Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 окт. 2011, 14:04 ч.

лоша морфология

  • 884
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 138
Здравейте! Последната ни спермограма е с диагноза Тератозооспермиа само 4% по Крюгер. За нас това е нзачително подобрение, тъй като предната беше с диагноза ОлигоАстеноТератозооспермиа и Хиповолемиа. Параметрите се подобриха след лчение на бактерии и прием на Спимен, Цинк, Витамин Е, Ц, но морфолоцията остана без промяна.
Какъв е шанса ни за спонтанно забременяване и повишен ли е риска от мисед аборт (аз имам две спонтанни бременности завършили с мисед)?!
Какви АРТ се препоръчват в нашия случай?!
Благодаря!

# 1
  • Мнения: 2 445
Здравейте,vanessssa,


При при условие, че при Вас са настъпили две бременности, шансът за спонтанно настъпване на нова не е малък, но при условие, че и двете завършват с мисед аборт, вероятността и следващата да завърши така е голяма. Предполагам, че и при двамата с партнъора Ви е извършено цитогенетично изследване за оценка на хромозомния набор, но ако не е, е задължително да се направи такова.

Възможно е, ако концентрацията на сперматозоидите е добра, а проблемът е само в морфологията, да се приложи допълнителен метод за обработка на еякулата и да се извърши вътрематочна инсеминация, но отново съществува риск от мисед аборт. Най-подходящо е да извърши ICSI, т.к. при него ще се огледат всички яйцеклетки и ще се изберат за инжектиране в тях сперматозоиди с възможно най-добрата морфология и след това ще се подберат ембриони с най-добро качество за ембриотрансфер. Има възможност и за прилагане на предимплантационна генетична диагностика, където получените ембриони се изследват генетично преди ембриотрансфера.

Въпреки това няма абсолютна гаранция за настъпване и реализиране на успешна бременност, но при този метод шансовете са най-големи.

Желая Ви успех и едно живо и здраво дете!
Любослава Петкова

Ембриолог, АГ болница "Д-р Щерев"

Общи условия

Активация на акаунт