Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1 186
здравейте,
след направена спермограма, коята е нормална и диагнозата е нормоспермия, се установи аглутинация с по-висок процент и препоръка за допълнително изследване на антиспермални тела. направихме и него и след аглутинационния анализ за наличието на антиспермални тела в еякулат резултатите излезоха положителни. моля за вашето мнение какъв проблем е това, как се преодолява и има ли нещо притеснително в случая. благодаря ви предварително.  Hug

# 1
  • Мнения: 2 445
Здравейте,  *нова_жена*,


   Образуването на антитела срещу сперматозоидите може да се дължи на различни причини: ако мъжът има алергия това означава, че организмът му образува антитела срещу алергена и понякога започва образуването на антитела и срещу сперматозоидите.

    Друга причина може да е травма в областта на тестисите, където сперматозоидите стоят без да имат контакт с клетките на имунната система на организма. При травма се нарушава бариерата и се получава контакт между тези клетки и сперматозоидите и се образуват антитела. Причина би могла да бъде и бактериална инфекция.

   Понякога не става ясна причината за почвата на тези антитела. Количеството им варира като понякога е по-високо, понякога по-ниско. След като заключението е Normozoospermia (защото при наличие на антитела обикновено има отклонения от нормалните стойности на обикновената спермограма, а при вас няма), аз препоръчвам да се направи разширена спермограма.

Възможно е въпреки наличието на антитела, останалите параметри (качествени сперматозоиди, които се изолират след обработка, способността на сперматозоидите да се свързват с яйцеклетката, морфология на сперматозоидите, като и преживяемостта им след 24 часа) да са в норма. Ако е така, би могла да се извърши вътрематочна инсеминация без проблем. В случай на отклонения,в зависимост от тях се препоръчва  и конкретен подход в лечението.

Любослава Петкова

Ембриолог, АГ болница "Д-р Щерев"

# 2
  • Мнения: 1 186
благодаря ви за изчерпателния отговор.
от написаното разбирам, че следва микробиология, защото другите ги изключваме на първо време, а за разширената спермограма сме правили и има леки отклонения и предвид на това, че нямам една тръба, отстранена след извънматочна и другата е запушена след хистероскопия, мисля за директно ИКСИ. дано това е нашия шанс и метод да прегърнем своето детенце.
успехи за вас и екипа ви.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт