Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 0
Има ли майки, които не могат да си възстановят лихвите от майчинството понеже помощите им са минавали през фирма (юридическо лице)? Това е поредният абсурд на законодателството ни. Аз си платих всичко до стотинка, но сега не мога да си взема лихвите, защото тогава помощите ми са минавали през фирма и искът е бил отправен към нея. Ако има такива случаи, моля, СВЪРЖЕТЕ С МЕН, НЯМА ДА СЕ ОСТАВИМ ДА НИ МАЧКАТ!!!

§ 21. (1) Не се дължат лихви върху установени задължения на осигурени или самоосигуряващи се лица за парични обезщетения, получени за периоди до влизането в сила на този закон в нарушение на чл. 53, ал. 4, когато детето е било настанено в детско заведение, включително и в детска ясла.
(2) Алинея 1 се прилага, ако:
1. лицата погасят изцяло главницата по задължението си в срок от 6 месеца от влизане...то в сила на този закон, ако то е установено с влязло в сила разпореждане до деня на влизането в сила на този закон, включително и когато е разсрочено по реда на чл. 116;
2. лицата, за които разпореждането за установяване на задълженията е влязло в сила след деня на влизането в сила на този закон, погасят задължението си в 6-месечен срок от влизане в сила на разпореждането.
(3) В едномесечен срок от влизането в сила на този закон (08.08.2011 г.) териториалните поделения на Националния осигурителен институт уведомяват лицата по ал. 1, на които са разсрочени задълженията съгласно чл. 116, като те могат да направят искане за промяна на условията за погасяване на задълженията.
(4) За погасените задължения до влизането в сила на този закон Националният осигурителен институт възстановява платените лихви на осигурените или самоосигуряващите се лица.
(5) Искането за възстановяване на лихвите по ал. 4 се подава в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт в едногодишен срок от влизането в сила на този закон. Сумата се възстановява в срок до два месеца след подаване на искането по посочена от лицето банкова сметка.

Това е законът, според който всички майки трябва да си получат лихвите от майчинствата. Да, но НЕ - НЕ ВСИЧКИ! Тези майки, които са имали "късмета" да получават майчинството си през фирма, не могат да си възстановят лихвите независимо от факта, че са си платили също като другите майки, които са си получавали обезщетението лично и директно от НОИ. Къде е разликата, С КАКВО НИЕ СМЕ ПО-МАЛКО ДОСТОЙНИ ДА ПОЛУЧИМ ТОВА, КОЕТО НИ СЕ ПОЛАГА ПО ЗАКОН.
МОЛЯ, ВИЕ, ВСИЧКИ МАЙКИ, КОИТО СТЕ В ТАКОВА ПОЛОЖЕНИЕ, ПИШЕТЕ МИ!!!
Трябва да се обърне внимание на тези неща. Никъде в закона не пише, че на юридическите лица не може да се връщат лихви, но когато проверите в НОИ, точно това казват. Значи, какво се получава - работодателят ми не е винове, че аз съм постъпила така, но въпреки това НОИ му праща иск за дължима сума заради еди-коя си майка. Той, от своя страна, намира въпросната майка и й казва, че трябва да плати. В случая майката си плаща, а сега, когато въпросната майка иска да си вземе лихвите - не може да си ги получи.
Къде е логиката на този казус - дали грешно се тълкува закона, или има дискриминация, или съвсем умишлено е написан така законът, за да не загуби "държавната хазна"..... Това ще реши съда
АЗ ВИ ПРИЗОВАВАМ ДА СЕ БОРИМ!!!

# 1
  • Мнения: 4 302
Пак ли Tired

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт