Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 19
Здравейте,

Създавам темата не защото търся съвети, по скоро искам да споделя опит. С днешна дата нямам много за споделяне, но се надявам с времето да разкажа какво се случва когато не си плащаш ипотечния кредит и да бъда полезна.
Моят кредит.
През 2008 взехме ипотечен кредит за 39 000 евро от ДСК  и купихме къща до гр. Своге. Аз и приятелят ми работим в София, но искахме да живеем на село, на природа.
Какво се случи?
За 3 години общите ни доходи намаляха с почти 50% заради кризата.
Какво се случва?
Миналата година рефинансирахме основния си ипотечен кредит. Тази година отново забавихме вноските си по него. Към ДСК имаме два кредита: ипотечен и потребителски. Не по наше огромно желание. Просто през 2008 не ни отпуснаха пълната сума за закупуване на имота, но ни отпуснаха ипотечен кредит и потребителски, за да покрием сумата.
С днешна дата и потребителския и ипотечния са в сериозно просрочие.

# 1
 • Мнения: 19
кредита не изплащан повече от 5 месеца, но след изключително неадекватната ми комуникация със служители на ДСК им написах това писмо:
Здравейте,
Пиша Ви тъй като не мога да установя контакт с посочените ми за контакт лица, служители на Вашата банка и тъй като смятам, че не получих адекватна информация от служителите, с които разговарях до момента.
Имам ипотечен и потребителски кредит към ДСК от 2008г, като и двата кредита са със статут предсрочно изискуеми в момента, поне така разбрах.
Кредитите за усвоени от клон на ДСК в ....... Управителят на клона, не успя да ни предложи решение на проблема и ни насочи към ваш служител в София, който се занимава с проблемни кредити, за съжаление не си спомням фамилията й. Предложих на г-н.... да внесем в момента 800лв, но той отговори, че сумата не е достатъчна за покриване на текущите задължения.
Във вторник, 27.09.2011г отидох в отдела ви за проблемни кредити, на ул.Славянска 6, но г-жа.... не беше там. Информацията, която получих от нейните колеги е следната:
-   Опитвали са се да се свържат с нас, по телефона и чрез писма, но ние не сме отговаряли;
Телефонът ми не е активен, но имам посочен мейл, биха могли да се свържат с мен и по този начин. Писма са изпращани на посочен стар адрес, а все пак имам постоянен адрес по регистрация, на него не съм получавала никакви уведомления от банката.
-   Потребителският кредит трябва да се изплати в пълния му размер, над 8000лв и едва тогава ипотечният кредит подлежи на разглеждане за преструктуриране.
Попитахме за друг вариант защото това е непосилно за нас. Очевидно е, че след като не сме имали възможност да внасяме по 600лв месечно поради финансови затруднения е невъзможно накуп да внесем над 8000лв в рамките на един месец. Попитаха ни дали може да внасяме по 2000лв на месец, този вариант също отказахме, това също е непосилна сума за нас за няколко месеца да се внася.
-   Ипотечният кредит може да влезе в норма, ако изплатим всички дължими суми до момента, над 10 000лв. Това предложение също отхвърлихме.
-   Обсъждаха варианта да бъде продаден един от имотите и стигнаха до извода, че нямат толкова време да ни чакат/ за ипотечния кредит са ипотекирани два имота: къща в с....., в която живеем и апартамент в гр. Враца, който е собственост на бащата на единия кредитоискател – ...../.
 Неколкократно попитах какво следва оттук нататък, но не получих адекватен отговор. Вашите служители ми отговориха, че потребителския кредит е предсрочно изискуем, а за ипотечния вече бил пуснат, къде и за какво е пуснат не ми обясниха. За ипотечния самата аз направих предположения пред служителите ви, предположих, че ако тази сума не се плати ще ни вземат и двата ипотекирани имота, казаха – да така е. Попитах колко време имаме за реакция, отговорът беше, ами ако не се предприемат действия веднага...Толкова.
Все пак се свързаха по телефона с .... и помолиха да дойдем същия ден, но в 13.00 часа. В 13.00 часа отново бях в клона, но .... отново не беше там. Служителите, с които се бях срещала сутринта ми казаха, цитирам: ”Нали всичко ви обяснихме, няма нужда да се виждате с нея” и отново повториха това, което ви посочих по-горе. Оставих актуален телефон за връзка и си тръгнах. Така и не разбрах има ли други възможности и ако не какви действия ще предприеме банка ДСК оттук нататък.
В следващите дни отново се опитах да се свържа с ..., но тя или не си вдигаше телефона или затваряше.
Днес, 05.05.2011г,  се свързах с Вашия кол център, за да потърся контакт отново с Ваш служител занимаващ се с проблемни кредити на граждани. Обадих се с молба , че имам нужда от повече информация и варианти за решаване на проблема. Оператор ми посочи ново лице за контакт, ..., но за момента не мога да се свържа и с нея.
В момента мога да започна да покривам определени суми по кредита и бих искала да го направя, но не и със сумите, които се изискват от банката, т.е моментално изплащане на потребителския кредит в размер над 8000лв или пълно погасяване на просрочията по ипотечния кредит, в размер над 10 000лв.
Бих искала да проверя възможно ли е банката да промени тези суми или да ми предложи вариант за разсрочено плащане. Сумата, която мога да покривам месечно е ....лв.
Осъзнавам, че вината да се достигне до този момент е изцяло моя, но бих искала да ми се предостави адекватна информация какви са възможностите. Ако възможностите са само горните два варианта, аз не мога да изпълня тези условия. Дори в този случай смятам, че имам право да получа информация какви стъпки ще предприеме банката и в какви срокове ще се случи всичко, от подаването на кредита към съд до отнемане на имущество.
Моля, да се свържете с мен на посочените координати.
Благодаря за съдействието.
Поздрави!


Последна редакция: чт, 06 окт 2011, 13:56 от bani4ka

# 2
 • Мнения: 19
Не търся съдействие и съвети, просто разказвам. За нас вече е ясно, че почти няма вариант кредита да се оправи, т.е знаем, че ще ни вземат и двата ипотекирани имота.
Не се притесняваме за нашата къща, а за апартамента на бащата на приятеля ми, знаете как старите хора реагират на това, гадно е, а и човекът е с троен байпас. Според информацията, която открих следва да ни осъдят, да ни дадат на съдебен изпълнител и с него може да предоговаряме условия. Те изискват, обичайно, да им се плати 30% от цялата сума на кредите и има възможност за разсрочено плащане впоследствие.
Тъпото в момента е, че от банката не ни дават почти никаква информация какво ще се случи оттук нататък и в какви срокове, въпреки че изрично питах за това. Отделно изобщо не мога да се свържа с лицата, които са ми дали за контакт.
Не обичам да драматизирам, смятам да разкажа как точно се губят имоти и хлътваш в заеми:)
Когато и ти самия и банката не сте предвидили какво може да ви се случи:)
Всъщност, ако във форума има адвокат, който се е занимавал с подобни казуси, с удоволствие бих се възползвала от услугите му/й. Не безплатно, разбира се.

# 3
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 043
Ох, много сложно е станало... Съчувствам ти  Hug
А не може ли да продадете къщата и да се опитате да погасите заема? Да, няма да е целият, но все пак...

# 4
 • Мнения: 19
Благодаря, Шани.
Когато купихме къщата цените бяха много по-различни, сега не ми се вярва да успеем да получим повече от 50-60% от сумата. И в банката мислиха за друг вариант, но казаха, че нямат толкова време да ни чакат.

# 5
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 043
Това ми е ясно, но...
Все пак ще вземете някакви пари. Ще погасите потребителския. И ще рефинансирате/предоговорите ипотечния. Вярно, че няма да имате жилище. Но ще защитите това във Враца. Пък вие ще се оправяте някак.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 677
Моят съвет е като на Шани - продайте къщата в Своге и погасете колкото можете от кредитите. За целта трябва предварително да сте договорили план за действие с банката. Покажете, че имате огромното желание за съдействие при разрешаването на случая. Доколкото разбирам, двата имота са съответно в Своге и Враца. Изтъкнете го като довод - банките имат нередовни кредити, обезпеченията не са атрактивни, така че предложете сами да продавате имота в Своге. С него ще покрите 8-те хиляди от потребителския и ще изчистите част от ипотечния. Облепете къщата с пана "Продава се", пуснете обяви в нета. Снимайте къщата с тези транспаранти и покажете на банката, че се опитвате да действате. Стремете се да постигнете извънсъдебно (или преди да са стигнали до съдебно) споразумение, защото в противен случай сериозно ще ви одрусат с допълнителни разходи.
 
При евентуално изпълнително производство, до каквото ще се стигне със сигурност, ако не плащате, ще ви запорират заплатите (ако не е направено още), ще ви осъдят, ще вземат имотите, и единствено ще ви се увеличат разходите покрай държавните и съдебни такси.
Съветът ми е да си наемете адвокат, който да ви представлява пред банката и който да преговаря с тях. Явно нямате опит като преговарящи и шансът да се справите е малък. Адвокатът ще провери и докъде са стигнали, което ще допринесе за по-адекватен съвет.

# 7
 • Мнения: 78
И ние сме горе долу на този хал. През м.07.2009 внасяме частично вноската и от м.09.2009 кредитът е предсрочно изискуем. Днес разбрах, че вече са внесли заявление за издаване на изпълнителен лист.  Много тегава работа, защото и на нашия ипотекиран апартамент дори пазарната цена е под задължението към банката. Към съда има център за спогодби -
http://www.srs.justice.bg/33-%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B … 0%B1%D0%BD%D0%BE?

за извънсъдебно решаване

Общи условия

Активация на акаунт