Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 0
Отразената в медиите кампания за профилактика на зъбите на малките деца чрез силанти мина покрай ушите ми,докато синът ми не се върна от училище с новината,че под строй ще  ги карат на зъболекар-да им били запечатвали зъбите,да не се развалят.Погледнах притеснено в устата  му ,винаги съм полагал много  усилия децата ми да имат здрави  зъби,гледам  няма  проблеми,но си записах час при стоматолога ни...И това ,което разбрах е много притеснително...Поисках консултация с втори стоматолог-почнах да се вбесявам...За какво иде реч:
      Методът на поставянето на силанти на постоянните шести  зъби при малки деца се прави само от определени  зъболекари,избрани по незнаен принцип(странно съвпадение е ,че повечето са близки до ръководните органи на техния си професионален съюз),но  не това ме интересува,а същността на метода(обяснен ми подробно от трима зъболекари,с които се консултирах):
    -задължително здрав зъб се третира с концентрирана киселина,зъба се разяжда от киселината и след това се залепва пломба -временна-т.нар. силант,който предпазвал да не се появи кариес . Със  същия  успех  може предварително да шинирате някой крайник на детето си, с идеята  да не се счупи в бъдеще.
   -страничните ефекти са многобройни -киселината  може да изгори устата  на детето ,може да не се измие добре и да остане под силанта-зъба става много  чувствителен ,в крайни случаи да се умъртви зъби,силанта се чупи(той не е здрав като нормалната пломба )и след това да задържа храна ,може да се запечата ранен  кариес ,който да се развие скрито,промени в захапката и многобройни други,но запомних тези...Метода е много специфичен и се прави при строги индикации,а не под строй и масово.
     Зададох си въпроса ,що за профилактика е това с толкова странични ефекти,защо примерно не се прави  профилактика с раздаване на четки и пасти -и получих отговора-избраната клика от стоматолози така няма да получат пари от министерството.Това е важното-80 -100 лева ,които се полагат на дете, няма да се усвоят.
     Оказа се ,че с държавна подкрепа ,с нашите пари,меркантилни стоматолози развалят  зъбите на децата ни и прилагат метода  масово,независимо от показанията и противопоказанията.Избраните стоматолози са няколкостотин за цялата страна-под сурдинка ми споменаха,че някои вече са по-богати с десетки хиляди левове.
    Когато широко се рекламираше  кампанията,някой спомена ли за страничните ефекти или по-важното милионите да се усвоят.
    Аз  лично няма да позволя да запечатват напълно здрави зъби на децата  ми!

# 1
 • София
 • Мнения: 574
С това, че са избрани стоматолози, близки до ръководството съм съгласна. Обикновения зъболекар не може да участва в програмата. Но останалите неща, които пишете сте ги разбрала много погрешно. В крайна сметката кока-колата, която давате на децата си и натуралните или фреш- сокове са също толкова вредни, дори повече от киселината, която се поставя върху зъба преди силанизация. Тази киселина е с определена концентрация и стои върху зъбът точно определено време. Идеята и е да почисти зъбната повърхност, не да я разяде. По същата логика не е добре да се поставя киселина и при направата на обикновена фото-полимерна или химио-полимерна обтурация, тъй като може да не бъде добре измита и да се стигне до умъртвяването на зъба. Киселината, която се използва, е с толкова ниска концентрация, че не действа изгарящо върху устната лигавица, дори и да попадне върху нея. Силантът не се чупи, а се изтрива и е с гладка повърхност, което изключва задържането на храна. Сравнението със шинирането на крайникът е толкова неуместно, че дори не се сещам за аналог. Вие имате ли въобще бегла представа защо се налага силанизация и какви са показанията за нея? Очевидно и тези, които са Ви обяснявали за ползата и вредата от нея са също толкова запознати, колкото и Вие. Извинявам се за острия тон, но за всяко нещо си има показания, противопоказания и протокол за работа. След като е измислено и се практикува, очевидно не е само за вредата на пациента и за облагодетелстване на стоматолозите. Накрая да подчертая, че аз не участвам в програмата.

# 2
 • Мнения: 0
киселината   не е ли е 37% фосфорна,струва  ми се сериозна концентрация,и защо напълно здрав зъб трябва да се подложи на  това...а  и не деминерализира ли  киселината  повърхноста на зъба,за да създаде микроретенции...

# 3
 • Мнения: 4 068
Ох, така ми е писнало да чета глупости в тоя форум вече. По мое мнение стоматолозите, които сте посетили са даже и по-малко наясно със силанизацията отколкото сте вие. Поне с такова впечатление оставам от поста ви. Колкото до това защо е необходимо да се поставя силант на иначе здрав зъб отговора е един единстве-профилактика. Точно с цел профилактика зъбите се мият два пъти на ден. Laughing Профилактиката е най-евтиния възможен начин да се предпазиш от една болест, а кариеса е болест. Не стига, че все сте недоволни, че не ви дава достатъчно тая държава ами като вземе да ви дава вие пак сте недоволни. Е това е то българска работа. Националната програма за профилактика и силанизация на детските зъби е напълно безплатна и адски необходима и полезна за децата. Силанта  запълва фисурите на първите постоянни зъби, защото техния емайл още е незрял, а понеже фисурите са дъблоки там лесно се задържа храна, която при разлагането си причинява кариес. Ще го кажа още веднъж та белким стане ясно- ПРОФИЛАКТИКА!!!

# 4
 • Мнения: 4 068
Да допълня-сумата на едно дете е много далече от написаното от вас. Държавата плаща по 14 лв. на зъб на дете. Като сметнем, че всяко дете може да има само до 4 шести зъба в устата си сумата ми прилича на нещо като 56 лв. Другото много важно нещо, което трябва да отбележа, че е хубаво човека пуснал темата да не си вади заключения за състоянието на зъбите на българските деца от неговото собствено дете. В масовия случай на 10-12 годишна възраст децата са даже с умъртвени 6-ти зъби, а даже и извадени такива. Ако не вярвате заповядайте да ви покажа картоните на наши пациенти под 18 годишна възраст. Целта на тази програма е превенция на всички тези усложнения на кариеса, защото както вече казах кариесът е болест при това пандемична. Без тази програма силанизирането на един зъб е с цена минимум 20 лв., с програмата е безплатно и аз просто не разбирам какво пак не ви угодиха на вас вечно недоволните?

# 5
 • София
 • Мнения: 574
На въпросът защо е необходимо ецването на зъба с 37% орто-фосфорна киселина - тъй като зъбната повърхност е необходимо да се почисти, точно това означава в превод и терминът "ецвам".

Трябва да има бутон "Харесвам", за да го щракна на постовете на Ренци в темата! Браво, че има нерви да разясниш положението. И да те добавя за компетенцията на родителите: Ми, то тея шести зъби са временни, защо трябва да се грижим за тях и още много такива бисери Simple Smile

# 6
 • Мнения: 0
Благодаря за разясненията.Вече имам познати,на които децата са силанизирани Simple Smile,развносметка след 8 -я ден:
    -на едно от децата-на единия  зъб силанта е паднал,на другия зъб се е отчупил и тъй като е драскал  бузата се наложило да го свалят и полират,на другите два зъба няма  проблеми,което явно е  успех
   -на второто  дете няма  проблем
   -на третото  майката се притеснила ,че нещо чернее и отишла в стоматологичен факултет -Пловдив ,не запомних името на асистенката и се оказало,че черното е кариес и тези  зъби не били за силант ами за пломби,силанта  бил запечатал кариеса и докторката казала на студентите-ето едни зъби,които в никакъв случай не трябва да се силанизират....
    но иначе са поставени по 14 лева на зъб...
 Радвам се,че притесненията ми се квалифицираха като  глупости от  докторите  във форума,иначе много  вярвам на моя  стоматолог,който  вие казахте ,че е некомпетентен колкото  мен...

# 7
 • Мнения: 0
ецването  само  чисти  ли или прави и микропори   в емайла (чета в интернет),защото  само  ако  чисти няма за какво да се притеснява  човек,защото в нета пише за ецване-деминерилизаране и микропори,но признавам ,че не разбирам много,просто  питам ,благодаря,че пишете в темата...

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 3 439
И аз се поинтересувах и попитах тук и там...

Ще откажа, естествено. Вече съм решила.

ПП: Децата ми не пият кола, безалкохолни и сокове, нито ядат безразборно боклуци...Редовно ги водя на профилактични прегледи и ще им се прави нещо по зъбите единствено при проблем.

# 9
 • София
 • Мнения: 574
Seda1983, проблемът в началото не беше ли силанизацията, а не до колко са компетентни лекарите, участващи в програмата? И неправилно сте разбрала становището ми, не Вашата зъболекарка е некомпетентна колкото Вас, а и двете сте еднакво компетентни. Решението дали ще си водите децата някъде си е ваше. Държавата ви предлага опция, не ви задължава. В интернет пише много глупости. Ако искате да чете, то търсете специализирана литература

# 10
 • Мнения: 4 068
Само за ваша информация ще споделя, че всички колеги извършващи безплатното силанизиране в Пловдив са от Факултета по дентална медицина.

# 11
 • София
 • Мнения: 574
И в София е почти така с едно изключение.

# 12
 • където мечтите се сбъдват
 • Мнения: 781
Искам да добавя още нещо,важно според мен,по темата.Постоянните зъбки могат да се силанизират и с глас-йономерни цименти,при които не е необходимо да се ецва емайловата повърхност.Ецване се налага само при силанти на композитна основа.Така че,глас-йономерите са средство за избор за всички,които се притеняват от ецването,но същевременно искат да профилактират зъбите на децата си.

# 13
 • София
 • Мнения: 574
И как става това? До колкото съм запозната ГЙЦ не са течни...

# 14
 • Мнения: 4 068
И аз се зачудих. Другото, което ми минава през ума е, че гласйономера  при такава тънкост на нанасяне няма да има устойчивост при натиск.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт