Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 669
Тази статия стои в левия ъгъл на форума - http://old.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4559 . Направих си труда да я прочета и честно казано се подразних . Може и да е вярно , но все пак ми се иска да опъна въпросния толкова убеден в правотата си д-р Уолш на магарето няколко часа , пък после пак да си поговорим с него .
Аз раждах при познат лекар и без упойка . Уставих се да ме убеди с доводи подобни на тези в статията ... Естествено , че съжалявам че си причиних това и , ако изобщо повторя този път всичко ще бъде както кажа АЗ и никой друг . Защото смятам , че всеки има право да реши сам за себе си как ще протече раждането , а не в 21 век , да се гърчиш като червей в името на някакви съмнителни ползи ... С две думи не виждам какво би ми навредило , ако не бях се мъчила толкова .
И съвсем не виждам какво ще навреди на бебето , че майка му е избрала един по цивилизован начин да роди  Rolling Eyes
Какво мислите по въпроса ?
Осъзнавам , че темата е щекотлива , не търся спорове и не искам да тръгне в лоша посока , просто искам максимално много мнения и опит да събера ... за да си знам за друг път  Peace

# 1
 • София
 • Мнения: 139
Нел, аз родих нормално, без упойка, но така исках. Имам висок праг на чувствителност към болка и нямах проблем, а и родих доста бързо. Но съм на мнение, че всеки има право да избира да се чувства най-добре и най-спокоен.

Единственото, което би могло да навреди е лекарска грешка и тогава и бебето и майката страдат.  Това се случи на моя приятелка - анестезиологът е правил 3 пъти опит да и нацели правилното място за епидурална упойка, най-накрая не е успял, упойката се е разляла, приятелката ми е припаднала, после секцио и т.н.

Аз именно поради страха да ми бърникат из гръбначния стълб не исках упойка. Но е хубаво човек да има избор:)

# 2
 • София
 • Мнения: 698
ТЗащото смятам , че всеки има право да реши сам за себе си как ще протече раждането...

Това е и моето мнение. Иначе - не виждам защо раждаето без упойка да е "нецивилизован" начин да родиш.

Но и другата крайност не я разбирам - съмнителните проучвания и резултати тип "хората, родени секцио, са по-склонни да развият зависимост към кроасаните след 25 годишна възраст" ми звучат като пълна глупост.

Всеки има различен праг на болка и си представя раждането по различен начин, аз съм за правото на избор във всички случаи. Без вменяване на вина, но последното май е невъзможно - имам чувството, че постоянното измисляне на рискове и вреди и натякване стил "а вие направихте ли най-доброто за детето си?!" е някаква целенасочена политика в интернет.

# 3
 • Мнения: 3 010
Определено всяка майка има право да избере сама как иска да роди. (Освен ако по дадени причини даден вид родоразрешение не се налага).

За себе си и бебето си избрах да родя вагинално без упойка и си беше съвсем цивилизовано и нормално, макар да се определям като човек с нисък праг на болка.

Историята познава достатъчно случай на кошмарни и вагинални, и оперативни раждания! Но също и на съвсем прекраси и от двата вида.

# 4
 • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
 • Мнения: 1 834
Сега прочетох статията и мога да кажа, че не съм съвсем съгласна. Има майки, които губят съзнание от болка. Имам такава позната, която е припаднала от болка, та се е наложило да 'скачат' върху корема й, за да излезе бебчето. Аз лично повръщах от болката, която изпитвах, но явно съм от по-издръжливите. И все пак - навремето е нямало упойки  Simple Smile И въпреки умората и болките, които имах, втория път ще родя отново без упойка/живи и здрави/  Simple Smile

Последна редакция: ср, 19 окт 2011, 13:39 от Katencetoo

# 5
 • София
 • Мнения: 17 661
Аз родих без упойка. Раждането беше сравнително леко и бързо.
Но мога да кажа, че ако бях с упойка можеше и да не пиша тук и децата ми да нямат майка.
Упойката повишава риска от кръвоизливи /това са медицински статистики/. Освен това, ако стане кръвоизлив след раждането и още сте с упойка може и хич да не го усетите и ако са ви оставили да си полежите сама 2-та часа, да стане много лошо.

# 6
 • Мнения: 56
Разбирам логиката на напиканото в статията, макар че наистина при всички съвременни технологии да се налага да крещиш от болка например и в последствие да сънуваш кошмари или да се откажеш от второ дете само заради преживяното няма смисъл  - упойката е наистина удачен вариант за по-чувствителните на болка жени, за да имат хубави спомени от раждането .
При мен обаче раждането ми беше много леко, без силни болки и съответно ,когато дойде време да се напъва , за да излезе бебето нямах никакъв стимул, тъй като болката липсваше, нищо не ме караше да дам всичко от себе си за да излезе по-бързо бебето - отне ми един час и накрая лекарят ми направи епизиотомия и ми натисна корема . Накрая каза, че е трябвало повече да напъвам, а поне си чувствах контаркциите, представям си ако бях с упойка , с в пъти намалена чувствителност - можеше и два часа да си раждам.

# 7
 • Мнения: 245


Раждането боли защото има основателни физиологични и неврологични причини да боли и те не са случайни. Като се попречи на сетивните нерви в таза да усещат се нарушава целия родилен процес, и може да се стигне до тежки усложения и спешно секцио. Всеки си преценява какво иска--да го боли или да си рискува живота и този на бебето с упойката. Не отричам, че има случаи, като много продължило раждане с тежки болки, когато анестезията е за предпочитане, но в обшия случай съм съгласна с мнението, че анестезията е пречеща и опасна.

# 8
 • София
 • Мнения: 863
Ако анестезиологът си свърши работата както трябва, не виждам причина човек да иска да страда излишно. В много случаи майката има нужда от почивка, за да може да напъва ефективно.

Да не говорим, че политиката на форсирани раждания в нашите болници, много често води до много по-болезнени контракции.

Аз имам висок праг на издържливост, винаги съм си правила зъбите без анестезия. Търпя на болка, но и сега да раждах пак по същия начин, пак бих си поискала упойката.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 232
Разбирам логиката на напиканото в статията, макар че наистина при всички съвременни технологии да се налага да крещиш от болка например и в последствие да сънуваш кошмари или да се откажеш от второ дете само заради преживяното няма смисъл  - упойката е наистина удачен вариант за по-чувствителните на болка жени, за да имат хубави спомени от раждането .


Това е и моето мнение в общи линии  Peace
Аз раждах с упойка и раждането за мен беше прекрасно и интересно преживяване. Ако не бях с упойка не знам дали бих се справила, защото точно преди да ми я поставят ме почнаха силните контракции и станах почти неадекватна. Прагът ми на болка наистина не е висок. Факт е, че не се справих добре на напъните, но това може да се случи и ако съм без упойка.
Нямам база за сравнение, около мен нямаше родилки без упойка, всъщност сама бях в родилното през цялото време, но всички сме чували страшни истории за крещящи и виещи от болка жени. Както казва и лекарят ми - защо в 21 век да си причиняваме това. Финансовата страна може би също не е за подценяване, но все пак това се случва да кажем само 2 пъти в живота на жената и човек може да се подготви.
А и аз да кажа - бих искала този многознайко да го опъна да ражда.

# 10
 • в здрача
 • Мнения: 2 201
То на теория всеки има право да реши, ама практиката показва, че понякога спешно трябва да се вземат трудни решения за 2 живота накуп. Дали когато не знаеш какво в действителност те очаква и как ще протече при теб /няма 2 еднакво бременности дори при една и съща жена, а същото може да се отнесе и към ражданията/ може да вземеш адекватно решение? И кога да го вземеш - преди да знаеш колко и дали изобщо ще боли или по време, когато може и да не си в състояние да мислиш изобщо.

За протокола и двата пъти бях от тези родилки, за които отделението не разбра че са родили /т.е. викове и крясъци не се чуха/, чак такава болка не съм изпитвала за да  изтръгне от гърлото ми викове, без анестезия и двата пъти бях, а втория със система окситоцин, дето тук чета, че било ад. Може би прага ми на поносимост към болка е по-голям, не знам ама онзи ден и съседите разбраха, че съм посрещнала случайно вратата с крака си, така извиках от болка, а си раждах тихичко.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 143
Не прочетох статията. Само като й мернах заглавието, не счетох за необходимо и интересно.
Аз пък раждах сeкцио, по мое желание. Не разбрах, че съм раждала. Изобщо не ме е боляло след операцията. Възстанових се изключително бързо. Пък нека ми "вреди"...
Божеее, каква глупост! Да е вредно да не те боли  #Crazy

# 12
 • София
 • Мнения: 3 047
Не прочетох статията. Само като й мернах заглавието, не счетох за необходимо и интересно.
Аз пък раждах сeкцио, по мое желание. Не разбрах, че съм раждала. Изобщо не ме е боляло след операцията. Възстанових се изключително бързо. Пък нека ми "вреди"...
Божеее, каква глупост! Да е вредно да не те боли  #Crazy
MelindaD,
Ако бяхте поне надникнали в статията щяхте да разберете, че става въпрос за раждане през естествените пътища. Радвам се, че при Вас всичко е минало добре. Аз обаче имам приятелки родили секцио, при които не мина толкова добре, а една от тях едва я спасиха. Въпреки че тя нямаше избор трябваше да роди секцио, защото няма едно око и лекарите и забраниха да ражда нормално.
Лично смятам, че всеки има право на избор. Иноформирате се какви са рисковете при двата вида раждане и решавате как. Пипате какви са ползите и рисковете при епидурална упойка и тогава решавате дали искате. Два пъти родих без такава упойка и не ме боля чак толкова. Но пък аз влязох в болницата с 6 см разкритие и съответно дори не е ставало въпрос за упойка. Да не говорим, че силните болки започнаха чак при 8-9 см.
Мисля, че по-скоро идеята на статията е първо да видиш дали наистина ще боли. Познавам много майки, които бяха учудени, че въобще не е боляло толкова, колкото са ги плашили. Познавам и такива, които са имали трудно раждане и бебета вадени с форцепс след тази упойка. Просто при всеки е различно. Така че е важно да имаш право на избор и след това да живееш с избора си.

# 13
 • Мнения: 3 242
Аз раждах с упойка. Сложиха ми я сравнително късно.
Тя ми спести болките в предпоследния период на раждането, успях да си почина малко и след това имах усещане кога са контракциите за да напъвам.

Статията е доста едностранчиво написана. Tired

# 14
 • София
 • Мнения: 1 143
MelindaD,
Ако бяхте поне надникнали в статията щяхте да разберете, че става въпрос за раждане през естествените пътища. Радвам се, че при Вас всичко е минало добре. Аз обаче имам приятелки родили секцио, при които не мина толкова добре, а една от тях едва я спасиха. Въпреки че тя нямаше избор трябваше да роди секцио, защото няма едно око и лекарите и забраниха да ражда нормално.
Така че е важно да имаш право на избор и след това да живееш с избора си.
И при едните, и при другите има недоволни и доволни. Всеки гледа от собствената си камбанария. Много ясно, че след раждане като моето ще съм на това си мнение. Твоите приятелки пък ще са на обратното. Пример - майка ми е родила три деца. Нормално. Без нито едно-единствено шевче, нито отвън, нито отвътре. Когато забременях и заявих, че ще раждам секцио и за нормално раждане не искам и да чуя, тя се опита да ме убеди, че то не било страшно. Може. Най-добрата ми приятелка, раждала нормално и много тежко, ми заяви, че ако мисля да се "мъча като грешен дявол" (цитирам), ще ми "счупи главата". И двете искаха най-доброто за мен. Изхождайки от собствената си гледна точка и опит. Сега живея с избора си, и още как!  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт