Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 окт. 2011, 11:24 ч.

Как да си направя готина туршийка?

  • 2 359
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 35
Отново съм тук и отново ще ви досаждам с глупави въпроси Simple Smile
Става дума за един специфичен аромат на туршията който присъства във почти всяка купена туршия, но не присъства в никоя от многобройните туршии които правим вкъщи.
Най-лесно и забележимо може да се усети ако пробвате люти чушки- било то зелени или леко жълтеникави.Това нещо може да ви го сервират и по разни заведения за хранене (забравих как се казваха принципно).
Ние в къщи правим люти чушки по няколко начина, но никога не сме постигали този аромат, а мен много ми харесва.
Някой има ли идея на какво по-точно се дължи, защото съм решил да правя смесена туршия и искам тя да ухае на него (опитах такава и знам че е възможно).

# 1
  • Мнения: 505
И мен ме интересува този въпрос  Thinking

# 2
  • Мнения: 5 001
Знам ли какво точно ти липсва като вкус..... newsm78 Thinking
Обикновенно в туршиите се слагат целина,синапено семе(за стягане),...В маринатите се ползва бахар,дафинов лист,няколко зърна черен пипер.....Ама това е според вкуса на всеки....

# 3
  • София
  • Мнения: 54
Да не би този аромат да се дължи на консервантите, които със сигурност се слагат в купените туршии? Simple Smile

# 4
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Извинявам се предварително на авторката, че ще ползвам нейната тема  Hug, но не искам да отварям нова.
Въпросът ми е: дадоха ми една рецепта, но ме смущава количеството сол. Дали не е сбъркана? Ето я:

1.5 кг люти чушки
200 гр вода
200 гр сол
200 гр захар
350 гр олио
400 гр оцет и т.н.

Много ми се вижда солта newsm78 Вие какво ще кажете?

# 5
  • Мнения: 5 001
На мен лично всичко с изключение на чушките ми е в повече.... Mr. Green

# 6
  • Мнения: 1 851
На мен лично всичко с изключение на чушките ми е в повече.... Mr. Green
+1 Peace Сложих чушлета с фикса на доктор "Йоткер"  - няма грешка ! Peace

# 7
  • Мнения: 27 524
Въпросът ми е: дадоха ми една рецепта, но ме смущава количеството сол. Дали не е сбъркана?

1.5 кг люти чушки
200 гр вода
200 гр сол
200 гр захар
350 гр олио
400 гр оцет и т.н.

Това е за парената туршия, която правя и е за 3кг зеленчуци:

750мл вода
500мл оцет
75гр сол
200гр захар
130мл олио

Обаче лютите чушки носят на много повече сол, така че според мен рецептата си е ок  Peace
Но може да си сложиш продуктите на око, аз така правя с лютите чушки и опитвам. 

# 8
  • Мнения: 182
Блонди,правя вече две дози от твоята туршия,страхотна е .Който не я е опитал все още не е късно да си направи.

# 9
  • Мнения: 2 263
Миризмата на купените чушки е на бидон Crazy Аз го докарвам вкуса - правя туршията в бидонче - зеленчуците са цели - моркови, краставички, малки динки, пъпешчета, зелени домати, карфиол на едро, целина с главата, люти чушки, чорбаджииски, но може и само от каквото обичате. Саламурата е само сол и вода. Слага се вода в тенджерата и се сипва сол, разбърква се постоянно за да се стопи солта. Едно прясно яйце като изплува, значи е добре на сол. При мен не изплува обаче, не мога да случа на прясно и слагам на око, докато стане много солена. Пак си става. Саламурата се заварява и след като изстине се залива върху зеленчуците. Ферментира без да се зепечатва. Бидончето се разклаща  от време на време.

# 10
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Блонди, сега виждам, че си ми отговорила Grinning Смущава ме и друго в моята рецепта (не съм я донаписала) - доматите за соса са 8 големи настъргани на ренде. Макар че 200 гр сол и 200 гр захар се неутрализират.

п.п. Извинявам се, но кажи ми пак рецептата се твоите божествени чесънчета Hug

# 11
  • Luxemburg
  • Мнения: 1 245
Аз за люти шушлета ползвам само тази рецепта  http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B5%D1%82%D0%B0
Който ги е пробвал все хубави думи е казал за тях. А и стават лесно и издържат няколко години.
За твоята рецепта солата ми се вижда двойно повече, но щом казва Блонди че става, значи е ок рецептата.

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 14:37 от ronicat

# 12
  • Мнения: 35
Абе ако ще и на бидон да ухае, ако ще и на консерванти да ухае - искам да го направя както си е.
Преди няколко дни отивам да хапна на същото място където ги ям тия чушки, поръчвам си и... няма и грам от тоя хубав мирис. На следващия ден пак отивам и пак не миришат на него. Най-накрая спрях да си поръчвам чушка- аз тия немиришещите си ги имам и у нас и ако ме кефеха щях да си ги ям Simple Smile
 

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт