Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 405
Мисля, че 14 години е ненормално ниска граница на закрилата на децата от сексуални действия върху тях...  
/член 151, Наказателния Кодекс/

WTF? 14 години?

Освен това в Наказателния Кодекс престъпление е само изнасилването, а другите "абстрактни" действия като склоняване например не са споменати?

Колко от "независимите" ни медии отразиха промяната в закона през 2006?
Колко от нас са съгласни с този закон?

# 1
 • вятър в маслините, вятър над хребета
 • Мнения: 14 929
Такава е възрастовата граница и в много други европейски държави Peace. Иначе и аз не съм особено съгласна с това...

# 2
 • Мнения: 741
Колко от нас са съгласни с този закон?
"Луд умора няма". Толкова много се възмущавам по отношение на такива теми, че чак дисертации мога да напиша. Че и негативно отношение събрах към себе си от майки, пишещи във форума, които не се възмущават от подобни факти!
Предполагам, след 20-30 години тази граница ще падне на 10 години.  ooooh!     ooooh!     ooooh!
Демокрация ли има в нашата държава, свобода ли??? Няма такива неща, където и да отидеш, накъдето и да се обърнеш - си длъжен да се подчиняваш на "закони", пръкнали се от нечии болни мозъци...

# 3
 • Мнения: 2 944
Освен това в Наказателния Кодекс престъпление е само изнасилването, а другите "абстрактни" действия като склоняване например не са споменати?
чл. 155 и чл. 155а уреждат това.

Блудствените действия са престъпление, независимо от възрастта.
Има още една норма, която не преследва единични полови сношения, извършени с лица под 16-годишна възраст. Чл. 191 касае заживяването на съпружески начала с непълнолетна под 16-години. Макар леко наказуемо престъпление, това е по-добрия вариант, отколкото пълната липса на наказуемост (много рядко момиче между 14 и 16 години би свидетелствало срещу гаджето си, ако са правили доброволно секс), а повечето норми за полова неприкосновеност изискват доказване на конкретно деяние. Всяко едно престъпление следва да се индивидуализира по време, място и начин на извършването му. Ако самата участничка отказва да свидетелства, как би се доказало едно доброволно съвкупление?

# 4
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 313
дреме им на децата за ограниченията ...

# 5
 • Мнения: 741
Labrador, голяма част от тях дори ще са доволни.  Tired И в това е проблемът - иди, че ги вкарвай в правия път после. Веднага има как да ти отговорят!

# 6
 • Мнения: 6 155
Промяна в закона от 2006?!  Rolling Eyes

Още в първия български НК от 1951г. възрастта е 14 години. А в първия български наказателен закон (1896г.) - 13г.

И не е вярно, че само изнасилването е престъпление. "Споменато" е и блудството, и склоняването към проституция, и склоняването към наблюдение на "разни сценки" ...има и други.

# 7
 • Мнения: 17 110
И никой не задължава децата да се ангажират от 14 години, също.

# 8
 • Мнения: 2 944
Колкото и да не ни се ще, децата стават и ограничено дееспособни, и наказателно-отговорни на 14-годишна възраст.

# 9
 • Мнения: 405
Забелязвам, че колкото хора прочели съответен закон - толкова мнения по това как същия да се тълкува.
Изключвам юридическите лица.

Аз не съм юридическо лице, често ми се случва да чета закон и после да се окаже, че съм го тълкувала неправилно.

Какво ще кажете по следния случай:
35 годишен мъж се запознава с 14 годишно момиче в интернет, сприятеляват се, той я лъже, че е на 22, говорят си за голямата им разлика във възрастта.

Стават много близки, момичето се влюбва в него, още преди да са се запознали на живо. След като се запознават и в реалността - тя разбира истината, отначало е наранена от лъжата, но той успява да я убеди с много подаръци и внимание, че тя е жената на живота му и тя решава да спи с него. Той е първия и мъж и тя е влюбена.

Родителите разбират късно какво се случва.
Една година по-късно момичето е разбрало каква грешка е направило, но към онова време - тя си е легнала доброволно със съответния мъж.

Той подлежи ли на наказание в този случай, или не?

А какво става, когато жертвата не е момиче, а момче?

Последна редакция: пн, 17 окт 2011, 09:49 от Фрики

# 10
 • Мнения: 4 916
За лъжа в интернет за възрастта още няма накзание. Иначе една позната, която лъже за тридесет години от живота си, щеше да е с няколко доживотни присъди.

# 11
 • Мнения: 405
В случая лъжата за възрастта е само средство за постигане на нещо друго, което според мен би трябвало да е наказуемо.
Незнам какъв е юридическия термин за случая.

# 12
 • Мнения: 4 916
Кое трябва да е наказуемо - секс на 14 години или това, че не се е пазила за някой 22 годишен?
Имаш ли представа на каква възраст започват да правят секс днес? Съответно как смяташ да ги спреш да правят секс.

# 13
 • Мнения: 405
Аргун, говоря за децата, които след това съжаляват за действията си. Деца, които са подведени по някакъв начин. Деца, които имат нужда от защита, защото не са успяли да преценят правилно ситуацията. Концентрирай се малко.

Разбира се, че имам представа на каква възраст започват да правят секс в днешно време. То аз навремето тъкмо бях навършила 15, а т'ва беше доста отдавна.
И разбира се, че никого не можеш да спреш да прави секс и не е там въпроса.

# 14
 • Мнения: 4 916
Ако искаш някаква ползотворна дискусия, първо си изясни на себе си каква точно е темата. Ако е за децата, които след това съжаляват за действията си - това не виждам как може да бъде наказано. Според теб всеки, който е бил с 14-годишна и тя след една година е съжалила, трябва да бъде наказан. Според закона - не.

Моят съвет е към родителите - да предупреждават децата, че в интернет висят всякакви, да разговарят с децата си, да бъдат активни, не само да им подхвърлят по няколко лева за храна в училище, да следят какви нови веща има детето, особено такива, които не може да си позволи само - това по повод подаръците, които е приело момичето от темата.

Общи условия

Активация на акаунт