Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1 830
Изчетох 100 теми из различни форуми, изчетох КСО и Наредбата за медицинската експертиза, изчетох поне 10 инструкции на НОИ, на НЗОК и така и не можах да си отговоря на въпроса колко болнични ни се полагат общо за мен, дете и татко (но не съпруг)?

За гледане на дете разбрах, че се полагат общо 60 календарни дни за една година, като 40 от тях еднолично се издават от личния лекар, а останалите 20 от ЛКК. Така и не разбрах обаче кой може да ги ползва - само аз или и таткото на детето, който отново натъртвам не ми е съпруг (защото в КСО пише "членове на семейство" и малко по-надолу в чл. 45, ал. 4 е описано какво е семейство, т.е. ние с таткото не сме такова). Т.е. може ли той да взима болнични, за да гледа малката извън тези 60 дни след като не е член на семейството?

Другото, което ме интересува живо е дали аз мога да боледувам и съответно да ползвам болничен за себе си и ако може - в какъв размер? За таткото мисля, че може (въпреки, че не съм сигурна), защото той не е част от семейството, а явно е самостоятелна единица и като такава му се полага да боледува.

Питам защото наближавам лимита си за гледане на детето от 40 дни от личния лекар (37 дни), аз самата съм боледувала 4 дни с болничен, а в момента таткото си пусна болничен за него си и не знам дали вече сме надвишили тези 40 дни и изобщо кой какви права има в цялата ситуация.
СУПЕР ОБЪРКАНО Е!
Ще се радвам на отговори от компетентни хора, както написах по-горе изчела съм де що има и пак не ми стана ясно. Спешно ми е!
Благодаря предварително!!!

# 1
  • Мнения: 1 830
Да допълня, че таткото е ползвал в началото на годината болничен за гледане на малката в размер на 5 дни (т.е. не е имало пречки личния лекар да го издаде), но нямаме спомен каква му е била съдбата и дали е бил изплатен от НОИ или върнат. Не сме го проследили. Та отделно сега се чудим дали да смятаме тези 5 дни към общите 40, които може да даде док, след като таткото не е част от семейството.. Абе сбъркана работа.. Като всичко друго в тая държава!

# 2
  • Мнения: 1 830
От толкова много майки, някои от които счетоводители и юристи и при положение, че въпросът е дъвкан и предъвкан никой ли не си е изяснил този въпрос?  Rolling Eyes

# 3
  • Мнения: 2 524
Ние с мъжът ми имаме брак , ако това промена нещата . 60 дни болнични за гледане на болно дете са общи и за двамата!Не ми се вярвя за вас да е различно , без да съм 100% сигурна !

# 4
  • Мнения: 1 830
Здравейте!
Тъй като пуснах темата, редно е да я приключа и ще помоля администратор да я заключи предвид "активността" в нея.  Mr. Green
Аз изясних въпроса за себе си - вече нямам неясноти около ползването на болнични.
Благодаря на veni-b за споделеното.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт