Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 окт. 2011, 23:11 ч.

Към стоматолозите и ортодонтите с молба за помощ

  • 2 211
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 218
Обръщам се към стоматолозите и ортодонти, четящи и отговарящи с молба за съвет   Praynig  Преди 6 месеца дъщеричката ми, която почти бе навършила 3г. падна и при падането лявото горно предно зъбче се наби по диагонал на вътре във венеца. Правихме снимки и още същата вечер по спешност стоматолог извади зъба. Беше цял с корена, но се оказа, че има отчупено парченце от костта. Направиха й два шева и ни казаха да изчакаме всичко да зарастне. След две-три седмици отидохме при стоматоложката, която я следи от малка да я види и  нейният съвет бе да изчакаме 6 месеца, за да се възстанови костта, а и да е по-голяма, за да може да се сложи ортодонтско апаратче със зъбче - местопазител. Но ме притеснява, че апаратчето ще обхваща горната челюст и ще е с метални части, които ще се захванат на другите зъбки, за да се задържи самото апаратче. Също така май щяло да има нещо като винтче, за да може да се отпуска по малко в съответствие с растежа на челюста. Въпросът ми е - необходимо ли е поставянето на такова апаратче с местопазител и ако не се постави има ли някаква опасност за израстването(пробиването) на постоянното зъбче или ролята му е по-скоро декоративна(да е с две предни зъбчета). Притесняваме, че няма да свикне с нещо такова в устичката си и ще я дразни постоянно.
Моля всички, които са попадали на такъв случай или са запознати с процедирането и евентуалните последици да пишат.
Благодаря ви   bouquet

# 1
  • Мнения: 4 068
Здравей!
Според мен в случая е правилно да послушаш стоматоложката въпреки дискомфорта, който ще причини апаратчето докато свикне детето. Горните зъбки ще започнат да се подменят някъде около седмата годинка, а дотогава има твърде много време. Ако не сложите местопазител млечните зъбки ще медиализират и ще позатворят празното местенце, което пък ще попречи на постоянния зъб да поникне правилно и може да предизвика изкривяване в постоянното съзъбие. Не е приятно знам, но се случва и по-добре сега да носи апаратчето отколкото после да се налагат шини или брекети. Стискам палци да свикне бързо детенце и да нямате проблем!

# 2
  • Мнения: 0
а колкото до самото апаратче-то не е с метални части,а е изцяло пластмасово.за да свикне детето трябва и Вие да настоявате да го носи,защото подходът "няма да свикне с нещо такова в устичката си " ще накара и самото дете да се замисли,че може да не го носи,а няма такава опция.Особено за преден зъб няма място за двоумене,защото там естетиката е от особено значение.рискувате детето да остане без резец,което е недопустимо.

# 3
  • Мнения: 218
а колкото до самото апаратче-то не е с метални части,а е изцяло пластмасово.за да свикне детето трябва и Вие да настоявате да го носи,защото подходът "няма да свикне с нещо такова в устичката си " ще накара и самото дете да се замисли,че може да не го носи,а няма такава опция.Особено за преден зъб няма място за двоумене,защото там естетиката е от особено значение.рискувате детето да остане без резец,което е недопустимо.

Здравей, благодаря, че се включи в темата Hug вече нямах надежда някой да пише. Относно самото апаратче - стоматоложката ни обясни, че ще е с метални части, за да може да се коригира при растежа. Нямам представа какво представлява, нито как изглежда. Що се отнася до подхода - говорим за апаратчето и новото зъбче от момента, в които направихме прегледа, т.е. от около 6 месеца и тя го чака с нетърпение. Останалото са си мои мисли и притеснения, които не показвам пред нея. Тъй като не ни бе казано, че е задължително, а препоръчително - искам мнението и съветите на тук пишещите стоматолози и ортодонти. Според теб дали не е по-добре да посетим ортодонт, които да вземе отливката за апаратчето. Стоматоложката ни е много добра, но не знам как е по отношение на тези апаратчета (няма и как да разбера). Казаха ни цена към 350лв - нямам и представа дали е ОК, ниска или висока. Може ли да ми разясниш по-подробно - "рискувате детето да остане без резец,което е недопустимо" - в какви случаи може да се получи такова нещо?
Благодаря   bouquet

# 4
  • Мнения: 1
Здравейте , пиша по темата , т.к племенникът ми носи местопазител . По принцип това , което ви предлагат си е апарат , а не местопазил.  Местопазителя представлява само едмо зъбче със съвсем малко пластмаса оклоло него и импровизирани кукички от пластмаса около съседните зъби. Ако намеря такава снимка ще публикувам .Затова лично моето мнение, е да се консултирате с ортодонт ( те са учили точно за това ) , т. к . доста често от самоуки "ортодонти" без диплома след това стават големи поразии

# 5
  • Мнения: 218
charisma, писах ти на лични  Hug

Общи условия

Активация на акаунт