Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5 183
Привет, мами!!!
Не съм писала тук от .... повече от година май.
Имам нужда от съвет/информация от някой, който си е ходил наскоро с детето само.
Аз напоследък предимно сама си ходя и нямам никакъв проблем.
Но моя приятелка доста ме притесни днес, като ми каза че преди седмица, на връщане от Бг не са искали да я пуснат без декларация от таткото - разрешение детето да излиза от страната. И това при условие че детето е раждано в чужбина, но има и БГ паспорт.
Ние летим след 3 седмици. Нямам такъв документ, а и консулство при нас няма.
Моля за инфо!!!
До сега никога не са ни правили проблем.

# 1
 • в шоки-land
 • Мнения: 3 763
Майче, и аз н е бях писала от сумати време, ама днес се наложи и добре, че старите дружки още хвърлят по едно око наоколо, иначе не знам какво щях да правя * Martini_mamma  Hug  bouquet )....

Аз си ходих само с голямото Шоки, но той няма Бг паспорт....Дон Томазо защо не влезе с чуждия паспорт в страната? така никой не знае че има и български и няма да правят проблем....

# 2
 • Мнения: 1 567

много зависи, детето с каккъв паспорт пътува.
Т.е, ако е родено извън България и пътува с Небългарски паспорт.... нямаш никакви проблеми с влизането и излизането на детето от територията на България.
Ако пътува с БЪлгарски паспорт, тогава на излизане от България ще се изсисква нотариално заверена декларация от другия родител.
моите за това и двамата влизат и излизат от България с небългарски паспорт

# 3
 • загубено
 • Мнения: 3 686
Леле Майка Hug,не съм те засичала отдавна.

Ако е с Бг паспорт ,трябва.
Няма ли НЗ?
А и декларацията преснимана,иначе взимат оригинала.

# 4
 • Мнения: 5 183
Ми той си влиза с Новозеландски паспорт обикновено
Но тази моя приятелка, а и трите й деца, са влезли с НЗ-ски, но на компютъра уж им било излязло че са и БГ граждани и поискали да влязат с Бг-ските (макар и изтекли  newsm78)
Томи си е раждан тук и си има тукашен паспорт. Ина и български, защото с НЗ паспорт може да стои в БГ само три месеца без виза ...
Той досега все с НЗ-ския си влиза, но се притесних да не би нещо да се е променило ...

# 5
 • загубено
 • Мнения: 3 686
Не би трябвало да ти казват с кой паспорт да влиза детето.
Ако обаче ще стоиш повече от 3 месеца,подсигури декларацията.

Изтеклият паспорт не е валиден документ.
На мен ми беше изтекъл тази година без да го видя.
На границата ми казаха и добре че имах лична карта,иначе
щеше да е проблем .

# 6
 • Vienna
 • Мнения: 489
Едно време (преди година) беШе 3адьлжително бьлгарските граждани (дори да имат и 4уждо гражданство и паспорт) при вли3ане в Бьлгария да се легитимират с бьлгарския си паспорт. А отделно има6е оба4е и постеновление, 4е 3а живеещите постоянно в 4ужбина деца бьлгар4ета, не е необходима декларация от другия родител. Сигурно оба4е това постановление го има някьде на страницата на Вьншно министерство или на Вьтрешно.

# 7
 • На остров
 • Мнения: 11 547
Lucy, все още  е така и български граждани са задължени да влизат и излизат от страната с българските си документи. За деца живеещи постоянно в чужбина (повече от 183 календарни дни) не би трябвало да се изисква декларация.

# 8
 • T"A
 • Мнения: 2 515
Постановлението, което споменава Lucy, е тук: http://www.nsgp.mvr.bg/Guide/tr_persons.htm (текстът най-долу)
Може да се изпринти и покаже на границата, ако се случи служителят да не познава документа.
За деца, постоянно живеещи в чужбина, както и за такива с двойно гражданство (което е видно от чуждия международен паспорт, показван заедно с българския), декларация не е необходима.  Peace

# 9
 • Canada
 • Мнения: 1 773
Прибрах се от БГ края на август. Почти винаги пътувам сама с децата и винаги имам подписана от таткото декларация за извеждане от БГ. Тази година обаче реших да не я показвам. Поискаха ми я, но тогава им напомних, че по закон за деца живеещи постоянно в чужбина и имащи и друго гражданство, декларация не се изисква. Съгласиха се с мен, права съм била. Само защо винаги се пробват не ми е ясно.
Майка, приятно изкарване в БГ  Hug

# 10
 • Мнения: 53
Само защо винаги се пробват не ми е ясно.

Проверяват знаем ли си правата, та да знаят с какво могат да те цакат.  Laughing

# 11
 • Vienna
 • Мнения: 489
Ами, според мен и те не 3наят! На мен ми бяха ка3али, 4е трябва декларация от бащата - а ние вси4ки сме само и единствено с австрийско гражданство.

# 12
 • Мнения: 1 526
Здрасти Майка  Hug!
Вярно се загуби, ама добре че е ФБ, да знаеш, че броя дните с вас  Peace!


Аз съм си  разпечатала въпросната страница на от сайта и си я нося вече 4 години. През всички тези години съм пътувала поне по веднъж, дваж сама с децата и никога не са ми искали декларация като показвах и двата паспорта. Миналата година една граничарка ми поиска декларация за децата, аз и показах принта и тя се извини с това, че не била видяла, че сме с по 2 паспорта (но да, знаела, че има такова нещо). Тази година обаче направо са заядоха с мен, а когато отново цитирах този закон направо избухна  полицая, защо съм се заяждала, какво можел да ми направи, коя съм аз   ... при все, че аз съвсем културно говорих. На всичкото отгоре всички бяхме влезнали и съответно излизахме като чужди граждани (бг паспорти са ни изтекли). Аз му казах, че искам да спазвам законите и щом го има това и той би трябвало да го знае. В крайна сметка ни пусна, но усещането беше супер неприятно!

Съвет: Принтирай си закона и влизайте с чужди паспорти. Ако се заяждат просто дръж на твоето, защото това е действащо разпореждане. Да не се правят на важни, амаха  Crossing Arms!

# 13
 • Мнения: 5 183
Благодаря на всички за отговорите.
Наш тати не иска да рискуваме и да се стресираме излишно, а и по изборите имахме представител от Консулството в Австралия. Подпечатахме прословутата Декларация, да ние мирна главата.  ooooh!

# 14
 • Cyprus, Пловдив
 • Мнения: 659
Snеji , това не го знаех  newsm78 аз 3 пъти ги питах от летище София-трябва ли ми или не декларация,защото за Бг пътувахме с таткото,който не е Бг-гражданин,а на излизане от Бг бях сама с детето и трите пъти ми казваха,че е задължително...е,направихме я,но никой не ми я иска,а и аз не им я навирах в лицето,нарочно-за да видя дали ще ми я искат  Simple Smile Пътувахме преди 5 дни  Peace

Общи условия

Активация на акаунт