Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 101
здравейте, ситуацията е така - когато ходят по равно дни на градина, лина е първо дете, т.е. 100 % такса и кольо е второ, т.е. 50 %.
вече два месеца ми се случва лина да е болна и да си е била в къщи, а кольо не се разболява и си ходи на градина. и в тези месеци ми пишат кольо с повечето дни за първо дете, т.е. 100%, а лина с по-малкото дни за второ дете, 50%. не, че е толкова важно, за три дни, но все пак искам да знам така ли е нормално, така ли се случва и на другите места. който е с повече дни е първо дете и с по-малкото дни второ. как е при вас?

# 1
 • Мнения: 471
Когато бяха още в яслата моите дечица, подадох заявление за 50% намаление на таксата, в което писах, че искам това намаление да е за Михаела като второ дете (тя е родена по-късно и за мен тя си е второ дете). От там нататък, така процедираха - винаги за нея 50% по-малко от таксата за броя дни, в които тя е ходила.
Така че, ако ти си писала Лина, това, което описваш е напълно нормално според мен.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 712
Първо и второ дете се определят по акта за раждане. В нашта градина това си го отбеляза секретарката още първия път, кой се води 1во и кой второ. И аз попълних такава декларация. Съответно след това няма как един път за единия да плащаш 100% такса, следващия път да е обратното. Направи им забележка следващия път. Нищо че става дума само за няколко дни, просто не е редно да бъде така. Ако продължават можеш да се обърнеш към съответния орган (просто не съм наясно дали в общината или някъде другаде).

# 3
 • Мнения: 277
Извинявайте, момичета, че малко встрани от темата се намесвам, но какво е това заявление за половината такса при второ дете? На една предварителна родителска среща ни го споменаха, но не казаха нищо конкретно. Има ли някакъв примерен текст, кога и къде се подава? Разбира се, ще се поинтересувам и на място, но с тия институции човек трябва да е предварително подготвен, че много си пестят информацията и може да пропусна нещо.

# 4
 • Мнения: 101
благодаря, момичета, не помня дали съм попълвала такава декларация миналата година, но дори и да не съм, и аз не мисля, че е редно да ги сменят както им е удобно. ще говоря с домакинката.
благодаря ви пак. исках да знам, дали пък не е така реда, както те го правят, че съм се нагледала вече на какви ли не абсурди. ..

# 5
 • София
 • Мнения: 1 550
Тази декларация всяка година ли се попълва?
elroy, на мен ми дадоха формуляр миналата година, трябваше да занеса и актовете за раждане, помня че трябваше до края на септември да я занеса, ако искам да ползвам намалението за октомври

# 6
 • Мнения: 154
Ей как не прочетох темата по-рано.Ние сме от 26септември на градина,на 29 родителска среща и днес отивам да плащам такса за септември и понеже не сме попълнили въпросната декларация си платих като поп пълна сума и за двете деца.Но по кофтито е че ще трябва да я платим и за октомври,за двамата по 60лв,въпреки че днес подадох въпросната декларация,а на родителската среща никой не ни каза нищо.Миналата година в яслата не сме попълвали такава декларация.И ми обясниха днес че вината е наша защото не сме прочели правилника за вътрешния ред,които в интерес на истината на родителската среща ни показаха,за две минути и казаха да не го четем сега, а да го разпечата някой родител и да не отделяме време сега за това,защото имало по неотложни неща.А на нас със съпруга ми въобще не ни мина през ума че трябва в момента да го четем правилника.И сега понеже бяхме заети на родителската среща по колко пари ще събираме за да се купят на децата материали,пособия,да се смени килима и т.н,ще платя 120лв затова че никой не успя да си отвори устата и да ми го каже и затова че пък на мен през ум не ми мина да питам.Някак си не вървеше докато с м на родителска да си чета правилника.
И въпреки че подадох днес декларацията,немогло трябвало за октомври пълна такса да си платя
 #Cussing out
Извинявам се за дългото излияни,ноооо
Мира,направи им забележка да ти обърнат внимание и да не си правят нещата както на тях им е удобно!

# 7
 • Мнения: 4 223
Аз попълних декларация септември и за септември платих цяла такса и за двамата, намалението ще важи от октомври. В нашата градина са ги номерирали близнак 1 и близнак 2 според азбучния ред и девойката ми е първа, макар да е второродена. За мен няма особено значение и не се бях замисляла.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 555
       От първа група до сега всяка година септември госпожите ми дават да попълня декларацията. И при нас, както при vera са определени по азбучен ред кой е първи и кой втори.

# 9
 • Мнения: 46
Ами аз никога не съм подавала такива декларации, а сме сменили две детски градини и една ясла, едната от които е била и в друг град. Таксите се определят с наредби на съответната община /поне за софийските има такава, в която са посочени/. Мисля обаче, че всяка община издава такъв вид наредба за цените на общинските услуги, в които се включва и посещението в детска градина и там трябва да е посочено дали следва да се подават такива декларации или не.
Винаги първия близнак по акт за раждане са ми го водили с такса 100%, а втория с 50%. Когато отсъстваше едната от тях, приспадаха съответно от нейната такса. Т.е. когато цял месец отсъства І-ви близнак, плащам само 50% от таксата за втория и обратно. Така беше преди да приемат последната промяна в таксите в София, при която дори при отсъствие поради болнични, за да се запази мястото в градината, се плащаше за половината месец такса.
Съветвам те да прочетеш наредбата, регламентираща тези неща на вашата община, тъй като от градините обикновено се опитват да подвеждат за някои неща родителите.
Така например мен цяла година ми обясняваха как не можело да останат в предучилищна група след 24-ти май, тъй като било забрането, ама аз им цитирах закона за народната просвета, където пише, че детските градини са предназначени за деца от 3 год. до постъпването им в първи клас, т.е. може и до 14.09 да ходят и те нямаха аргументи, с които да ме убедят в обратното.
Търсете си правата, защо да давате грешни пари, вместо да купите нещо на дечицата. си.

# 10
 • Шумен
 • Мнения: 5 102
Мъжа ми писа такава декларация свободен текст през август (тогава взимахме само храна, не бяха тръгнали на ясла) и още за същия месец платихме 100% за Михаела и 50% за Валерия. Нямаше и да знам за тази декларация ако един обяд не ме беше видяла касиерката с децата и ме пита (ние сме единствените близнаци за момента в цялата ясла) знам ли че имаме право на 50% отстъпка за второто дете, но че трябва да напиша декларация а с двата бяса (близначките) ми беше невъзможно на момента и мъжа ми я написа на следващия ден Simple Smile До сега не ни се е случвало обаче да отсъства само едната, боледуват все в комплект  Tired

# 11
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 085
  На мен още в началото касиерката си ми каза и никога не съм плащала пълна такса. Честно казано незнам коя точно се води първи и коя втори близнак.
  Само искам да споделя за София, ако някои е с повече от две деца. Тогава се плаща половин такса за първото дете, 25 процента от таксата за второ дете и третото е безплатно. Това отново още след като родих ми го каза пак касиерката, поиска ми само акта за раждане на малката. Тоест от момента в който родих Елена, още преди да ходи на ясла, за каките почнах да плащам половин и четвърт такса. В момента при такса 60 лв за едно дете, за трите плащам максимум 45 лв общо, ако изобщо не са отсъствали.
  Слончетка, вие успяхте ли да се разберете в ДГ с този правилник и тези условия?

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 9 051
Това е абсолютно нередно и можете да се оплачете в общината или съответния инспекторат. Първи и втори близнак се определя от поредността на актовете за раждане и не подлежи на свободна интерпретация. Не зависи от желанието на майката, нито от тълкуванието на касиерката в градината. Декларации и молби също не е редно да се изискват. Намалението за второ дете си е ваше право. Такава декларация се подава само, ако децата са в различни градини, за да бъдат уведомени служителите в градината на второто дете. Но предполагам, че при близнаци това не се случва. Моите деца посещават вече трета поредна градина, за трета година и никога не са ми искали такава декларация и винаги съм ползвала половин такса за второто дете (по акт за раждане).

# 13
 • Мнения: 277
На мен ми казаха "свободен текст" като да си избера кой да е първо и кой второ дете, но тъй като смятам когато единият е болен, да спирам и двамата, няма значение кого ще напиша.

Последна редакция: вт, 08 ное 2011, 12:07 от elroy

# 14
 • Мнения: 101
като направих забележка на домакинката миналия месец, която естествено беше много изненадана, че е станала такава грешка, този месец ми бяха сметнали таксите правилно. то, за нещастие, лина пак ходи по-малко от кольо... ама декларация пак не са ми давали.

Общи условия

Активация на акаунт