Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте! Като дете съм лекувана от епилепсия в продължение на 10-12 години, като съм приемала фенобарбитал и ривотрил. От години вече нямам проблеми и не приемам никакви медикаменти от повече от 10години.
От 3 г. със съпруга ми правим опити за забременяване, като имаме 4 инсеминации и 2 инвитро опита,  като при втория правихме и кокултивиране. Всичките неуспешни. Освен това сме правили всякакви изследвания - хормонални, антитфосфолипидни антитела, анти-кардиолипинови ат., анти Бета 2 Гликопротеин, клетъчен имунитет, цитогенетични изследвания,  спермограма в т.ч.  и разширена с SDI тест. Всички изследвания са в норма.
Въпросът ми е: възможно ли е лечението на епилепсия в детските ми години да е причина за незабременяването и какви допълнителни изследвания бихте препоръчали в тази насока?
Благодаря Ви предварително.

# 1
  • Мнения: 2 445
Здравейте, prettygirla,

Според информацията, с която разполагам, при по-малко пациенти с този проблем има възможност за създаване на потомство. Моля, последвайте линка:

http://www.datasync.com/~josw/women/lb-yerby.htm
 
   Има много данни, че епилепсията може да бъде свързана и с носителство на различни синдроми - каквито са показани във втория линк:http://emedicine.medscape.com/article/1186482-overview.

   Все пак, имайте предвид, че все още не е напълно доказано унаследяването на епилепсията и какво точно я предизвиква, но по принцип е мултифакторно заболяване (отключва се от дефект в гените и предразположеност, под влияние на фактори на околната среда).

  Моят съвет е да си пуснете кариотип (ако все още нямате) на Вас и съпруга Ви  и да се види структурата на хромозомите и дали има отклонения.
   Възможно е да се изпрати ДНК до лаборатория с която работим, за да се търсят гените, предизвикали епилепсия-това става на ДНК микрочипове и изследването трае 1-3 месеца, за да се определи дали е рисково използването на Ваши яйцеклетки или не. Разбира се, решението ще е Ваше и на съпруга Ви изцяло, но аз желая да Ви помогна, доколкото е възможно опитите Ви да се увенчаят с успех и да имате в края на този дълъг път на борбата си едно живо и здраво детенце.

С уважение,

Д-р Таня Милачич

Ембриолог, АГ болница "Д-р Щерев"

# 2
  • Мнения: 2
Здравейте д-р Милачич,

Благодаря за бързия отговор и предоставената информация.
Резултатите от кариотип, които пускахме са /и за мен и за съпруга ми/: "Не се установиха системни бройни и структурни хромозомни аберации"; Женски кариотип 46, ХХ и Мъжки кариотип 46, ХУ. Според лекуващият ни лекар, резултатите са нормални.
Смятате ли, че е необходимо да пуснем други генетични изследвания?

Общи условия

Активация на акаунт