Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • далеч от брега на морето, но с шума на вълните в сърцето
  • Мнения: 39
Здравейте, бебка е на 3месеца и половина и досега беше само на кърма. Първия месец наддаде доста, цели 2 кг, втория 800гр., а третият само 200 гр.. Педиатърката ми каза да я дохранвам с по 50 мл. АМ (това беше вчера, преди това не съм и давала), но освен това се появи и друг проблем. Пипнах някакъв вирус и съм с разстройство и повръщане, не мога да поемам нито вода, нито храна и съответно нямам и кърма. За последните два дни я кърмя само по два пъти, защото гърдите ми са напълно празни. Останалите хранения са изцяло с АМ. Разбирам, че е имало проблем с лактацията още преди да се разболея, но бебето не плачеше и не смятах, че е била гладна, въпреки че сега се смее повече и е по-спокойна. Кърмя я по 3 пъти през нощта и около 5 през деня, но явно това не стига, а в момента положението е направо критично. Виждам че ако продължават така нещата още някой друг ден и ще трябва напълно да я отбия. Много искам да я кърмя и сърцето ми се къса като гледам какви акита има в памперса, но не знам дали има изход. Моля, дайте съвет как да нормализирам нещата!!!

# 1
  • Мнения: 5 673
Здравей, Консуела!
По-добре ли си вече, премина ли ти вирусното неразположение?
Дохранването при вас вече е факт и лактацията е доста намаляла, но нещата все още могат да се променят в положителна посока.
На първо място, важно е след оздравяването да пиеш много течности, да се храниш добре, ако искаш може да пиеш и лактогонен чай. На второ - трябва максимално да се зачести кърменето и увеличи стимулацията на гърдите, за да не спре съвсем млякото.

Дъщеричката ти е наддала чудесно първите два месеца и най-вероятно малкото наддаване в 3-и месец е било обратимо с по-често кърмене от двете гърди. Възможно е добавката да не е била и нужна, ако детето е акало и пишкало добре, наддавало на ръст и т.н. (В момента обаче неотложният проблем е друг и ще го гадаем това по-нататък, ако искаш.)
Млякото ти е започнало да намалява още щом докторката ти е изписала АМ - тъй като гърдите са на принципа пълно за празно, колкото повече детето суче и ги изпразва, толкова повече мляко се произвежда. И обратно - колкото по-рядко се изпразват, толкова по-малко мляко ще имаш. Млякото не се "събира", а обратното - е непрекъсната "поточна линия", която не бива да се прекъсва. Затова е и грешка, че почти си спряла кърменето по време на болестта - съзнавам, че си се чувствала зле, отпаднала и сигурно не ти е било до бебето Wink, но всъщност точно в моментите на намаляване на кърмата е нужно да се кърми по-често, а не по-рядко.

Това, което можеш да направиш на този етап, е да започнеш отново да кърмиш често, като предлагаш и двете гърди на всяко хранене. 8 пъти е добре, но тъй като в момента имаш нужда от завишена стимулация, би могла да предлагаш и много по-често през деня, когато сте будни - стига детето да приема гърдата и да суче ефективно. Да имате 2-3 нощни кърмения е оптимален вариант, тях можеш да оставиш така.
Допълнително можеш да стимулираш с помпа след кърмене, както и ако детето спи и се получи по-голяма от 1.5-2 часа пауза. Дори да не тече нищо, опитай се да помпаш на празен ход 5 минути от едната гърда, 5 от другата - и после пак ги повтаряш по 5 минути.
Изобщо, не се тревожи, че кърмиш или цедиш на празни гърди - това е единственият начин да се напълнят Simple Smile Опитай се да храниш детето често, без да е много изгладняло, и да е спокойно по време на кърменето, за да не нервничи от намалелите количества и слабата струя...

Предвид, че през последните дни момиченцето ти почти не е приемало кърма, връщането изцяло на гърда ще е дълга и нелека задача - но дори и да не успееш, можеш да намалиш много количеството на добавката (например да даваш по малко само 2-3 пъти дневно). Увеличаване на кърмата най-вероятно ще усетиш след около 3-4 дни засилена стимулация.
Ще се радвам да споделиш как се развиват нещата около вас и ако е нужно, с удоволствие ще ти предложа допълнителна информация.
Пожелавам ти успех и кураж!

# 2
  • далеч от брега на морето, но с шума на вълните в сърцето
  • Мнения: 39
Здравей, Параход и благодаря за своевременния отговор!
 Днес се чувствам сравнително по-добре, мога да пия вода и ям препечен хляб. С беба през нощта се кърмихме отново три пъти, като и дадох 60 мл. АМ само веднъж. Иначе бяхме на педиатър този вторник, когато всъщност педиатърката ми каза да я дохранвам с 50 мл.. Преди това не съм и давала нищо, но моето неразположение е от неделя и не знам дали тя не е стояла 2-3 дни гладна и затова да е качила само 200 гр.. Дали е възможно?
 Иначе като история на кърменето, първите около 40 дни се изцеждах след всяко хранене, но винаги съм изпомпвала около 20 мл., не повече. После реших, че лактацията явно се е регулирала и до сега не съм го правила, а явно е било нужно. Бебка е по-сънлива и аз не съм я будила, за да се храни, дори понякога се кърмехме в 17 - 18 часа и после тя изобщо не се събуждаше, а аз я оставях да спи и си я кърмех, ако става повече през нощта. Смятах, че всичко е наред, защото не плачеше и не показваше някакви особени признаци, че е гладна.
 Не знам дали и факта, че си имаме батко на 1.8г., който с всички сили се старае да прекъсва по 100 пъти кърменето не се отразява по някакъв начин. Първите месец и половина бабите много го гледаха, дори около месец го водехме да спи там, защото и той си е още бебе и се будеше нощем, но от около 2 месеца сме си самички и ситуацията не е много розова.
 Както ме посъветвахте извадих отново помпата и се надявам нещата да се нормализират.
 Иначе как да процедирам с дохранването? Ако я храня на 1.5 - 2 ч., как да я дохранвам, изобщо да не и давам или да и давам на 3 часа? Аз вече имам някаква кърма, бебка се радва като суче, смее се, но със сигурност не и достига.
Благодаря отново за помощта!

# 3
  • Мнения: 5 673
Consuela,
идеалният вариант (който се препоръчва при махане добавката на новородени бебета) е тя постепенно да се замести с изцедена кърма. Т.е. цедиш след кърмене, събираш, запазваш в хладилник, при нужда от шише - даваш изцеденото на следващо хранене вместо АМ.
В четвъртия месец обаче изцеждането е чувствително по-трудно, още повече, че при теб са понамалели количествата. Това не бива да те отчайва, от цедене на празен ход или само с няколко мл, също има файда.

Дано нещата се нормализират постепенно - щом си се разболяла преди консултацията, нищо чудно малкото наддаване да е било провокирано и от недояждане последните ден-два. Правилно си констатирала, че е трябвало да будиш сънливото бебе за по-често кърмене, но станалото-станало.
Имаш ли спомен как пишкаше и акаше малката, преди да започнете АМ? А през двата дни на болестта ти, когато подозираш, че е останала гладна?
Съдържанието на памперсите е добър критерий за установяване дали приема достатъчно кърма, когато наддаването на тегло е компромисно. А беше ли качила на ръст през този месец, в който отчетохте само 200 грама наддаване на тегло? Интересно е също колко е теглото й сега - с шампионското наддаване в началото, нищо чудно вече да е удвоила рожденото си тегло, което е препоръчително да се случи на 4-5-6 месеца.

Като начало, можеш да се опиташ да я оставиш на кърма тази нощ и сутринта, когато обикновено гърдите са най-пълни, ако е спокойна след сукане и си спи. Кърмиш си често, пробваш как върви с помпата. Ако детето е нервно, гладно, неспокойно, видиш сух памперс и т.н. - даваш естествено добавка, но нея през поне 3-4 часа, не на всяко кърмене. Всъщност, ако имаш във фризера съхранена кърма от началото, когато си изцеждала регулярно, можеш да вместо АМ.

Ти вече имаш три месеца опит (а може би и някакъв с баткото?) - наблюдавай за ефективно сукане, гълтане, продължителност на сукането, слизане на кърма, изпразване на гърдите и т.н. В началото вероятно ще ти се струва, че беба суче повече на празен ход, тъй като ще е често, а гърдите ти вече не се пълнят така както в началото. 

Малкият батко със сигурност не ви помага Wink, още повече, че на 3-4 месеца бебетата почват и без братчета и сестричета да се разсейват в сукането - не са така фокусирани в него, както в началото, интересуват се от всичко наоколо, понякога сучат лошо и т.н.
Дано имаш кой да ти помага - поне в рамките на няколко дни, защото този период на активно кърмене и цедене може да е по-изморителен за теб от обичайното. По-нататък ще ти пиша пак, ако имаш нужда от нещо друго. По принцип има и билкови добавки, които помагат за увеличаване на лактацията, но е хубаво преди това да се действа максимално активно със стимулацията, за да се види каква е ситуацията и колко не достига.
 

# 4
  • далеч от брега на морето, но с шума на вълните в сърцето
  • Мнения: 39
   Бебка се роди 3400гр. а сега е 6600, т.е. почти е удвоила теглото си. Дали и затова се е увеличила нуждата и от хапване??? Последния месец е пораснала с 2 см.. Общо взето аз смятах, че се храни добре, защото съм чела, че ако има минимум 4 мокри памперса значи всичко е наред. Тя имаше по 3 много мокри до обяд и после при всяко преобуване винаги беше мокро, макар и не толкова. Акането беше по ведъж на ден, максимум два пъти, но редовно. Когато обаче аз се разболях имаше един-два сухи памперса.

  Днес се опитвам да я кърмя по-често, но когато и се спи и тя не иска да суче, започва да плаче и да се дърпа, затова работя повече с помпата. Там обаче няма резултат. Всичко е общо взето на сухо. Само някакви капки излизат, дори когато тя не иска да суче, а са минали 1.5 - 2 часа и пак същата работа. Един път изцедих 20 мл. и това е. Пих чай от копър и знаейки, че нещата са повече на психологична основа с тези лактогенни чайове се опитвам да им повярвам  Laughing

  Сега ще опитам да я събудя и ако може в просъница нещо да хапне. В този ред на мисли, възможно ли е сега да е толкова сънита, защото не се е нахранила. Не че някога е била по-будна, но все пак. Когато се роди и я хранех винаги в полузаспало положение.

  Опасявам се, че ще е тежко, но наистина все още имам надежда, че нещата може и да проработят. Надявам се, че баткото ще може да отиде за уикенда при баба си, защото определено възпрепятства процедурите. Докато се храниме винаги плаче и ме дърпа за ръката  Cry

Благодаря отново за помощта! Отивам да се стягам за тежка нощ Shocked

# 5
  • Мнения: 4
zdr-te, da6teri4katami e na dva meseca i se xrani samo sas karma.no ot izvestno vreme imame problem i neiska da su4e,pla4e mnogo silno i bez da spira ,a kogato iskam da i dam da qde samo se darpa i vob6te neiska da su4ei samo pla4e.daite mi nqkakav savet,molqvi. Cry

Общи условия

Активация на акаунт