Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Трябва ли учениците да имат право да отсъстват от у-ще по семейни причини?

Опции:

* Гласуването приключено: ср, 02 ное 2011, 12:22

 • Мнения: 3 161
Както знаете, в момента родителите имат право да спрат децата си от училище по семейни причини (раждания, погребения, пътувания и пр.). Според много учители обаче, това създава проблеми, тъй като децата (и респ. родителите) го приемат като свое право, от което трябва да се възползват, и се нарушава учебният процес. Бих искала да знам какво мислят родителите по въпроса - важно ли е за тях това тяхно право, добре ли е да се позволи на децата да пътуват в рамките на срока, или трябва да отсъстват единствено по болест? Разбира се, приемам мнения и от учители по върпоса. Моля, гласувайте. Отговорът ви наистина е важен. Ще се радвам и да споделите мотивите за гласа си.

Последна редакция: нд, 23 окт 2011, 13:28 от Емем

# 1
 • София
 • Мнения: 1 475
Категорично смятам, че отсъствия поради пътуване са недопустими, обаче за някой неприятен повод, като болест или погребение би трябвало да се направи изключение по преценка на родителите. Най-малкото, в такива моменти най-често няма кой да се погрижи за прибирането на детето от училище или да го нахрани.

# 2
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 046
Гласувах с опция 2.

Смятам и много пъти съм се възползвала от тези отсъствия по съвсем прозаични причини. За мен това е правилното.
За ден-два няма кой знае какво да пропуснат.

П.П: обмислям предложение (от самото училище) за екскурзия в чужбина на моят син по учебно време. И това е от страна на училището, пак го подчертавам. Става дума за няколко деца, дори не за цял клас или випуск.
Е, тази причина за отсъствие не е заради пътуване? И как биха се оправдали тези отсъствия, ако не точно по семейни причини.

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 827
Гласувах с втора опция . Сега родителите могат да освобождават децата до 3 дни по семейни причини . Не смятам ,че ще загубят кой знае колко за това време . А иначе - хора  сме и се налага понякога да отсъстват за добро или лошо .

# 4
 • Мнения: 259
Гласувах с втора опция, на всеки може да се наложи да отсъства - както на учениците от училище, така и на учителите/родителите от работа. Просто не бива да се злоупотребява с това право на учениците, а да се използва само ако е наложително. 7 дни ми се виждат много все пак, сегашните 3 дни в повечето случаи са достатъчни. Големият ми син е вече 8 клас и досега не е отсъствал по семейни причини.

# 5
 • Мнения: 7 749
Трябва да има такова право. Все пак винаги може да се наложи да се отсъства. Ако се премахне отсъствието по семейни причини само ще се наложи да се прибягва до фалшиви бележки. Пък и в края на краищата родителят носи най-голямата отговорност за детето си и следва да има право да преценява за няколко дена годишно.

# 6
 • Мнения: 357
Гласувах с втора опция, макар че според мен дните могат да са и повече -- винаги може да изникне нещо, а пък няколко дни пропуснати уроци се наваксват вкъщи, това не би трябвало да е проблем.

# 7
 • Мнения: 925
Училището категорично не е затвор и мисля, че детето трябва да може да отсъства, колкото сметнат за необходимо то и родителите му. Гласувах с първа опция.

Проблемът с отсъствията не се корени в тези по домашни причини, мисля си. Учениците просто не посещават часовете, иначе казано, бягат от час, защото не им се ходи на училище. Понякога родителите им пишат бележки, за да извинят малка част от многото натрупани отсъствия и така да спестят дисциплинарно наказание или изключване на детето си от училище.

Та всъщност работа на родителите И на учителите е да мотивират детето да учи - дали у дома, дали в училище, дали по конвенционалните методи, или не...Но да учи.
И да направим всички заедно училището интересно място, разбира се Simple Smile

# 8
 • Кортина д'Ампецо, Италия-България-Велико Търново
 • Мнения: 197
Разбира се. Трябва да има дни за непредвидими ситуации, в които родителите да са спокойни, а не да търсят фалшиви болнични.
Според мен дори така е много по- демократично, защото няма нужда да мънкаш пред някого и да се притесняваш дали ще ти влязат в положението или не.
Все пак говорим за регламентирани дни, а не системни отсъствия.

# 9
 • Мнения: 3 869
Много се колебая между първите две. При отговорни родители, първото е най-доброто; но ако използват семейните причини, за да карат детето и да работи за тях или семейството за сметка на образованието, по-добре да им някакво времево ограничение. От трета страна обаче и сега родителите, които искат друго от децата си, а не да учат, ги възпират да ходят на училище, а преблемите им са доста по-сложни от възможното творчество на законадателя...

# 10
 • "Може и да не съм стигнал там, където възнамерявах, но мисля, че се озовах там, където имах нужда да бъда. " Дъглас Адамс
 • Мнения: 3 276
По чл. 160 от КТ работникът/служителят има право на 30 работни дни неплатен отпуск в годината без да дава обяснения за какво са на работодателя. Работното ни време (в повечето случаи) е 8 часа. Има деца, които със занималнята прекарват повече от 8 часа в у-ще ... Има ситуации, в които е наложително отсъствие ... Против мед. бележки съм само и само да се извинят отсъствия. Те са документи с невярно съдържание в края на краищата ...
Според мен дори и когато е болно детето, би трябвало да може да се напише бележка от родителя, а не да се търчи до кабинета на ЛЛ. Например - неразположение за 1 ден при МЦ на голямата ... Ами карам я да ходи, въпреки че виждам, че не е добре ...

# 11
 • Мнения: 3 479
Според мен не е уместно да се сравняват децата с работещите. Учениците си имат доволно количество ваканция, затова и в учебно време отсъствието по семейни причини трябва да е строго лимитирано и наистина по уважителни причини, а не екскурзия или почивка. (между другото ден-два отсъствие заради МЦ ги приемам за основателни, като ученичка ми се е случвало да не мога да стана от леглото в такива дни Peace)
В крайна сметка каквито и да са правилата, всичко лежи на съвестта на родителите. За 11 години ученически живот на големият ми син му се е налагало да отсъства три-четири дни общо за всички години. А само тази година бях свидетел на това как дете дойде на 15 септември, а следващият му учебен ден беше 3ти октомври и майката не се притесни да каже, че са пътували и затова детето е отсъствало.
Не вярвам някой директор да изгони дете от училище, защото родителите му са го завели на почивка. Ясно е чия е отговорността! Може би трябва да има глоби, но пък една бележка от ЛЛ никога не е проблем, така че общо взето училищното ръководство в случая е с вързани ръце.

Гласувам за втора точка.

# 12
 • Мнения: 9 006
Гласувах с втора опция, но смятам, че дните трябва да са повече от седем. Ние с мъжа ми отглеждаме сами децата си, няма на кого да ги оставим за часове, да не говорим за дни. Та затова, като ни се наложи да пътуваме някъде по работа едновременно, най-логичното нещо е да вземем децата с нас. Не мисля, че е по-добре да ги оставим сами вкъщи за няколко денонощия, пък и да разчитаме да се нахранят, да си учат уроците и да ходят навреме на училище.
Фалшиви медицински бележки изобщо не искам да коментирам. За мен това е грубо нарушение, граничещо с престъпление.
И наистина, когато детето ми се чувства зле, но не е сериозно болно, си позволявам, под мое наблюдение и по моя преценка, да го оставя вкъщи. И в такива дни предпочитам да си почива у дома и да навакса с учебния материал, който е пропуснат поради отсъствието, отколкото да бродя из София и да разнасям детето до личния лекар.
До четвърти клас /включително/ никога съм нямала проблем да освободя децата за някакви дни. Естествено, че гледам да не прекалявам. Най-малкото, защото после на самите деца им е трудно да се справят с материал, който не им е преподаден в училище.
Но наистина е имало случаи, в които отсъствието е било наложително.

# 13
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 683
Гласувах с 2-ра опция Peace в рамките на 3-5 до 7 дни за цялата учебна година ми се струва нормално да може да се отсъства по семейни причини  Peace но за по-дълги пътувания, например 5 дни до Париж, проста така за разходка не го намирам за нормално да се ползват тази дни, все пак има ваканции през които може да се планира такова пътуване Wink

# 14
 • Мнения: 14 259
Само не ми стана ясно как така хем:
Както знаете, в момента родителите имат право да спрат децата си от училище по семейни причини (раждания, погребения, пътувания и пр.).
хем:
Според много учители обаче, това създава проблеми, тъй като децата (и респ. родителите) го приемат като свое право
При нас през последните пет години детето може да отсъства  3 учебни дни с разрешение на класния ръководител и още 5 - с разрешение от директора. Това право се ползва след подаване на заявление от родителя. Не гласувах, защото също като baibibi смятам, че дните трябва да са повече от седем и със съответното разрешение, а такава опция не присъства в анкетата. Пропуските при тридневно отсъствие например ще са все едни и същи, независимо дали детето отсъства по болест или някаква семейна причина. Освен това, доколкото се изисква одобрение от класния ръководител или директора, те са тези които трябва да преценят достатъчно уважителна ли е причината и съответно да дадат или да не дадат разрешение.
Не съм много запозната, но мисля, че въпросът се урежда в правилника на училището, който се приема от Педагогическия съвет и не би трябвало да е проблем преподавателите, които не са съгласни с отсъствието по семейни причини да изкажат своите възражения при гласуването на този правилник.

Последна редакция: нд, 23 окт 2011, 19:45 от Дидева

Общи условия

Активация на акаунт