Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 411
Уважаеми мами,

Моля за Вашето мнение доколко са редни и допустими следни управленски решения на директора на целодневна детска градина :
1. детската градина е малка, с една  сборна група. До тук нормално, но директора си приема в детска градина деца под 3 години, има деца на година и девет месеца;
2.  след лятната ваканция се опита да изнудва родителите да представят мед. документи като за ново постъпващи, а не съгласно текста на наредба 3/05.02.2007г. ;
3. Тъй като градината е малка, мед. персонал няма, такъв не участва и при съставяне на менюто на децата, същото се съгласувало по телефона с мед. сестра от друга детска градина, на която не е филиал въпросната ДГ.
4. На децата ежедневно се предлагат сладки неща, вафли, пасти, торти, нишестени кремове, филии с мармалади. Да не говорим за хващането, че вафлите били млечен продукт.

# 1
 • Мнения: 15 379
Къде е тази градина?
Директорката няма право да приема толкова малки деца.
А наличието на мед. сестра е повече от задължително.
Вече има и нов план за хранене на децата в ДЗ. Тя дали знае?

# 2
 • Мнения: 781
Да, интересно ми е къде е тази ДГ??! Когато има прекъсване повече от 2 месеца, се прави изследване на фекална маса. А тя ви кара да правите всичко, за да "си върже" нещата, точно защото няма сестра.

# 3
 • Мнения: 411
ДГ се намира в с. Томпсън, това е на 30-тина км. от София. Дъщеря ми едно от многото деца останали извън ДГ в София, затова се преместихме да живеем във вилен имот на съпруга ми. Първите няколко месеца, преди лятната им ваканция, нещата бяха що годе нормални, но сега от септември е пълен абсурдистан. Днес бях уведомена, че детето ми ще бъде изключено, защото съм отказала да донеса комплект документи като за първоначално встъпване.  

# 4
 • София
 • Мнения: 2 437
Първо попитай директорката за всички тези нередности, но ако не ти се занимава започвай да пускаш жалби.
Възможно е да има някакви особености поради малкият брой деца. Да записва и по-малки, защото иначе ще закрият градината, да не покриват някакъв минимум за да назначат повече персонал, да нямат пари за нормално меню. Не казвам, че всичко това е редно, а просто се опитвам да си го обясня.
Затова предлагам първо да разговаряш с директорката.

# 5
 • Мнения: 3 673
Виж к коя община е и прати жалба до общинския отдел Образование.

# 6
 • Мнения: 411
Всичките разговори до момента са безплодни. Месеци наред получавам безумни отговори като "вафлата е млечен продукт" .." зърнените храни са вредни".., тълкуване на нормативните актове в стил дявола и евангелието. Инициирах проверка, но през инспектората по образование и комисията по надзор на храните. Доста нередности са констатирани, съставени са и предписания. Резултата от всичко това е, че детето ми не се допуска в градина. Обяснението е, че за детето ми са предоставени само изследване на  чернодробните паразити, а не пълния набор документи като за новопостъпила / как ли два месеца можеше така да посещава градината/. Не се издава никакъв писмен документ, за това че детето не може да посещава това заведение.

# 7
 • Мнения: 1 144
Това е градина в село така го разбирам.На моето село  също има градина от която се състой 2 стай но са огромни кухня си има също и готвач директор и 2-3 госпожи и 2-3 лелки децата са на едно има и на 1.5 има и предучилищна.Но това  всичко си е законно и се готви както се издаде от общината знам със сигурност защото леля ми е готвачката всичко си е по наредба.

# 8
 • Мнения: 781
теди * , извинявай, ама нещо не ти се разбира написаното. Това е лошото в ДГ в малките селца и градове. Там законът е директорката /не на всякъде, разбира се/. Това обаче не значи примирение. Какво значи "пълен набор документи"? И как детенцето е тръгнало без тях?! В такъв случай, тя няма право да го допусне /камо ли 2 месеца/ и......ТЯ подлежи на санкция! Съветвам те да не губиш време, да провериш кои са инспекторите по предуч.образование и да отидеш на разговор /не жалба/. А има и друго-поне в София всички ДГ /частни или общински/ минават през РИО и "заверяват" образец- планове и т.н.т., но и имената на децата. Не рядко се получава дублиране а има и друг номер, евентуално ако тя е минала през тази процедура, държавата й отпуска субсидията за него, а дали то ходи на градина.....!! Така че не си мълчи, действай ,но не при директорката.  Peace

# 9
 • в здрача
 • Мнения: 2 201
И моето дете ходи в близкото село на детска градина, защото макар да не живеем в София, а в дълбоката провинция ни достигна проблема с липсата на места. Само че ние не живеем в селото, нямаме и имот там и всеки ден пътуваме. Градината е малка - 1 сборна група за деца от 2 до 6 години, общо 24 броя всички.
Аз едно нещо не схващам - от кога детето ти посещава градината? В първа група ли сте записани? В малките населени места, където групите са сборни и градината е и ясла обикновено приема на деца е целогодишен, а не като в другите градини, където децата започват септември месец. Съответно при постъпване на дете през годината му се искат необходимите за постъпване мед. изследвания все едно постъпва в ясла. Когато дойде време за започване на уч. година, т.е. септември все едно го местят от яслата в детската градина и наново се правят изследвания като за новопостъпил. Реално ако детето ти посещава ясла и след това тръгне септември на градина отново се правят същите изследвания /поне така бе при каката, преди години - независимо дали градината и яслата са в една сграда, т.е. в едно и също заведение от яслената група отива в първа група пак си ги искат и с пълно право/.
На родителската ни среща тази година в градината на малката директорката напомни на малките, които сега септември са първа група да донесат изследванията си, въпреки че  дефакто ние си ги заварихме там /малката започна септември месец/, т.е. те са били още пролетта там, защото се оказа, че именно техните майки боядисвали пролетта оградата на градината. Никой не го подложи това на съмнение, а и по мои спомени си беше така - започваш градина след ясла, пак си правиш изследвания. Ако това е твоят случай, си е съвсем в реда на нещата.

И в нашата градина няма мед. персонал. За такова малко заведение считат, че не е необходимо, излишен разход /не директорката и учителките естествено и те нищо не могат да направят по въпроса сами/. За менюто, то вече има проверки и предписания спрямо новите наредби поне в нашия регион и има надежда нещата да се променят, макар че аз лично не се втелявам чак толкова /правих го, разбрах че е нездравословно главно за моите нерви и здраве и вече гледам по-лежерно/.

# 10
 • Мнения: 411
Tsv, детето ми започна да посещава въпросната ДГ януари т.г. По това време дъщеря ми бе на възраст три години и шест месеца, т.е не е била в яслена възраст. Следователно от септември т.г. е преминала от първа във втора група. От друга страна заведението не отговаря на критериите за ясла. По документи се водят Целодневна детска градина, а не ясла, нямат разрешение да предлагат услугата грижа за деца под 3 г.в. Прием на деца под 3г.в. би следвало да се счита закононарушение
Що се касае до храненето менюто им е под всякаква критика. Продължава да липсват пълнозърнени храни. Продължава да се предлага на децата бял хляб, кифли, баници, тиквеници, вафли, пасти и пр., и то не в допустимите 2 пъти седмично а ежедневно.  При извършената проверка от Инспекция по храните, са коснататирани редица нарушения, в това число продукти с неустановен произход и такива не отговарящи на БДС.
За медицинския персонал, все си мисля че е задължителен по норматив.
Отровка, получават държавна субсидия, за тази учебна година списъка вече е изготвен и внесен за заверка. Поредното безумие, документално детето ми ходи на градина, някой получава пари за това, на практика детето ми не се допуска в градината, без каквото и да е правнорелевантно основание, че и ми се отказва писменно удостоверяване на този факт.

# 11
 • в здрача
 • Мнения: 2 201
Ситуацията е малко странна, защото в малките населени места, където има една-единствена група в детското заведение се борят със зъби и нокти дето се вика за всяко едно дете за да не ги закрият и да си запазят работата. Знам за едно градче, където ходят по къщите да ги молят не само да запишат детето на градина, ами и да го водят и през зимата /въпреки, че са записани децата/ за да не ги закрият.

Някак директорката ви е вкарала един вид от ясла - към градина, предполагам защото сте се записали януари, а не предишния септември, защото все пак учебната година си започва септември, а детските градини попадат към закона за народната просвета наред с училищата.

Единствената наредба за персонала в детките заведния, която открих http://www.riokoz-vt.com/naredba15.htm Наредба 15, става въпрос за здравните изисквания към работещите в детските заведения. Никъде законово не е регламентирано, че в детските градини трябва да има медицинско лице. Регламентирано е, че в детските градини може да се открие яслена група. Предполагам затова в някои населени места приемат и деца под 3 години в сборни групи, както е случая при нас двете. Регламентирано е кои детски заведения, ясли, градини и училища са държавни и на държавна издръжка. По-голямата част са общински и на общинска издръжка. Съответно приема на деца в тях се регламентира с решение на общински съвет или предполагам на кмета, ако населеното място е по-малко /по селата дали има общински съвет, не се бях замисляла никога/.  Така че предполагам жалба срещу директора на градината би могла да подадеш в общината щом именно директора не ви допуска в детското заведение.

Честно казано аз бих направила исканите изследвания. Просто щях да си помисля, че щом нямат мед. лице значи просто искат да се застраховат след ваканцията, че всички деца са здрави.

А за храненето ... пожелавам ти успех в борбата, но първо да допуснат детето ти там.

# 12
 • Мнения: 411
Добрите намерения не са основание за нарушаване на закона. Да има предвиден ред за откриване на яслена група в детска градина, но все пак има редица изисквания на които следва да отговаря и процедура която следва да се извърви, а не урбулешката, както го карат сега. Има извършена проверка, констатирано е това нарушение, има предписание за отстраняване, е и какво от това, нещата са си по старому. Що се касае за предположението Ви за документите на дъщеря ми, в същото положение са и деца, които посещават това заведение вече трета година. И тук има констатирано нарушение. 

# 13
 • София
 • Мнения: 2 190
Какви изследвания точно искат?
Вече трета година пускам едни и същи изследвания на дъщеря ми, които съвпадат с тези при приемане.
Поради простата причина, че се събират повече от 30 дни отсъствие съгласно нормативната уредба.

# 14
 • Мнения: 411
Red, точно съгласно действащата нормативно уредба, при отсъствие повече от два месеца поради лятна ваканция се представя еднократен отрицателен резултат за чернодробни паразити /виж хипотеза втора на ал. 3 на чл.4 от Наредба 3/05.02.2007г./. не е правилно схващането, че хипотеза първа се кумулира във хипотеза втора на въпросната алинея. В този смисъл е и становището на РИОКОЗ, което съм получила по повод мое запитване.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт