Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 окт. 2011, 16:04 ч.

Диета с гречка (елда) - 2 част

  • 131 127
  • 748
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 807

Отслабване с елда

Елда? Казват, че е царицата на отслабването! Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню.  Произхожда от Азия, но вече се отглежда и в Европа, Северна Америка и в страните от бившия СССР.
Елдата е кафяво звънце с формата на ръбест лешник и големината на леща. Тя е традиционна руска храна, Можеш да я намериш в магазините за диетични храни. Килото е малко над 3 лева. На англейски е “buckwheat”, а на руски - “гречиха” (или “гречка”).
Латинското й име е Fagopyrum представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Срещат се няколко вида елда: Fagopyrum cymosum - многогодишна елда, Fagopyrum esculentum - обикновена елда и Fagopyrum tartaricum - татарска елда.

Малко история:

За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6 000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След като започва масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за бедните и плебеите.

Съвсем друга била историята на зърнената храна във Франция, където била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия пък елдата се радвала на особен почит. Там са познавали добре нейните свойства и дори препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото давала много енергия и сила.

Днес елдата съвсем не е синоним за бедност и нищета, а точно обратното - тя се е превърнала в израз на един по-здравословен и пълноценен начин на живот.

Източник: http://www.bb-team.org/articles/3823_chuvali-li-ste-za-elda#ixzz1bnRx9I4z


Състав:
В 100 гр. продукт:
калоричност- 329 кКал
белтъчини-12,6 г
въглехидрати-68 г
мазнини-2,6 г
баластни в-ва-16,8 г
калций-114 мг
желязо- 3,9 мг

Елдата съдържа много белтъчини, които се усвояват добре. Тя увеличава мускулната сила и издръжливост. Затова е много полезна за активно спортуващите. Богатото съдържание на желязо, калций, калий, йод, фосфор, цинк и други минерали я прави незаменим “продукт на красотата”. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. В нея има също органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамини А, С, РР, P и от групата В в балансирано съотношение. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене. Помага за остеопороза, слабост и анемия и действа укрепващо за нокти и коса!
 
Несъмнено елдата е много ефективна при отслабване. Особено в съчетание с мляко, тъй като заедно подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Поредният куриоз! Родината на елдата е Индия, най-популярна е в Русия (там е наричана гречка), но най-добрата диета с елда е разработена от шведски диетолози. Колко време ще я спазвате, зависи от килограмите, които искате да свалите. Самата диета е добре балансирана, нормализира обмяната на веществата и е особено подходяща за студения сезон.
 
Шведска диета с елда

Понеделник
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда  
Обяд: 100 г кашкавал, салата от домати, червени чушки и лук, 1 чаша топло прясно мляко
Вечеря: 3 варени картофа, 200 г варено настъргано цвекло, подправено с нискомаслена сметана, 1 филийка пълнозърнест хляб
Вторник
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда
Обяд: 250 г варена риба, 2 варени картофа
Вечеря: 1 зелева салата, 1 варено яйце, 1 чаша топло прясно мляко
Сряда
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 60 г кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб
Обяд: 250 г печено пиле, 1 салата от зеленчуци по избор, 1 чаша сок от ябълки
Вечеря: 150 г картофено пюре, 80 г кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша топло прясно мляко
Четвъртък
Закуска: 1 чаша сок от ябълка, 2 препечени филийки пълнозърнест хляб
Обяд: 1 купичка каша от елда, 1 малко парче варено телешко месо, 2 портокала
Вечеря: 100 г варен ориз, 150 г салата от домати, лук и олио, 1 чаша топло прясно мляко
Петък
Закуска: 1 чаша плодово кисело мляко, 1 портокал
Обяд: 1 пилешка пържола на скара, 100 г варени картофи, 1 чаша чай
Вечеря: 1 ябълка, 1 грейпфрут, 1 чаша портокалов сок
Събота
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда
Обяд: 150 г варени картофи, 150 г варено телешко месо, 1 ябълка, 1 портокал
Вечеря: 100 г варен ориз, 1 зелева салата, 1 грейпфрут
Неделя
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 150 г варен ориз
Обяд: 200 г варена или печена риба, 100 г варени картофи, 1 ябълка, 1 чаша портокалов сок
Вечеря: 1 пилешка пържола на скара, 1 салата от сезонни зеленчуци, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша сок от ябълка  

И няколко интересни рецепти:

Започвеме с ПАЛАЧИНКИ!
ЕЛДОВИТЕ ПАЛАЧИНКИ на tania6

230 г брашно от елда
500 мл растително мляко (соя,ориз,бадеми)/става и вода
40 мл олио
сол по желание (аз не слагам сол,а канела)
правят се като стандартните,но трябва да са много тънки!

МАСЛЕНКИ С ЕЛДА на tania6
200 г брашно от елда
120 г пшеничено брашно
100 г нерафинирана захар (тук и казват рападура)
4 жълтъка
150  г масло, но аз ще сложа или бадемово пюре или сусамов тахан
месите,печете,ядете (не всичко наведнъж Mr. Green)

КЮФТЕТА С ЕЛДА:
За 8 кюфтета стандартен размер

1 ч.ч. елда
2 ч.ч. вода
подправка за кайма 1 малка глава лук или 1 стрък зелен лук

Елдата се сварява във водата докато зърната се разпукнат хубаво - 15-20 мин.
Изплаква се много добре под студена вода. Пасира се с малко вода без да се цели съвършено гладка смес. Сушените заленчуци се слагат в много малко вода няколко мин. на огъня, колкото да си пуснат ароматите. Прибявят се към пасираната елда, слага се нарязания наситно лук и другите подправки.
Разбърква се добре и се оформят кюфтета като за скара, които се пекат 20-25 мин при 200С (аз ги пека върху хартия за печене)
Готовите кюфтенца могат да се полеят с някакъв сос с чесън - много добре се получава или само с малко зехтин и счукан чесън.
 

ЗАДУШЕНА ЕЛДА

Половин чаена чаша елда се сварява с 1 чаена чаша вода. За да е сварена, зрънцата трябва да се разпукат. Аз я обичам неразварена, но ако я оставите малко на котлона и добавяте по мъъъничко вода, ще се развари, на някои хора така им е по-вкусна.
Вадите, изцеждате от водата в гевгир и я измивате със студена вода Ако не я измиете, после  може да нагарча леко. На дъното на съд разтопявате малко масло, може и със зехтин, изсипвате сварената елда, бъркате и оставяте на тих огън да се позадуши с мазнината. Бъркате непрекъснато, щото залепва и загаря.
Ако готвите елдата като гарнитура за възрастни, се добавя пикантина,вегета или зеленчуков бульон на Маги. Отиват си следните подправки - мащерка, майорана, риган. Може също да се пробва и с чубрица

ЕЛДА С ПРАЗ ИЛИ ЛУК И МАЩЕРКА
Сварявате си елдата, както е описано по-горе. На дъното на сух, горещ съд изсипвате ситно нарязания лук или праз (аз обичам повечко да има)и бъркате бързо, за да се отдели водата на зеленчука и да не залепне. Като се позадуши в собствения си сок,добавяте малко масло или зехтин и пак бъркате за да се задуши лука в мазнината, понеже има сок не се пържи. Добавяте сварената елда и накрая си слагате мащерката.
Ако готвите елдата като гарнитура за възрастни, се добавя пикантина,вегета или зеленчуков бульон на Маги.

ЕЛДА СЪС СИРЕНЕ
Към задушена в масло елда се добавя сиренето и се бърка на топло, за да омекне.

ЕЛДА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Задушавате нарязаните на ситно зеленчуците в зехтин. Те могат да бъдат - моркови, тиквички, броколи, царевица, целина, чушки, праз, лук, или микс от всичко това.
Добавя се сварената в зеленчуков бульон елда

ЗАПЕКАНКА С ЕЛДА

Елдата се вари в съотношение 1:3 в подсолена вода .
Слагаме 3 големи чаши вода и малко сол  да заврят и добавяме измитата елда- 1 голяма чаша. Варим около 20 минути, като разбъркваме периодично, след това махаме от огъня и оставяме да се задуши още около 10 минути. В малко масло или олио запържваме 1 малка глава лук и около 150 грама гъби, измити и нарязани на филийки. Добавяме същото количество сварено пилешко месо, нарязано на кубчета и пържим още няколко минути. В оригиналната рецепта нямаше пилешко, но аз имах останало от друго ястие и добавих, стана доста добре. Посоляваме, подправяме с черен и червен пипер и махаме от огъня. В тавичка (аз използвах йенската тенджера без да захлупвам) слагаме сварената елда на дъното, разстиламе отгоре гъбената плънка. Режем голям домат на кръгчета и редим върху плънката. Разбиваме малка кофичка заквасена сметана (използвах "На баба" и сложих половината кофичка) със съвсем малко вода и заливаме върху доматите. Покриваме с настърган кашкавал и пъхваме в загрятата фурна за около 20 минути, колкото да се запече кашкавала.

САЛАТА С ЕЛДА
1 чаша елда се накисва за 3–4 часа с 2 чаши гореща вода. След това се прибавят ситно нарязан зелен лук и всякакъв вид зеленчуци според сезона и Вашия вкус, които могат да бъдат сурови или задушени на пара. Овкусете със зехтин, сол, магданоз, по желание и прясно изцеден лимон.

КЮФТЕНЦА ОТ ЕЛДА И ИЗВАРА

1 чаша елда се вари в 2 чаши вода. След това се прибавят 150гр извара, 2 яйца, 1/2 ч. л. сол, чубрица, черен пипер, магданоз. Оформят се кюфтенца, овалват се в галета и се пържат в силно сгорещена мазнина, или се пекат в силна фурна до зачервяване.

МЮСЛИ ОТ ЕЛДА

1 чаша елда се накисва за 3-4 часа с 2 чаши гореща вода. След това се прибавят 50 гр предварително накиснати стафиди, 50 гр орехи. Доовкусява се с мед, канела и кокосови стърготини.

ХЛЯБ ОТ ЕЛДА
http://vkuhniata.wordpress.com/2010/01/15/flat-rye-bread/
направен е с ръжено брашно, но може и с брашно от елда



ПАСТЕТ ОТ ПРОСО ИЛИ ЕЛДА
Една кафена чаша елда или просо се сварява добре, изсипва се в купа, удобна за бъркане, и се смесва с 2 супени лъжици прясно краве, сусамово, фъстъчено или друг вид масло според поносимостта и ситно нарязани 1 малка глава лук, див чесън, копър и соли и се пасира с миксер до получаване на гладка маса. По желание и според поносимостта може да се добавят 1-2 варени яйца и 1 чаена лъжичка горчица.

ПЪРЖЕНКИ ОТ ЕЛДА
300 г сварена елда
100 г брашно от елда
150 мл пресно мляко
1 яйце
подправки
правят се като кюфтета и се пържат

ПАСТЕТ ОТ ПРОСО ИЛИ ЕЛДА
Една кафена чаша елда или просо се сварява добре, изсипва се в купа, удобна за бъркане, и се смесва с 2 супени лъжици прясно краве, сусамово, фъстъчено или друг вид масло според поносимостта и ситно нарязани 1 малка глава лук, див чесън, копър и соли и се пасира с миксер до получаване на гладка маса. По желание и според поносимостта може да се добавят 1-2 варени яйца и 1 чаена лъжичка горчица.

СУПА ОТ ЕЛДА
Една кафена чаша елда сесварява в около ½ л посолена вода заедно с 1 глава лук, 2 моркова, малко целина, 3-4 пресни гъби печурки и 2-3 скилидки чесън. Зеленчуците могат да се варят нарязани на ситно или след сваряване да се пасират с миксер. Когато всичко омекне, супата се подправя със ситно нарязан магданоз, джинджифил, босилек, майорана и/или други подправки на вкус.

САЛАТА ОТ ЕЛДА
Само  се накисва за няколко часа и като се прибавят лук, магданоз, сол и кисело мляко. Много подходящо е за гости.

ХЛЯБ ОТ ЕЛДА
400 г брашно от елда
1 к л суха мая (може бакпулвер ,ако бързате)
1 к л сол (ако желаете)
400 мл вода
Няма глутен и за това няма нищо общо с познатото ви тесто за хляб!
По- скоро е като кексово тесто.Не трябва да се пече в кексова форма или тава,а в малки форми(за мъфини) или направо слагате с лъжица от сместа върху хартия за печене.
Когато е с мая,естествено трябва да втаса(не съм опитвала с мая)

Много от рецептите са събирани от нета. Извинявам се, ако някой си познае нещо, но не е отбелязан източника.

Вече на пазара се предлагат много продукти на различни фирми. Ето някои от артикулите, които се срещат по магазините:










****

Други линкове :

http://celiakbg.blogspot.com/search/label/%D0%B5%D0%BB%D0%B4%D0%B0 - чудесни рецепти с елда!

http://www.zemianazaem.com/archives/category/recipe/%D1%85%D0%BB … D0%B8%D1%87%D0%B8 - страхотни неща като идеи, които могат да се осъществят и с елда!

http://nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content&view … itno&Itemid=5

http://www.az-jenata.bg/article/11473/Vsichki-retsepti-s-elda-na-edno-myasto/

http://nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content&view … pti&Itemid=41

http://www.bb-team.org/articles/3823_chuvali-li-ste-za-elda#axzz1av2gFCxO

http://www.ua.all.biz/bg/g966918/  - МЕД ОТ ЕЛДА!!!
Дори нещо съвсем нетрадиционно, но изглежда изискано: http://www.---bez---spam---.com/2011/06/nemiroff-vodka.html

http://desilifestyle.net/2010/12/%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2% … 0%BB%D0%B4%D0%B0/ - крекери от покълнала елда

http://dobrohran.org/index.php?route=product/product&product_id=49 - и още крекери

http://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D1%83%D1%82%D0 … %BB%D0%B8%29.2279 - спагети от елда

http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/10/blog-post.html - симпатични кексчета

http://www.veganskirecepti.com/archives/207 - чудесни рецепти има и тук

http://vkuhniata.wordpress.com/2010/05/27/gluten-free-sugar-free-cookies/ - бисквити с елда и без захар


Предишната тема:

Диета с гречка (елда) - 1 част




Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 17:23 от Snow4eva

# 1
  • Мнения: 3 205
Snow4eva,благодарско за темата! Hug  bouquet Hug
както винаги си невероятна и оформлението е прекрасно!  bouquet  bouquet  bouquet

# 2
  • София
  • Мнения: 807
Ина, благодаря ти!  Hug  bouquet
За съжаление напоследък времето ми е толкова малко, че въобще не влизам никъде, на като чух воплите за нова тема, а и видях, че е стигнала до 50-та стр. - много бързо намерих време! Laughing
Дано да ви хареса наистина! Ако нещо се сетите, може да го вмъкнем в съвсем скоро време!
 Hug

Последна редакция: вт, 25 окт 2011, 16:18 от Snow4eva

# 3
  • София
  • Мнения: 1 013
 Hug

# 4
  • в колонките
  • Мнения: 510
                       Snow4eva,     
                                           
                    за теб                   
        Снощи бях на елда,довечера пак. Grinning.Въпреки опи..ването нощно,ефекта сутринта беше достоен. Grinning.Минусче от 900гр. newsm44.Преди малко хапнах нещо не много режимно,ще се опитам до края на вечерта да не го повторя. Heart Eyes.Винаги,когато намеря и за елдата,и за което да е здравословно друго помагам и пускам линк.
    Успех на всички девойки,които мислят за здравето си и външният си вид.  bouquet

# 5
  • Мнения: 439
Snow4eva newsm51
както винаги прекрасно оформена тема  bouquet
а къде са ми палачинките Crossing Arms
аз и днес на елда и се надявам по-успешно от вчера (в 22и30 пържолка с малко винце Embarassed,но имаше повод)
до тук
з:елдови сухарчета с бадемово пюре и кафе с кокосово мляко
о:елда със сирене
сл.з. кафе с елдово сухарче
в:елда с newsm78или ябълка и канела или сирене
сутринта кантара беше невероятно добър Laughing
до скоро  bouquet

# 6
  • София
  • Мнения: 807
а къде са ми палачинките Crossing Arms
Hug
ми как къде... където трябва да са! Започваме с тях! Laughing

sivila Hug
mami21  Hug

# 7
  • Мнения: 439
уф ooooh!извинявай  bouquet
днес на елда и очите ми веднага кюфтета видяха Crazy

# 8
  • София
  • Мнения: 807
 Hug
Ако погледнеш пак нагоре може да си видиш и масленките  Laughing Sunglasses
Хубава вечер на всички! Hug
И много хубави резултати да имаме в новата тема!  Hug

# 9
  • Мнения: 439
 Joy
защо не работиш  Thinking,а се ... със старите хора Joy
 newsm51
хайде започвай с нас (само теб и Пинки ви няма И тук)
добре ми е на стомаха от елда и ориз,а и на килограмите ми се отразява
реших от утре на шведската да продължа,но ще заменя хляба и картофите с елда

# 10
  • Прекрасна ВАРНА
  • Мнения: 356
Здравейте момичета, присъединявам се във вашите редички. Имам едни 7 кг. за смъкване,днес ми е втори ден на гречка и се чуствам добре,не съм се теглила мисля да го направя след 10 дена Thinking. в порцията гречка слагам малко сиренце и след вечеря ако огладнея хапвам ябълка това дали ще забави отслабването? newsm78.Утре ще хапна гречка с прясно мляко.
 Лека и отслабваща вечер.

# 11
  • в колонките
  • Мнения: 510
  irrina,аз си хапвам някакъв плод,ако ми застърже. Mr. Green.По-добър е този вариант,от колкото нещо не режично.  bouquet

# 12
  • Мнения: 29
  bouquet И аз тук да ви следя  Peace

# 13
  • София
  • Мнения: 485
Да се присъединя към благодарностите към Snow4eva  newsm51
Аз днес съм малко встрани от диетата - направих си пълнозърнести спагетки с дом. сос

Но, не съм се отказала и продължавам. Искам да разнообразя и в тази връзки ви питам - някои знае ли откъде мога ди си купя спагети от елда. (например - тези от снимката?)
Ще си взема повечко и ще карам на спагетки - хем ще ми е приятно, хем ще съм на елда)Simple Smile
предварително благодаря за информацията

(на всички, които имат имен ден - те или техни близки - да ви закриля св. Димитър Heart Eyes)

# 14
  • Мнения: 3 205
от диетичните магазини и в пикадили съм виждала.

Общи условия

Активация на акаунт