя син също се роди жив, но почина на втория ден след раждането си. Социални работници ми казаха, че имам право да взема еднократната за раждането му, но аз не я искам. Донесоха ми дори молбите в къщи. Така, че не разбирам,  защо са ти отказали помощта.

А при следващо раждане бебчето което сега е починало няма да се чете,  като поредност за нова еднократна за раждане за следващото ти дете . Ох, не знам дали можах да го обясня. Абсолютно сигурна съм в това което говоря.

# 4
 • Мнения: 28
Моето бебе живя само два часа, но въпреки това получих тази еднократна помощ. Това беше 05.2010г. Сега може и да има промени Sad

# 5
 • Мнения: 410
Миличка в Закона за семейни помощи за деца е цитирано, че при живородено дете, ти се полага следната помощ:
Чл. 6. (1) Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Размерът на помощта по ал. 1 се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, който не е по-малък от предходната година и се диференцира според поредността на децата, родени от майката.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете близнак в размера за второ дете.
(4) При определяне поредността на децата се вземат предвид само родените от майката деца, които са живи в момента на раждането.
(5) Помощта по ал. 1 се изплаща на майката, а при невъзможност да я получи - на друг законен представител на детето.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 71 от 2008 г.) Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година.

Никъде в закона не пише за броя на дните в които е живяло детето, така че социалните как го тълкуват си е тях проблем. За мен тази помощ ти се полага, така че си търси правата. И без това държавата не прави нищо за нас така, че защо ние да правим за нея.

# 6
 • София
 • Мнения: 107
Здравейте, момичета!
Просто си нямате на идея как съм избесняла онзи ден в дирекцията "Социално подпомагане", няма толкова малоумни служителки, разбирате ли???? Причината за отказ е, че не съм предоставил удостоверение за родени от майката деца....нямам думи, а аз представих акт за раждане и какво ли не, момичета.....  в България всички са изроди, че дори имаха наглостта да ми казват, че това дете не ми било първородено, направо нямам думи, толкова некомпетенти хора и толкова нагли, че чак ще ме разпитват за датата на акта на раждане и смъртния акт, защо имало разлика в датите.....представяте ли си колко нагли хора има на този свят. Все едно им бъркам в джоба, не ми е за тези пари, НО как може такова лошо отношение, не стига, че бебето ми почина от кадърността на една лекарка, ами и сега и от скапаната държава ще ме правят на маймуна.....
Просто нямам думи съвсем честно ви казвам!!!

Последна редакция: пт, 07 окт 2011, 13:36 от mundi

# 7
 • Мнения: 410
Тези служители от небето ли са паднали, те деца нямат ли, че да питат защо имало разлика в датите. Що за глупост е това? Как така ще ти отказват помощ при положение че ти се полага...Най-елементарния начин да проверят колко деца имаш е като проверят в ГРАО. Не мога да повярвам колко много простотия има в тази държава. Според мен пусни жалба до Директора. Какви са тези служителки които ще решават, на кой какво му се полага.

# 8
 • Мнения: 6 373
Защо са ти приели докемените тогава?  Shocked

# 9
 • София
 • Мнения: 107
Писали са, че ми липсва точно такова удостоверение от ГРАО, а аз имам много ясно такова, което обаче пише само името на мъжа ми, от ГРАО ми казаха, че няма значение, при условие, че има акт за раждане детето, казвам ви в България цари пълна простащина и некомпетентните лекари и служители са навсякъде.
Днес отивам с областната дирекция, чудя се дали да не пусна и една жалба срещу лошото отношение на служителката и за абсолютната некомпетентност, най-малкото затова защото е приела документите с ясната идея, че не са верни!

# 10
 • Разград
 • Мнения: 363
Миличка, много съжалявам за загубата Ви. Чак сега се замислих, че изобщо ми се е полагала помощ за детето ми. Бяха две, но само едното се роди живо и живя 3 дни. Дори не съм се интересувала и не съм питала никъде дали ми се полагат пари, а и не съм ги и искала де. Въпреки, че го водят спонтанен аборт близначетата ни бях в седмия и едното беше по-борбено и се опита, но не оцеля. На мен пък болката ми е това - АБОРТ. Какъв аборт при живо бебе, но ми обясниха че така се практикува, защото иначе много смъртни случаи се водели на новородени бебета. Та, абсурдът в България е навсякъде и на всички нива, но май отгоре е най-голям.

# 11
 • Мнения: 56
С риск да си навлека гнева на всички мами ще кажа, че наистина за да се отпусне еднократна за раждане се искат удостоверение от ГРАО- за родените от майката деца, оригиналния акт за раждане на детето за което се иска помощта и ксеро-копия на актовете за раждане на другите деца, ако майката има такива.
Само където ума ми не го побира, кой ще да е този бездушен социален работник, който ще ти откаже помощта, без да ти се обади и да ти каже какво липсва в документите ти. Мога да приема, че като се приемани документите, служителите не са догледали документите, но защо за бога не са се свързали после с теб и да те уведомят какво още трябва да представиш.
Мисля, че нещата ти ще се разрешат като отидеш в Регионалната дирекция, макар че и там има два варианта. Или ще потвърдят отказа, поради липсващи документи или ще си пуснеш нова молба и ще прибавиш нужните документи.
Защо си представяла смъртен акт? Той не се иска за отпускане на еднократна помощ.
Ох, напоследък се убедих, че социалните работници в нашата страна са само чиновници и меко казано бездушни хора- интриганти. Е, има и такива, които са наистина добри специалисти, но са рядкост в системата на социалното подпомагане и услугите.

Последна редакция: пт, 07 окт 2011, 23:57 от kiki_monik

# 12
 • Мнения: 20
Молбата се подава заедно с удостоверението за семейно състояние. Незнам, защо не са ти го казали и защо са приели непълни документи?! Еднократната помощ ти се полага, мисля че дори има срок за търсенето и, но не помня колко точно.
Моят съвет е да си търсиш правата.


Смъртният акт няма нищо общо с еднократната помощ.

Знам колко е тежко, и колко хора биха те обвинили, че търсиш пари. Това обаче, както е писано по горе е регламентирано в закон! Друг е въпроса, че тия пари при мен отидоха за погребение, също "багодарение" на човек с лекарско образование.

Последна редакция: пт, 07 окт 2011, 20:19 от Triste

# 13
 • Мнения: 6 373
Кики Моник, едва ли ще разневиш някого. От соц.служба ти казват какво се изисква, събираш нещата, а те после гледат под лупа какво приемат. Щом са й дали вх.номер, не са открили пропуск в документите. А и да се е случило - в хода на разглеждането може да се поиска допълнително.
Най-лошото е, че тези хора наистина са оперирани от хуманност.  Tired

# 14
 • Мнения: 309
Срока е голям,така че си търси правата щом има издаден акт за раждане имаш право и на тези пари!Срока е три години,аз подадох документите месец след като почина синът ни и след около месец и половина си взех парите. Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт