Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 126
Здравейте!
От около 5 г., /веднъж в годината/, най-често лятото или есента, правя иридоциклити. Някога състоянията са по-леки и не винаги са ми слагали Атропин, но винаги Тобрадекс или други кортикостероидни капки са били изписвани.
Въпросът ми е - какви негативни последици за очите може да има дългогодишната употреба на кортикостероиди и къде може да е причината за честите иридоциклити? Много лекари съм сменила, но никой не ми е дал конкретен отговор.
Благодаря Ви за отделеното време!  bouquet

# 1
  • Мнения: 154
Бибита, има много причини за появата на иридоциклит,  една от основните е че това е едно автоимунно заболяване, което се появява като отговор на организма към някакъв антиген с който той се е срещнал, било то вирус, бактерия или друго. Много често в 45% а може би и повече, причината остава неоткрита - това са т.нар идиопатични ( с неизвестна причина) иридоциклити. Важно е да се направи изследване на имунната система, чрез специални  тестове, също изследване за ревма фактор, токсоплазмоза и др. При дългогодишна употреба на кортикостероиди има риск за повишаване на очното налягане затова трябва периодично да  го проследявате.

# 2
  • Мнения: 126
Много Ви благодаря за отговора!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт