Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 11 953
здравейте.търся мнения на какво може да се дължат Т и увеличени трансаминази, едната е 300, другата 150. Детето е с Т от 23септ. Два пъти ни хоспитализираха. Наливаха я с глюкоза и физ.р-р, Т спада за 2дена и после пак с нова сила. Изключват бакттер.инфекц. Суето преди беше около 16, срп 16, но после спадна.сега срп е 3, а трансаминазите са скочили още повече.през нощта ни приеха пак в болница, но виждам,че се чудят какво да ни правят. Билирубинът преди беше в норма,сега не знам.затова казаха,че не е хепатит. Ще пускаме кеъв за ебстайн бар. Моля ви някой лекар да коментира какв друго да направим.

# 1
 • SA
 • Мнения: 3 148
Soleil* , вероятно е детето да има някаква вирусна инфекция, която засяга и черния дроб. Повишените трансаминази показват точно, че има данни за чернодробно увреждане. При вас как са изключени различните видове хепатит? Правени ли са изследвания на хепатитни маркери/ антитела и антигени/? Защото това, че няма висок билирубин не означава, че не може да има хепатит, голяма част от случаите на хепатит протичат като аниктерични форми, т.е. без жълтеница, респ. завишен билирубин.
Освен няколкото вида хепатитни вируси/ А,В,С,Д,Е/, има и други вируси, които могат да засегнат черния дроб - цитомегаловирус, херпес-вирус, ентеровируси , Епщайн-бар и т.н. Ето малко информация по въпроса:
http://www.hepactive.org/content/articles/general_information/he … hepatitis_viruses
Според мен е необходимо да се направят изследвания за уточняване на вирусния причинител, защото срещу някои от тези вируси има специфични антивирусни медикаменти.

Последна редакция: ср, 12 окт 2011, 00:17 от kameloth

# 2
 • Мнения: 11 953
пуснали са само за хепатит а.отрицателен е.според тях другите хепатити нямало как да ги хване,защото нямало кръвопреливане или вадене на зъби.това правдоподобно ли е?кръв много пъти й е вземано.от игла не може ли?
Също мислят сега,че Т е от вирус,но трансашиназите нямат връзка с него.според тях може да са увеличени от заболяване наа мускулите,но в бг не могат да го озследват.
Преди три години имаше стомашно чревен вирус първо,после раззстройството мина, но Т продължи.не разбраха от какво е.накрая след като овладяха Т откриха антитела на ЦМВ.трансаминазите бяха около 150 тогава по вреше на Т.после ги овладяха и за трите год. бяха в норма.сега в началото на Т бяха също в норма, но след 8дена се повишиха.дали е от мускулите?тя има хипотония по принцип.

Последна редакция: вт, 11 окт 2011, 20:08 от Soleil*

# 3
 • SA
 • Мнения: 3 148
Ами допускам, че иглите, с които са й вземали кръв са били стерилни, за еднократна употреба, така че не би следвало това да е причина за заразяване с хепатит. Но понякога при малки деца като път на заразяване се посочва близък контакт с носители на вируса/ имам предвид хепатит В/.
Мускулно засягане може да доведе до увеличени трансаминази, но това винаги е свързано и със значително увеличение на креатинфосфокиназа
/ КФК/. Иначе съчетанието между мускулна хипотония и завишени ензими се среща основно при мускулна дистрофия, каквато не ми се вярва детето да има, най-малкото че е момиче.
Поне на мен ми се струва, че това завишение на АСАТ и АЛАТ в хода на някаква инфекция е по-вероятно да е свързано с нея. Разбира се това трябва да се докаже с изследвания.
Цитомегаловирусът между другото може да бъде причина за доста тежки хепатити, особено при хора с намален имунитет.

# 4
 • Мнения: 11 953
камелот, много ти благодаря за полезните отговори.нашата креатин киназа е в норма.това дали е същото като креатин фосфо киназа?
За хипотонията до май месец тази година ни проследяваха в германия.последно нещата бяха много обнадеждаващи и сега изведнъж тук започнаха да изказват разни съмнения.
Между другото гласът на детето е много пресипнал от няколко дена, но гърлото е без налепи.започна и лека гърлена кашлица. Понеже се съмняват за вирус няма да дават антибиотик.но само с вливания на глюкоза и физ.р-р явно организмът не може да се справи,защото вече 20дена е така с паузи без Т от 1-2дена. Какви препарати се дават в такива случаи?
Много извинявай,че те засипвам с въпроси, но си ми единствената нацебда за малко яснота.

# 5
 • SA
 • Мнения: 3 148
Да, креатинкиназа = креатининфосфокиназа. А всъщност каква е диагнозата ви по отношение на хипотонията? Към някакво мускулно заболяване ли са се насочили лекуващите ви лекари, или се счита, че е от неврологичен произход? На каква възраст е детето? И освен високата температура и кашлицата има ли други симптоми- например увеличени лимфни възли, увеличен черен дроб и слезка?
Теоретично при вирусни инфекции не се дават антибиотици. Антивирусни лекарства има срещу малък брой от вирусите- Зовиракс- при доказани Ебщайн-Бар, херпес и варицела-зостер; Ганцикловир- при цитомегалия; Римантадин - при грип. При различни инфекции, включително и вирусни може да помогне вливане на имуновенин.
При малки деца с бронхит, отиващ към пневмония, може да се даде антибиотик, независимо дали се подозира вирусен, или бактериален причинител.  Доколкото разбирам при вас има само инфекция на горните дихателни пътища, дано до там да спрат нещата!

Последна редакция: ср, 12 окт 2011, 00:22 от kameloth

# 6
 • Мнения: 11 953
на 4г и 7 мес. Е детето. Днес излезе изследването за вируса.има остра Ебщайн бар вирусна инфекция. Дават й 3 пъти на ден по половинка изопринозин и един път иминомодулатор с ехинасея и прополис Имуномикс. За черния дроб ще включат по една банка на ден глюкоза 5%. Това дали е достатъчно или има и други медикаменти, които помагат?

За мускулите последно май месец в Де казаха, че има леко стато моторно забавяне. Правиха изследв.на нервите.беше в норма.емг не е правено скоро, предното преди три години в бг даде суспектни данни за миопатия. В последствие в Де орхвърлиха миопатия. За други мускулни заболявания ще видим кога ще изследваме,като се стабилизира.в Де правят биопсии в краен случай,защото били тежки за децата, но ще го мислим. Аз мисля,че трансаминазите сега са увеличени от вируса.не знам......
Още веднъж огромно благодаря за ангажираността,Камелот  bouquet

# 7
 • SA
 • Мнения: 3 148
Щом е доказана остра инфекция с този вирус, то възможно е тогава детето да има инфекциозна мононуклеоза. Аз затова и попитах дали има уголемени лимфни възли, черен дроб и слезка, които са характерни за това заболяване. Лечението , което получавате в момента мисля е достатъчно. Това е общо взето една саморегулираща се болест и лечението най-често е симптоматично. Единствено при тежки увреждания на черния дроб понякога могат да се включат кортикостероиди за кратко, но предполагам, че при вас няма да се наложи. Аз също мисля, че трансаминазите са увеличени заради инфекцията, това е един от вирусите, които засягат черния дроб.
Пожелавам на детето много бързо възстановяване и дано всички предполагаеми диагнози по отношение на мускулите да отпаднат!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт