Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 окт. 2011, 12:42 ч.

Бординг училища

 • 7 169
 • 60
 •   1
Отговори
 • Мнения: 411
Предварително се извинявам ,ако подобна тема е била коментирана преди това.
Бих искала да чуя вашето мнение за тези училища,тъй като напоследък доста се говори за тях.
Смятате ли ,че действително образованието е на по-високо ниво там?
Смятате ли ,че е благоприятно за развитието на детето да бъде отделено в такава елитарна среда ,неотговаряща на фактическата действителност?
Смятате ли ,че е полезно за детето на такава ранна възраст да бъде далеч от семейството си?
Не ,че обмислям подобно училище ,но винаги е възможен и този вариант ,стига да можем да си го позволим.
Ще се радвам да прочета повече мнения,защото знам ,че форумските майки тук са отговорни и информирани.

# 1
 • Мнения: 5 780
Такива училища има ли в България?

# 2
 • Мнения: 411
Доколкото знам,не
Най-реномираните са в Англия и Швейцария.БГ елита си ги праща там.

# 3
 • Мнения: 796
Според мен такова училище е по-подходящо за към 16-17г. момче/момиче. Съществува вариант за прием и на тази възраст и по този начин детето се включва в образователната система на страната за последните две или три години от гимназиалния курс. Зависи и от характера на детето, ако по принцип си е по-контактно и по-лесно приспособимо, това не е лош вариант.  Разказвали са ми за много добри пансионатни училища, специално за Великобритания. Не бих могла да го изпратя да живее в чужбина без и ние да се преместим за няколко години там.

# 4
 • София
 • Мнения: 36 890
За мен лично никое ниво на образование, никоя елитност на уличището не си заслужава да отделя децата си от семейството и дома и да ги пратя като някакви гурбетчии в пансион. Едно, че са уязвими и незрели психически,  и друго, че чуждото място си е чуждо място и ще са оставени на практика сами на себе си, да се справят в среда от също толкова неориентирани или прекалено ориентирани връстници и на отговорността на чужди хора. Децата първо имат нужда от подкрепата и ежедневната топлина на семейството си, собствения си дом, където ги обичат с всичките им странности, а едва после от образование, пък било то и елитно. Само в много, многоо, много изключителен случай бих обмислила такава възможност, но се съмнявам да я предпочета. Да са живи и здрави, като завършат гимназия, да вървят където искат по широкия свят! Съвсем друго е да са пълнолетни хора, а не в малка ученическа възраст или тийнове в най-люшкащия се хормонално и психически период от живота.
"Елитът" хич не го смятам за светъл пример в това отношение, защото так пък, има други подводни камъни.

Последна редакция: чт, 20 окт 2011, 23:09 от Andariel

# 5
 • Мнения: 5 780
Доколкото знам,не
Най-реномираните са в Англия и Швейцария.БГ елита си ги праща там.


Извинявай, но така, както е зададена темата останах с впечатление, че едва ли не тук са открили такъв пансион, та да пращаме ли децата. Моя грешка.
Пансион в Швейцария и Англия е висока летва и за повечето от гражданите на тези държави.
Но тук май върви пак приказката за жабата (жаба ли беше?), дето видяла, че подковават коня.
Според мен  "БГ елитът" прави всичко не по вътрешно убеждение, а защото така е модерно.

# 6
 • Мнения: 411
Благодаря за мненията Simple Smile
Просто тази седмица слушах в предаването на Гала за тези училища.Колко добро било образованието,базата,колко спортували,каква дълга история имал всеки пансион.
Аз винаги съм си мислела ,че там си пращат децата изключително  ангажирани или разведени родители с високи доходи.Пък те такава реклама им теглиха ,че излезе -пратете си детето ако имате възможност.
Иначе моето мнение напълно се покрива с това на Andariel.

# 7
 • Мнения: 4 841
asya asya, подвела си се от думата "пансион". А са добри.
Стига да имаш пари и да "преживееш" ранното отделяне на детето.

# 8
 • София
 • Мнения: 36 890
Не разбирам, какво подвеждащо има в думата пансион? Нима не са пансиони? Децата живеят далеч от семесйтвото си, прекарват денонощия наред в пансиона, спят, ядат, учат там с месеци. Кое е това в бординг скулс, което е различно от пансиона?

# 9
 • Мнения: 4 841
Ами не  може във всеки квартал на всеки град да има такова училище.

Аз винаги съм си мислела ,че там си пращат децата изключително  ангажирани или разведени родители с високи доходи.

Не е това идеята - такива родители да си пращат там децата. Затова писах подвела (пансион - някъде, където оставяш някой и го отглеждат).

# 10
 • София
 • Мнения: 36 890
Нищо не разбрах! Все пак, какво според теб, е бординг скул?

# 11
 • Мнения: 4 841
Споко Simple Smile И аз не се разбрах.
Училище, в което е организирано целогодишното обучение и присъствие. Спестява местене на семейството. Предполага шанс за продължаване в престижни университети. Води се "елитно".
И да, ангажирани, и родители с доходи си изпращат там децата.
Може някое дете да го изпратят с цел "вкварване в пътя"Simple Smile
Ей такива неща. Но мен поне за момента не ме вълнува. Хванах се за думичката само.

# 12
 • Мнения: 1 142
Не бих изпратила детето си на стотици километри само,независимо дали училището е "елитно",пансион или какво и там да се нарича.Независимо каква база имат,каква история и прочие глупости.Детето има нужда от мен и аз от него.Говоря за по-малки деца,когато стане на 17-18 тогава вече само ще решава и аз няма да имам думата.

# 13
 • Мнения: 411
Моя съпруг е учил в пансион за момчета.Не частен ,а държавен и не в БГ разбира се.Училището било огромно с много спортни съоръжения и най различни занимания от сутрин до вечер.Разказва ,че било много трудно за адаптация.,казармен ред и т.н.Имало си разбира се и добри страни ставаш социален и се научаваш да оцеляваш,някак си израстваш по бързо ,но за нищо на света не би си пратил децата в същото училище...
Макар че въпросните училища са частни вероятно разликата ще е ,че ще са доста по-напудрени и ще внушават идеята ,че детето ще се развие като гений по-нататък.За мен си остават частни пансиони.
Бих пратила там детето си единствено ако се е разхайтил ужасно , има неподходяща приятелска среда, от която искам да го откъсна и ние сме безсилни.Разбира се ,ако мога да си го позволя.

# 14
 • Мнения: 2 567
А по какво тези бординг училища се различават от нашите пансионни училища?
Училището, в което учи дъщеря ми е пансионно. Само от нейния клас половината деца са от други градове и съответно в пансионите. Има няколко сгради освен основната, в която живеят децата от другите градове. Има огромен двор и е оградено от висока стена. Само където училището не е в Швейцария и не се плащат луди пари за него.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт