Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 окт. 2011, 19:11 ч.

За допълнителните пари в градината

 • 25 163
 • 651
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 9 049
Здравейте. Искам да попитам на вас по колко пари и за какво ви искат в градината извън таксата? Вчера бях на родителска среща и свят ми се зави. Оказа се че трябва да дам 140 лв (по 70 на дете) отделно от таксата. Това за цялата година еднократно. От тях 30 лв за учебни тетрадки, 10 лв за вода, 15 лв за театър и 15 лв за помагала (моливи, пастели, хартия и прочие). От чисто любопитство потърсих в интернет въпросните книжки, за които искат 30 лв и се оказа, че струват по 3,50лв, което за 4 книжки прави 14 лв. На нас ни искат по 30... ?  newsm78 Естествено няколко пъти подчертаха, че това не е задължително, но разбирате че всъщност е. Няма как всички деца да учат или да гледат театър, твоето да седи настрани. Или да не пие вода. Та споделете на вас какви суми ви искат, че на мен 70 лв ми се вижда множко. Да сравня.

# 1
 • Мнения: 3 040
За малкия, първа група, събрахме по 40лв на дете. В тази сума се включват книжките, по които ще работят, моливи, фулмастри, пастели, боички, пластелин, ножички. От тези пари останаха и за циклене на паркета и подмяна на дървените кожуси на парното. Отделно всеки месец ще се събират по 5лв за вода, тоалетна хартия, кърпички. Театърът е веднъж месечно и е по 3лв. Малкият е освободен от такса за театър като второ дете в градината.
Големият е трета група и неговите учебници са безплатни. Събрахме по 10лв за някаква допълнителна тетрадка и да се допълнят някои пособия от реда на моливи и подобни. Остава по 5лв месечно за вода и санитарни материали + 3лв за театър.

# 2
 • в здрача
 • Мнения: 2 201
Споко, ще дадеш всичко наведнъж и след това няма повече да се занимаваш. Ние дадохме по 20 лв. само за 1 книжка, по-която да работят, моливи, фулмастри, пластелин, ножичка. Всеки месец носим тоалетна хартия, салфетки, 2 пъти в годината пълнител за сапун. Сега се обсъждаше да се сложи диспенсер, предполагам, че всеки месец ще плащаме и за нея, ден-два преди театъра,  за всяло тържество - също. Хартията е на доброволни начала, учителките ни помолиха. който има възможност да носи хартия, дори и да е вече използвана от едната страна.

Миналата година за първокласничката, на която учебниците са безплатни похарчих по-голяма сума, отколкото сега ще дадеш за цялата година за двамата, като в нея не влиза раницата, която по принцип е най-голямото перо, тъй като кара с тази от предучилищната /просто се оказа, че всичко ще им стои там и не и трябва голяма раница/.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 16 961
За 5годишния учебниците са безплатни, но решихме да съберем по 30лв за да купим нова магнитна дъска, дървен куклен театър и... не чух добре накрая, защото бебето се разрева Simple Smile Аз съм касиер, така че ще разбера Simple Smile
За 3годишния събираме по 45лв за учебници, канцеларски материали и играчки.
Освен това имам по 2лв на месец за всеки за хигиенни материали, вода се пие от индивидуални шишета, ама моите пият от чешмата основно.

Разни други неща правя на добра воля, попитаха има ли кой, както винаги само 2-3 се отзовахме, аз ще сменям дъските на някакви шкафчета, един баща ще им ремонтира кухнята-играчка, и един ще поправя момчешкия център с инструменти играчки.

# 4
 • Мнения: 1 311
Здравейте. Искам да попитам на вас по колко пари и за какво ви искат в градината извън таксата? Вчера бях на родителска среща и свят ми се зави. Оказа се че трябва да дам 140 лв (по 70 на дете) отделно от таксата. Това за цялата година еднократно. От тях 30 лв за учебни тетрадки, 10 лв за вода, 15 лв за театър и 15 лв за помагала (моливи, пастели, хартия и прочие). 
Аз съм в родителски актив. Ако ми кажеш, на кое издателство са тия книжки , аз ще ги проверя дали струват 30 лева. Може би в тази цена се включва пълния комплект - разни музикални дискове, методическо ръководство за учителя, дидактични табла /те са най-скъпите - едно табло е от 40 - 60 лева/. Но общо взето за 30 лева си е висока цена.
За водата - заявяваш, че твоето дете няма да пие  минерална / трапезна вода , да му дават от чешмата и си спестяваш 10 лева.
При нас театъра си се плаща с обявление кога ще има - по 2 лева, не се предплаща. Защото детето може и да се случи, че в х и у дати за театър да е болно или по домашни причини да не присъства.
Канцеларски материали: около 10-12 лева на дете отиват. В момента имам оферта за група от 24 деца за 225 лева.

За малкия, първа група, събрахме по 40лв на дете. В тази сума се включват книжките, по които ще работят, моливи, фулмастери, пастели, боички, пластелин, ножички.
Въпрос на педагогическа преценка, но според мен учителките в някои градини се "презапасяват" за следващи години. С деца в първа група почти не се работи с пастели /особено ако са от чупливите/ водни и темперни бои, ножички. Пластелинът евентуално се включва към края на годината. 

По отношение на перото канцеларски материали - търси се съотношение  цена - качество. Да, могат да се купят фулмастери или моливи около левче, но те са мъка. И аз знам , че Фабер - Кастрел и Милан са хубави, но и цените им са доволни. Търси се нещо по средата.
Същото е и с детските играчки - евтин китайски боклук със съмнително качество  и по-скъпи китайски боклук , но поне малко по- безопасен.

П.П. И тук си задавам  един въпрос - колко след като дадат Х лева за цялата година искат да видят съответните покупки, които са закупени? Не говоря дали някой си е присвоил десетина лева, а дали това , което е купено наистина е добро като качество и съответства на изисканите пари?

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 16 961
За консумативите като моливи, ножички, четки - аз бих настоявале да се купят по-скъпи и качествени. Миналата година го направихме и тази година няма да купуваме пак моливи и прочие. Пластилин/моделин също от по-хубавия, просто евтиния е много гаден. Но за някои неща - не си заслужава.

# 6
 • Мнения: 1 311
За консумативите като моливи, ножички, четки - аз бих настоявале да се купят по-скъпи и качествени. Миналата година го направихме и тази година няма да купуваме пак моливи и прочие. Пластилин/моделин също от по-хубавия, просто евтиния е много гаден. Но за някои неща - не си заслужава.
Ми, извинявай, но моя син действително в къщи има качествени и по-скъпи  материали: моливи  - цена 9.50 лв., пастели - 7 лева, фулмастрите му са на Дисни - 14 лева. Плей доха всички го знаем колко струва.  Непостижимо за група в ДГ.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 5 610
Ние в първа група събирахме по 50 лв. на дете, втора по 60 лв., а тази година, когато вече ги водят предучилищна и са им безплатни учебниците, по 30 лв. на дете. Тези суми сме ги определяли ние родителите на род. среща в началото на годината.
В нашата група вода си носи всяко дете от къщи, в шише с надпис или картинка да си ги познават.
Театър имат всеки месец, но си плащаме на момента по 3.00 лв. Ако детето не е на градина съответно нищо не се плаща.
Относно това колко струват учебниците и къде изобщо се дават парите, не мисля че може да ви излъжат. Нали в крайна сметка не ги купуват учителките, а родителите? Тази година аз съм в родителския актив на нашата група. Ние си събираме парите те стоят при нас, не в градината. Другата седмица имаме среща с учителките да обсъдим какво и по колко ще купуваме. Нашите учителки правят и един списък на всички празници и тържества през годината. За тях отделяме пари и на всяко дете се купува сокче или някакъв десерт, който да получи след тържеството. За Коледа също се отделят пари и на всички деца се купуват еднакви дребни играчки, за да няма сърдити. В крайна сметка в група от 34 деца има родители с огромни и с много малки финансови възможности. Учителките ни казаха, че са се нагледали на страшни драми и за това  подаръците от нас в къщи.
Наистина в първия момент парите на дете изглеждат много, но като се направи сметка, даже може и да не стигнат. То зависи и какви нужди трябва да се покрият.
Но ако се съмняваш в нещо настоявай да ти покажат какво са купували и къде са отишли парите.

# 8
 • "Може и да не съм стигнал там, където възнамерявах, но мисля, че се озовах там, където имах нужда да бъда. " Дъглас Адамс
 • Мнения: 3 276
Аз не успях да отида на РС в яслата ... После ми казаха, че събират по 40 лв. Не знам за какво са, но за каквото и да са все е за децата Simple Smile Иначе всеки месец събират по 1 лв. за вода и носим мокри кърпи, тоалетна хартия, кухненски ролки, течен сапун, Бочко - последните две казаха, че ще носим пак като свършат събраните вече Simple Smile

# 9
 • Мнения: 428
Дъщеря ми е в първа група.
На РС се разбрахме да съберем по 45лв за тетрадките по които ще се занимават и за моливи, пластелин и т.н. Отделно всеки месец даваме по 3лв с плащането на таксата за вода  и хигиенни материли, в групата нося само пакет мокри кърпи в началото на месеца.
От тази година даваме и по 3лв. месечно за театър.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 16 961
За консумативите като моливи, ножички, четки - аз бих настоявале да се купят по-скъпи и качествени. Миналата година го направихме и тази година няма да купуваме пак моливи и прочие. Пластилин/моделин също от по-хубавия, просто евтиния е много гаден. Но за някои неща - не си заслужава.
Ми, извинявай, но моя син действително в къщи има качествени и по-скъпи  материали: моливи  - цена 9.50 лв., пастели - 7 лева, фулмастрите му са на Дисни - 14 лева. Плей доха всички го знаем колко струва.  Непостижимо за група в ДГ.
Като купувам по 25 и ми дават отстъпка. Моливите на групата са Фабер-Кастел, фулмастрите също са хубави, само пластилина не е плей до, което според мен е надценено.

# 11
 • Мнения: 513
Тази година събирахме по 35лв. Учителките казаха, че около половината са за учебници, останалите за моливи, пластелин и т.н. Според тях ще остане прилична сума и за  някои играчки, защото доста са ги изпочупили миналогодишните. Преценихме, че учителките ще купуват каквото им трябва. После можем да питаме, разбира се. Вода всяко дете си носи от вкъщи или си налива от чешмата ( водата е хубава). За театър се плаща отделно. Всеки месец носим салфетки, тоалетна хартия и от време на време течен сапун, те казват, когато е свършил.

# 12
 • Мнения: 3 040
Има моливи и пастели на доста достъпна цена. За вкъщи съм им купила неща от Bic, Faber Castell, Koh-I-Noor. Повече от година активно си ги ползват. Нямаме счупени моливи или пастели. Всички си пишат много хубаво. Чак мен понякога ме хваща музата да оцветявам. Друг е въпросът, че докато са малки са им достатъчни комплекти от по 10 цвята.
В групата на големия първата година направиха грешка да купят много евтини моливи, които се оказа, че не пишат добре. След това купиха хубави.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 047
Дъщеря ми е втора група. Събрахме по 60 лв. на дете: 22 лв. за "учебника" (папка с материали), 9 лв. за вода, 15 лв. за кухненски кърпи (от диспенсер), преди носехме хавлиени кърпи и всяка седмица си ги перяхме. Останалите пари са за моливи, играчки, пластелин и тн. Миналата година събрахме 50 лв., но тази заради кухненските кърпи за еднократна употреба сумата набъбна. Друго нищо друго не се носи, нито сапуни, нито тоалетна хартия и т.н.
За театър по 3 лв. плащаме отделно, на всяко представление, който иска. Така, ако някой се разболее, учителките не се налага да му връщат парите, който пък няма пари, не е задължен, детето му да посещава театъра.

# 14
 • Ку-куландия
 • Мнения: 787
Ей сега ще ви шокирам. Имам породени деца, посещават едно и също ОДЗ. Та за големия в І-ва гр. 175 лв, във ІІ-ра 150 лв., ІІІ-та в началото по 100 и след това искаха по още 35 лв, сега е предучилищна - 50 лв. За малкия в яслата - 150 лв, в І-ва 100, ІІ-ра - 100, сега пак казаха 100. Лошото е, че като кажеш, че нямаш възможност да ги оттделиш те гледат злобно, никой не ти вярва и ти казват "Ама то е за вашите деца! Ама как така нямате?! На вноски ще ги дадете!" Всяка година извън материалите и учебниците искат да се купят я килим, пердета, столчета, масички, гардеробчета, прахосмукачка, чалшафи, а тази година върхът беше миална машина.

Общи условия

Активация на акаунт