Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 окт. 2011, 15:15 ч.

Към счетоводителите /данъчен проблем/

 • 1 589
 • 5
 •   1
Отговори
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 061
Свекърва ми е пенсионерка и от години работи за по някой лев като застрахователен агент /гражданска отговорност/ ..направо за смешни пари/ сумите не достигат трицифрена сума/. Миналата седмица е получила покана от НАП за несъответствие в данните в данъчната декларация по чл.50 от закона за доходите. Изискват й неплатени здравни осигуровки в размер 8% от минималния праг за свободна професия, който е 420 лева. Да...НО ТЯ НЯМА ИЗДАДЕН БУЛСТАТ. Данъчните я пращат да си издаде Булстат СЕГА, ЗА ДА МОГАТ ДА И ВЗЕМАТ ТЕЗИ ПАРИ....НО ТЯ ОТ СЕПТЕМВРИ МИНАЛАТА ГОДИНА НЕ ПРАКТИКУВА ТАЗИ ПРОФЕСИЯ, закрито е досието и. Как ще издаде Булстат сега, когато не работи!?
Ако откаже да издаде БУлстат какво ще стане? Въобще как може да се измъкне от тази тъпа ситуация

Последна редакция: пт, 07 окт 2011, 15:26 от ~Мишел~

# 1
 • Мнения: 53
   Булстат имат юридическите лица, кой ви е казал, че трябва да си вади Булстат? Тя е физическо лице, фирмата която я  наела е имала задължение да удържи и внесе дължимите осигуровки и данъци и да й издаде служебна бележка. Тази бележка се представя с годишната дан. декларация. За коя година се отнася проверката?

# 2
 • София
 • Мнения: 1 472
   Булстат имат юридическите лица, кой ви е казал, че трябва да си вади Булстат?

ЗАКОН ЗА РЕГИСТЪР БУЛСТАТ
Чл.3. (1) В регистър БУЛСТАТ се вписват:
9. физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност;

А относно данъците и осигуровките, възможно е в договора й да пише, че се задължава сама да си ги плаща (като към договора се прилага декларация за това).

# 3
 • Мнения: 672
  Булстат имат юридическите лица, кой ви е казал, че трябва да си вади Булстат? Тя е физическо лице, фирмата която я  наела е имала задължение да удържи и внесе дължимите осигуровки и данъци и да й издаде служебна бележка. Тази бележка се представя с годишната дан. декларация. За коя година се отнася проверката?

Това не е вярно.

ЗАКОН ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО
    Чл. 44. (Изм. - ДВ, бр. 88 от 1999 г.)
    (1) "Застрахователният агент" е физическо лице, натоварено и упълномощено от застраховател да извършва срещу възнаграждение посочените в пълномощното действия от името и с последици за застрахователя. Упълномощаването се извършва в писмена форма.
    (2) Застрахователното агентство е свободна професия. Застрахователният агент не може да бъде в трудови правоотношения със застраховател.

ЗАКОН ЗА РЕГИСТЪР БУЛСТАТ
Чл.3. (1) В регистър БУЛСТАТ се вписват:
9. физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност;

Мишел, за съжаление не съм достатъчно компетентна, за да те посъветвам, въпреки че съм счетоводител. По всяка вероятност свекърва ти ще трябва да си извади БУЛСТАТ, да подаде всички декларации, макар и за минал период и да плати осигуровките с лихвите. Сигурно ще има и глоба. Ще следя темата, дано някой знаещ се включи.

# 4
 • Мнения: 53
 Сякаш чакахте някой да напише нещо и да скочите не е вярно! Разбрах!
 Мишел, кой е попълвал декларацията на майка ви?Може би по-добре попитайте в Агенцията по вписванията и на информационният телефон на НАП-0 700 18 700. Ще копирам едно становище, старо е, но вижте го:
 Изх.№ 3-188

Дата: 16.01.2007 г.


КСО, чл. 4, ал. 6;

ЗРБУЛСТАТ, чл. 3, ал. 1, т. 9

НООСЛБГРЧ, чл. 1, ал. 4, т. 3


ОТНОСНО: регистрацията по БУЛСТАТ на лицата, упражняващи свободна професия, които са пенсионери.


Постъпило е писмено запитване, в което е посочено, че с влизането в сила на Закона за регистър БУЛСТАТ, считано от 11.08.2005 г., е въведено задължение за регистрация по БУЛСТАТ на лицата, упражняващи свободна професия, в това число застрахователните агенти. Посочено е още, че пенсионерите, които нямат доходи от трудови правоотношения, но упражняват свободна професия, се регистрират в регистър БУЛСТАТ в случай, че се осигуряват по свое желание, съгласно чл.4, ал.6 от КСО. Въпросът, който е поставен е дали за горепосочените лица възниква задължение за регистрация в регистър БУЛСТАТ, само в случаите, посочени в приложеното становище на Агенцията по вписванията?

При така изложената фактическа обстановка, приложеното становище от Агенцията по вписванията и сега действащите разпоредби на Кодекса за социалното осигуряване /КСО/, Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина /в сила от 01.01.00 г., посл. изм. ДВ, бр.1/06 г./ и Закона за регистъра БУЛСТАТ /ЗРБУЛСТАТ, обн. ДВ бр. 39 от 10.05.2005 г./, изразяваме следното становище:

ЗРБУЛСТАТ, в сила от от 11.08.2005 г., в чл.3, ал.1 регламентира кръга на лицата, които подлежат на вписване в регистър БУЛСТАТ, като в т.9 са посочени физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност; Предвид чл.1, ал.4, т.3 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина застрахователните агенти по смисъла на чл.8, ал.3, т.1 от Кодекса за застраховането се считат за лица, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация, тоест такива, регламентирани в разпоредбата на чл.3, ал.1, т.9 от ЗРБ. Следователно застрахователните агенти се вписват в регистър БУЛСТАТ съгласно ЗРБ и изразеното становище на Агенцията по вписванията.

В подкрепа на горното, следва да се отбележи, че в чл.6, ал.3 от ЗРБУЛСТАТ е посочено още, че физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност имат 10-значен БУЛСТАТ, който съвпада с единния граждански номер (ЕГН). Според § 3 от ПЗР на ЗРБ  в тримесечен срок от влизането в сила на този закон /до 11.11.2005 г./, лицата по чл. 3, ал. 1, т. 9, които са регистрирани в Регистъра на осигурителите по ЕГН и не са вписани в регистър БУЛСТАТ, са задължени да представят необходимите документи за регистрация в службите по вписванията към Агенцията за вписванията.

Съгласно чл. 12, ал. 2 от ЗРБУЛСТАТ лицата, посочени в чл.3, ал.1, т.9 от същия, в 7-дневен срок от започване на дейността или промяната в обстоятелствата по чл. 7, ал. 2 следва да подават заявление за регистрация по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, в съответната служба по вписванията, като за неизпълнение на това задължение съгласно чл. 45 от ЗРБ физическите лица се наказват с глоба.

От 01.01.2006 г. с влизането в сила на ДОПК данните за лицата, вписани в регистър БУЛСТАТ, подлежат на служебно вписване в съответната компетентна ТД на НАП въз основа на данните от регистър БУЛСТАТ, по аргумент на чл.82, ал.3 от кодекса. Съгласно чл. 1, ал.2 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина в 7-дневен срок от започването на трудова дейност, самоосигуряващите се лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, следва да подадат заявление, в което лицата пенсионери да декларират желанието/нежеланието си за осигуряване съгласно чл.4, ал.6 от КСО.

В съответствие с горното, следва да обърнем внимание, че цитираната разпоредба на КСО е неотносима към задължението за регистрация по ЗРБУЛСТАТ, предвидено в чл.3, ал.1 от закона, защото едва след като лицата вече задължително са вписани в Агенцията по вписванията, за тях възниква възможността да упражнят правото си на избор за държавно обществено осигуряване. Освен това, съгласно чл.40, ал.1 от Закона за здравното осигуряване, тези лица подлежат и на задължително здравно осигуряване.

 

Последна редакция: пт, 07 окт 2011, 20:02 от asly

# 5
 • Мнения: 654
Много неприятна ситуация,но е факт,че е трябвало да плати здравните осигуровки.
Пред четири години се получаваше близо 20 % от полицата и се докарваха не лоши доходи.
Много хора сега ще се окажат в подобна ситуация.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт