Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте, имам следният проблем: Повече от 15 дни съм с много силно разранено зърно на дясната гърда. Мажа след всяко кърмене с Лансинох (пробвах и с Гармастан) и държа гърдите си на открито, но няма подобрение. От известно време започнах да получавам и много остри болки в гърдата. Друго което забелязвам е, че по самата гърда ми се получават леки зачервявания, като малки петънца, които след това стават на пъпчици с бяло връхче. Опитах да се изцеждам на ръка и с механична помпа (такава имам), за да избегна дъвченето на зърното, но пък така започнаха да се образуват множество бучки и топчета. За един ден, половината ми гърда стана като камък и пак се принудих да слагам малкия да суче (така поне част от бучките намалят, но не всичките). Въртя се в един омагьосан кръг и не знам как да изляза от него. Забелязвам, че и кърмата ми започва да намалява. Общо взето за двата месеца откакто сме с малкия Дани е голямо ходене по мъките по отношение на кърменето. Това е второто ми детенце. Каката я кърмих 10 месеца, но нямаше никакви проблеми с нея. Е това е болката ми. Ако някой може да помогне ще съм много благодарна.

# 1
  • Мнения: 4 209
Здравей, darry_ka!

Разбирам, колко е болезнено и трудно да се кърми с рагади и ти съчувствам. Ти си опитала да се справиш с проблема, но явно има нещо, което провокира постоянното разраняване.
Смяташ ли, че е възможно да не засуква правилно? Няма крем, който да помогне, ако бебето не поема добре гърдата - при подаването устата е широко отворена и следиш да обхваща не само зърното, но и част от ареолата. Устните са обърнати навън, нослето е опряно в гърдата, а брадичката сочи към корема ти. Ако чуваш цъкаш звук по време на кърмене или бебето често пуска зърното, най-вероятно позиционирането не е както трябва и затова имаш рагади.
От друга страна е нормално постепенно да намалее и производството заради неефективното изпразване. Ето я и другата причина да опиташ коригиране на засукването, защото това е важно за оптималното стимулиране на лактацията, както и по-честото слагане на гърда, включително нощем.

Отворените рани на зърната са проблем, не само защото е болезнено, но и защото крият риск от инфектиране. Това, че вече усещаш болка в самата гърда и виждаш зачервяване по нея, може да означава именно инфекция. Не бива да се плашиш, случва се понякога, но е добре да вземеш мерки, като на първо време се консултирай с лекар, който да прецени на място реалната ситуация. Хубаво е и бебето да бъде видяно от педиатър, за да се лекувате успоредно, за по-добър резултат. Ако се налагат медикаменти, то обикновено те са съвместими с кърменето. Междувременно може да слагаш студен компрес непосредствено след кърмене, за да облекчиш болката.

Ще чакам да пишеш какво е развитието при вас  Hug

# 2
  • Мнения: 2
Здравей Клото
Благодаря за отговора. Ходихме при педиатър и за сега е отхвърлено да има някаква инфекция. Прегледа устичката на малкия за гъбички, съответно и моето зърно и каза, че за момента са чисти. Няма къса юздичка също, общо взето няма проблем в устенцата му.
Проблема при нас според мен е именно от неправилното поставяне на бебето и неправилното засукване. Аз като го сложа, той вече 2 месеца хваща почти само зърното. И да успея да пъхна повечко от гърдата след две преглъщания от негова страна и започва пак да се чува това цъкане. Сега се борим - той зацъка, аз го махам. Докато тече бързото мляко преглъща 5-6 пъти без цъкане и след това пак се почва. Някак си успява да измуца това, което му тече лесно (аз го слагам на ново и на ново, той цъкне и аз пак отначало....)  но след това става борбата - почва да реве неистово, аз му пъхам гърдата в устата, захапва и стои и чака (като реве същевременно). Ох някакъв ужас. Незная дали успях да го опиша. Той през тези два месеца свикна само зърното да смуче. Сега когато плаче така силно щом му подам само зърното -  спира. Но болката за мен е ужасна и знам, че това не е правилния начин. Ами това е при нас положението. Не зная дали ще успея да се справя със ситуацията и най - вече с правилното позициониране (явно някъде бъркам) Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 19 окт 2011, 14:53 от darry_ka

# 3
  • Мнения: 4 209
Здравей, darry_ka!

Хубаво е, че вече знаеш откъде идва проблемът или част от него. Това е половината от пътя към преодоляването му.
Как сте сега? Има ли положителна промяна в начинът, по който бебо засуква?
Минаха ли рагадите или все още се бориш с тях, а друг дискомфорт усещаш ли?

Общи условия

Активация на акаунт