Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
Здравейте, аз още нямам намерение да отбивам, но ме вълнува въпросът като се заместват постепенно кърмения, като намалеят на 3-4 пъти дневно, после на 2-3, после веднъж за денонощие - колко време задържахте това положение, без да ви спира млякото ?  

Може ли така да се задържи 4-5 месеца (ако няма някакво допълнително изцеждане) ?

Забелязахте ли промени в тялото и психиката си (да сте по-спокойни или по-нервни, по-слаби или пълни, по-красиви, по-малко гладни заради намаленото млекопроизводство и т.н., по-малко ли е умората, свързана с естественото изтощаване на организма от кърменето) ?

# 1
 • Мнения: 49
Интересна тема...ще следя отговорите на по-опитните кърмачки.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
Да, винаги съм се питала за кърмилите дълго, нали през цялото време детето не е само на кърма и като расте, все по-малко я приема. Ако не се доизцеждат, то как запазват лактацията, например при сукане само сутрин и вечер ?

# 3
 • Мнения: 7 946
Не разбира се Simple Smile
Големия ни син съм кърмила 2г и 9мес.
Захранен на 6,5 мес, реално проял твърда храна-след годинката.(но при него зъбоникненето започна едва на 9мес, а за мен то е голям фактор относно ядене на нещо различно от мляко).

Дребния-кърмя го още ест...рано му е за отбиване..все пак е само на 1г и 9мес Mr. Green
Захранен на 8,5мес (за сравнение на 10мес имаше 16 зъба Crazy).

И двамата съм кърмила на поискване..сега дребния основно суче вечер и сутрин; мн рядко се сеща през деня. Разбира се кърмата вече далеч не е основната храна, няма и как да е, но ползите от малкото налична дори, са си все същите Peace
Така или иначе в менюто си има млечни продукти, а аз добавям в кърмата рибено масло, пиейки го Wink

# 4
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 085
  От началото на годината, тоест вече почти година след като се върнах на работа малката суче само вечер и рано сутринт евентуално. В началото имаше и нощни кърмения, които отпаднаха.
  Предвид че кърменията бяха вече доста намалели още преди връщането ми на работа, не съм имала проблеми с препълване или необходимост от изцеждане докато съм в офиса. Гърдите почти напълно омекнаха и не изглеждат лактиращи, но определено има известно производство и мляко. Имаше дни в които бяхме разделени и изцеждах средно около 100 мл общо за денонощие да кажем при 2-3 изцеждания. В момента най-вероятно е още повече намаляло, тъй като често суканията са без реален трансфер на мляко, тоест не я чувам да преглъща. Все пак ако опитам да изцедя си излизат струики мляко, просто количеството е много малко.
  Не се е отразило по някакъв начин на апетита ми, на храната която ям или на настроението, но по принцип и докато изключително съм кърмила не съм имала някакви специални нужди. Само с близначките огладнявах досто сериозно, сега с Елена не беше толкова ясно изразено.
  Имам приятелка, която храни близнаци само с изцедена кърма. Имаше период в който покриваше напълно нуждите на бебетата да кажем около 1,2 литра при пет кратно изцеждане. Постепенно разреди до 3-4 изцеждания, като все още количествата бяха много добри. В момента в който мина на двукратно изцеждане количествата рязко намаляха, в мометна са средно по 100 мл на изцеждане и то при по продължително цедене, като тенденцията си е плавно и постепенно да намалява, но това отново се развива в рамките на месеци.
  Истината е че докато има някакво сукане мляко ще има, а на тази възраст на кърмачетата като цяло количеството не е от някакво сериозно значение, самото кърмене и малкото мляко за защита са повече от достатъчни.

# 5
 • Мнения: 29 392
Темата все едно аз съм я пуснала...точно в момента ме вълнува същият въпрос...благодаря на авторката в тази връзка.

На мен не ми е ясно следното - когато кърменията са само сутрин и вечер, както някои мами споделят, то тези кърмения за наяждане ли са или не?

В смисъл, стига ли кърмата за едно нормално сутрешно  и едно нормално вечерно ядене, при положение че кърменията са само две - съответно сутринта и вечерта? Или добавяте закуска към сутрешното кърмене и нещо за вечеря за вечерното?

Моят синковец има голям апетит към външна храна, и се страхувам поради този факт, че намалява сукането, съответно намалява и млякото и няма да съм в състояние да му осигуря дори и закуска и вечеря само...чрез кърмене имам предвид.....

с две думи много сложно ми се вижда лично на мен...оставам да следя с интерес опита на другите мами...

# 6
 • Мнения: 7 946
Не, не стига само кърмата. Но пък дава аванс, докато станеш от леглото и направиш сандвич или нещо друго Wink
Вечер е като десерт след вечерята, и ритуал за заспиване (при някои де..).

# 7
 • Мнения: 29 392
MTV, как изкарвахте само на кърма до 8 месец с малкия хубавец?

 Стигала му е самото кърмата сигурно.... питам, защото такова беше и моето желание, но нещо само на кърма не успявам да го залъжа...нямам достатъчно мляко явно newsm78

Това за аванса ми хареса Mr. Green

# 8
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 085
teta75, на вашата възраст обикновенно кърменията са много повече, а не само две. Обикновенно когато останат две кърмения кърмачето е много по.-голямо и кърменето е добавка или нещо съвсем отделко към останалият прием на твърдата храна.
Опитай при вас просто да имате повече кърмения, независимо преди, след или между приема на твърда храна, без да ограничаваш реално количествата твърда храна които поема. Важно е просто да нямаш големи интервали без изпразване на гърдите и много малък брой кърмения. Нормално е в този случай при захранено вече дете количествата които изсуква на едно хранене да са по-малки и в това няма нищо лошо.
Отбиването или момента в който се включи нещо различно от майчиното мляко не е нещо тревожно, той е един напълно очакван, нормален и необходим процес. Важно е паралелно обаче с твърдата храна, ако имаш желание да продължаваш и често да предлагаш гърда. Това невинаги е свързано обаче с нуждата или необходимостта на храна, а за успокоение, комфорт, приспиване. По този начин, изчезва риска от това бебето да откаже да суче, както и реално броят на кърменията се задържа на доста по-високо ниво, а от там и количеството мляко и общият прием за денонощие.

# 9
 • Мнения: 29 392
Aila,  Hug за разясненията....   Много полезни за мен неща си написала  bouquet

Всъщност аз съм въвела само две външни хранения, останалото е кърмене - на лягане, на ставане, нощем спейки.

Денем нещо по не мога много да го излъжа, но като се размрънка , винаги предлагам гърда ...Не винаги денем обаче суче ефективно, не го чувам да гълта, или суче само около минути и повече не..

Ето днес след първото външно хранене, предложих да суче, дръпна десетина пъти-общо около минута от двете гърди и това беше - това да го броя ли за кърмене newsm78

Възхищавам се на дълго кърмилите мами...

# 10
 • Мнения: 5 669
Айла за пореден път е изчерпала темата Simple Smile

Мога да добавя само личен (мой, и на познати и консултирани майки) опит: различно е при всяка жена, но общо взето при 2 кърмения намаляват прогресивно количествата.

Конкретно при мен се случи когато минахме на 1 за 24 часа, но това беше на много късна възраст, след 2 години. Преди това на двукратно бяхме в продължение на около 6 месеца - и ако случайно някоя от гърдите (винаги е сукала от 2) пропуснеше едно от двете, се препълваше до гръмване.

Със сигурност може да се разчита на количества - 200 мл и повече - при поне 3-4 кърмения в денонощие. При повечето майки на големи бебета те са вечерни и нощни, както teta е забелязала, денем се разсейват и не сучат ефективно.

# 11
 • Мнения: 7 946
MTV, как изкарвахте само на кърма до 8 месец с малкия хубавец?

Никакви грижи Grinning Удобно и лесно за всички. Леко ме е яд, че големия го захраних на 6,5мес (той е реколта 2005г, и тогава късното захранване си беше "нова мода" Laughing...пък не даването на вода-изгъзица Mr. Green...що мърморене отнесох от майка ми и свеки, че ще уморя от жажда горкото им внуче Whistling
Но пък той не беше от ящните на твърда храна и си предпочиташе кърмата Peace


Щях да пиша за емоциите, храненето и т.н..
При мен с първия бандит се получи хиперлактация, вследствие на което се сдобихме с пълен фризер с кърма, големи сметки в Метро за сладки неща (ужасно много ми се ядеше сладко Crazy) а аз слабеех Mr. Green Забременях 57кг(30 годишна обаче), качих 13 и 3мес след раждането, без никакви диети-дори напротив; бях 48кг.
Беб се роди 3050гр/50см;

Равносметката с втория-34г; пак стартирах от 57кг, качих 14-15кг; този път не допуснах хиперлакт. Mr. Green -седя си на 57кг Tired
Беб се роди 3760гр/52см;

И двамата са секцио; и двете секциа протекоха кошмарно, първото ми костваше по-дълго възстановяване;
В момента съм разбираемо двойно по-изнервена (ама все пак тичам след 3 мъжки дупета ooooh!)
Не спала цяла нощ от 5години; в тази връзка режима ми е :  лягане около (най-често след) 1ч; будене за завиване на хлапета, кърмене, даване на вода и ред такива...не знам колко пъти; просто не ги броя...ставане в 7-7.30ч КАФЕ-ей без това не ми се получава  Peace; закуски, разходки, водене на големия по интереси..дребния-също..прибиране нейде към 18ч; вечери, къпане, приспиване, и от там насетне-пране, готвене, гладене, учене (щото и това захванах), телевизия, и за к'вото ми останат сили Crazy

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
Не спала цяла нощ от 5години.......

Миличката Cry съчувствам ти; като ми се насъберат 3-4 нощи да спя по 4-5 часа (малко ми е), и изпадам в такива кризи, успокоявам се поне на оня свят да се наспя.

А направи ми впечатление което си написала за килограмите, да не би при повече лактация да се слабее ?  Значи ли, че ако пия лактогонни чайове, ще слабея (не че го искам) и обратното, ако спреш да кърмиш, напълняваш ли ?

# 13
 • Мнения: 7 946
При хиперлактацията се получи с отслабването..нормално-организма гори повече калории за да произведе кърма. Не е нужно да го товариш с производство на повече от нужното Peace
Консултантките по кърмене ще кажат повече по въпроса Hug
Спирането на кърмене, ако е плавно, към/след годинката-не мисля че ще доведе до негативни, каквито и да са последици; стрес за организма има при внезапното такова.
Природата си го е измислила-лактация след раждане...докато се отбие бебето; има си хормонални промени, при това доста интензивни, затова е добре да се оставят нещата на естествения им ход Peace

# 14
 • Мнения: 5 669
Ох, абе тегаво е с отслабването, че много хормони играят там.

Съвсем неконсултантски ще кажа, че моите наблюдения са: след бременност и раждане (плюс минус) кърмене слабите жени отслабват още повече, по-пълните надебеляват още повече... и отслабват трудно. Но това не го приемайте съвсем за чиста монета Simple Smile сигурно си има изключения...

По принцип нАучно се смята, че кърменето дърпа около 800 допълнителни калории - това за пълна лактация, към литър, докато бебето е само на кърма. От друга страна, наблюденията са, че от няколко дни глад (примерно при стомашен вирус) количествата хич не зазляват, ако човек пие достатъчно течности... та спорно е и то. MTV, нормално ми се струва при хипер- да гориш повечко енергия  Sunglasses

За личен опит - ядях около 3000-4000 калории дневно, така на око, на ден, в периода на изключително кърмене. Направо съм гонила мъжа си с точилката за храна, като са били проливни дъждове и снежни виелици и не мога да изляза с бебето да купя... Озверяла бях от глад просто. Но съм бая слаба и преди, и сега...  чак след 2 години на кърмачето се върна апетита ми в рамките на нормалното.

Светла, ако искаш да отслабваш, най-лесно и безболезнено става с промяна на менюто - плавно, изключвайки боклучави храни, готови захарни изделия, хидрогенирани втвърдени мазнини (маргарини и в пакетираните стоки), колбаси, газирани напитки и т.н., закусвай всеки ден и не пропускай хранения. Диетите за мен поне са загуба на време и нерви... Това, другото, става по-бавничко, но пък е сигурно. При диета винаги има риск от "йо-йо ефект" - скоро след края й да се върнеш на първоначалното положение, и то с още по-голяма засилка.
 

Общи условия

Активация на акаунт