Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2


Бих искала да има тема в която всеки да сподели какво е преживял когато заекването се появи изведнъж при детето, за да може всеки объркан в този момент родител да се обърне и да прочете действителни истории, които да му помогнат и да му дадат сили да продължи.

Ето и моята история . Синът ми е на 3 години и 10 месеца. Когато беше на 2 години и 8 месеца започна да заеква. Много бяхме притеснени всички в семейството и постоянно се питахме каква може да е причината (защото явна такава нямаше). След една разходка до магазина (привечер) и след прибирането вкъщи изведнъж не можеше да каже и една думичка. Много трудно беше да го гледаме безпомощни и да не можем да направим нищо. Заекването беше много остро и самото дете се ядосваше, че не може да говори. Спряхме да пускаме детски филмчета и наблегнахме на игрите и самото говорене бавно, защото детето копира. След половин месец започнах да наблюдавам постепенно успокояване и така както се появи внезапно, точно след месец всичко отшумя и изчезна.Такава голяма радост не мога да я опиша.

За съжаление след по- малко от година отново се завърна заекването, на 3 години и 7 месеца. Отново явна причина няма (какво ли не мислихме всички). Заекването премина през различни фази- от запъване при първата буква, после сричка, повтаране на цяла дума до невъзможност да изговаря напълно думата.  Говорихме с логопед и ни препоръча да започнем терапия. В края на месеца ни е часът. Но за наша огромна радост сега след 4 месеца започвам да усещам подобрение, което се изразява в повтаряне на първата сричка само (и то не само при първата дума в изречението), при което отсъства всякакво напрягане . Мога да кажа, че 90% има подобрение. Почти го преодоляхме, за наше огромно облекчение и щастие.

Наясно съм, че няма гаранция заекването да не се появи никога повече, особено когато в нашия случай има наследствена обремененост от страна на съпруга ми. 

# 1
 • Мнения: 50
Много полезна тема .  newsm10  Когато аз преди няколко месеца търсих подобна не намерих почти нищо.

Дъщеря ми започна да заеква на 3г 7 мес. Появи се изведнъж. Както си вечеряхме и от раз започна заекването.Решихме ,че е преуморина , сложихме я да спи , но на сутринта положението беше същото. Имаше моменти, в които  слагаше ръка на устата си и казваше ,че не може да говори. Бях страшно притеснена и започнахме да посещаваме логопед броени дни след като се  появи проблема. Четох ,че когато проблема се появи преди 5 год.възраст в 80%  от случаите заекването е преодолимо, но мен това не ме успокояваше , нямаше гаранция ,че моето дете не е в останалите 20 %.
Дъщеря ми е много емоционална , лесно се натъжава , лесно се изнервя и превъзбужда . Много и влияеше и преумората .Когато нощно време не е спала добре или сме пропускали следобедния сън , положението се влошаваше. Започнах да и давам едни хомеопатични таблетки - Седатиф. Благодарение на тях започна да спи по-добре и видимо се успокои . А с това и заекването значително намаля. А когато се върнахме от почивка нямаше и следа от него. Пропуснах да спомена ,че ляхме и куршум. Та при нас нещата се решиха с логопед , хомеопатичните таблетки,повече сън и спокойна атмосфера без емоции както положителни , така и негативни и почивката на море и планина . Сега съм малко притеснена , защото пак се започва с градини , болести , ранно ставане и по-оскъден обеден сън . Виждам я на моменти ,че се връща изнервена от градина  и мноооооооооого ме е страх да не се повтори това ,което преживяхме  Praynig
Радвам се ,че при вас нещата са по-добре , дано скоро да се похвалиш ,че всичко вече е един неприятен спомен!

# 2
 • Мнения: 2

Толкова се радвам, за детето...незнам как да го обясня Grinning. С всеки ден има подобрение и дано да продължи до пълното изчезване. Разбрала съм от моите наблюдения, че има лоши дни, но има и добри. В нашият случай добрите значително преобладават (на 10 дни добри/ 1 лош- такова съотношение съм забелязала). Мога да кажа, че и моето дете е много емоционално и всяка промяна му влияе.

Вчера когато се събудихме нямаше и следа от заекването цял ден. Много търпение, но си заслужава!

# 3
 • Варна
 • Мнения: 82
Имам две момчета. Големият започна да заеква на около 2.5 години. Сега е на 12 год.Има по-обострени периоди, има и периоди без никакво заекване. През годините ляхме куршум, ходихме на логопод, четяхме на глас, тренирахме плуване(да регулираме дишането).
Малкият е на 3 год и започна да заеква от половин година. Тъй като имат голяма възрастова разлика, двамата ги отглеждахме при доста различни обстоятелства - битови, емоционални, финансови. Затова реших, че е нещо генетично. (Въпреки че нямаме заекващи роднини, освен един далечен братовчед). Не мога да си обясня как и двамата започнаха по едно и също време и начин. Определено има подобрение при баткото. У дома, винаги се дава дума на децата - да не ги прекъсваме, да ги изслушваме, да ги успокояваме. Добре че има мобилни телефони, да си кажем важните неща с мъжа ми, докато шофираме, но от малките не можем да вземем думата. А и не смеем с това заекване. Ще се раздвам да науча и друг опит

# 4
 • загубено
 • Мнения: 3 061
Заекването НЕ се онаследява.
Вид нервна система обаче,да.

Синът ми мина през такъв период на около 3 години.
Без видима причина,както всички казват от раз стана всичко.
Не е имал стрес,гледах го в къщи тогава.
Преодоля го без намеса на логопед.
Отдадохме го с дет.лекар на двуезичието му.

Дете с такъв проблем не се прекъсва.
Не се довършват думите вместо него.
И когато нещо е било трудно за изговаряне,се
поощрява("браво,каза го добре,а беше трудна дума").
Търпение и ако не отшуми среща с логопед.

Аз имам говорен дефект,но при мен е било след силна уплаха.
Толкова години след случката,все още ако съм притеснена ми
личи.Посещавала съм логопеди,по онова време на врачки някакви са ме
водили(загуба на време според мен) но само логопедът ми помогна.

Успех на всички дечица Hug

Консултация с логопед:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=332933.0

# 5
 • у дома
 • Мнения: 949
http://www.zaekvane-bg.com/ - ето това е сайта на една организация за заекването
Може да се свържете с тях и да следите инициативите  Hug

# 6
 • Мнения: 583
Сега само се записвам, по късно ще пиша и аз. Имахме този проблем и го преодоляхме.

# 7
 • Мнения: 1
ИМАМ СИН -В МОМЕНТА Е НА 7 ГОДИНИ;ПРОБЛЕМА СЪС ЗАЕКВАНЕТО ЗАПОЧНА КОГАТО СИНЪТ МИ БЕШЕ НА 3 ГОД.И 6МЕСЕЦА.ВСИЧКО СТАНА ИЗВЕДНЪЖ СЛЕД ЕДНА СТРОГА ЗАБЕЛЕЖКА НА ГОСПОЖАТА В ГРАДИНАТА ОТ ТОГАВА ДО ДЕН ДНЕШЕН ДЕТЕТО МИ НЯМА НИКАКВО ПОДОБРЕНИЕ.ОПИТАХ С БАВАЧКИ С ЛЕЕНЕ НА КОРШУМ С ДЕТСКИ ПСИХОЛОГ ДО ЛОГОПЕТ-НО РЕЗУЛТАТ НЯМА.ПРОБЛЕМА В ЗАЕКВАНЕТО Е КАТО ИЗГОВАРЯ ДУМИ КОИТО ЗАПОЧВАТ С ГЛАСНА БУКВА И КОГАТО РАЗКАЗВА ПРОСТО ЗАЕКВА ПРИ ЗАПОЧВАНЕ НА ВСЯКА ДУМА.ПОНЯКОГА ПОЧИВНИТЕ ДНИ КОГАТО ПО ЦЯЛ ДЕН СИ Е В КЪЩИ ПОЧТИ НЕЗАЕКВА И КАТО ТРЪГНЕ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА НА ГРАДИНА ВСИЧКО ЗАПОЧВА ОТНОВО И ЗАЕКВАНЕТО СЕ ЗАСИЛВА.МОЛЯ ВИ ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ КАКВО ОЩЕ МОГА ДА ОПИТАМ  ЗА ДА ПОМОГНА НА ДЕТЕТО СИ.

# 8
 • загубено
 • Мнения: 3 061
ИМАМ СИН -В МОМЕНТА Е НА 7 ГОДИНИ;ПРОБЛЕМА СЪС ЗАЕКВАНЕТО ЗАПОЧНА КОГАТО СИНЪТ МИ БЕШЕ НА 3 ГОД.И 6МЕСЕЦА.ВСИЧКО СТАНА ИЗВЕДНЪЖ СЛЕД ЕДНА СТРОГА ЗАБЕЛЕЖКА НА ГОСПОЖАТА В ГРАДИНАТА ОТ ТОГАВА ДО ДЕН ДНЕШЕН ДЕТЕТО МИ НЯМА НИКАКВО ПОДОБРЕНИЕ.ОПИТАХ С БАВАЧКИ С ЛЕЕНЕ НА КОРШУМ С ДЕТСКИ ПСИХОЛОГ ДО ЛОГОПЕТ-НО РЕЗУЛТАТ НЯМА.ПРОБЛЕМА В ЗАЕКВАНЕТО Е КАТО ИЗГОВАРЯ ДУМИ КОИТО ЗАПОЧВАТ С ГЛАСНА БУКВА И КОГАТО РАЗКАЗВА ПРОСТО ЗАЕКВА ПРИ ЗАПОЧВАНЕ НА ВСЯКА ДУМА.ПОНЯКОГА ПОЧИВНИТЕ ДНИ КОГАТО ПО ЦЯЛ ДЕН СИ Е В КЪЩИ ПОЧТИ НЕЗАЕКВА И КАТО ТРЪГНЕ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА НА ГРАДИНА ВСИЧКО ЗАПОЧВА ОТНОВО И ЗАЕКВАНЕТО СЕ ЗАСИЛВА.МОЛЯ ВИ ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ КАКВО ОЩЕ МОГА ДА ОПИТАМ  ЗА ДА ПОМОГНА НА ДЕТЕТО СИ.

Логопед Peace
Изисква се постоянство и е дълъг процес.

Моля  пиши с нормални букви,главни букви=крещене в интернет.

# 9
 • под Витоша
 • Мнения: 390
Синът ми е почти на 5 г. когато беше около 4 годишен започна да заеква .При малките деца мисълта  понякога изпреварва говора и за това се получава така . И аз бях изпаднала в паника , но ми казаха да изслушвам търпеливо детето и да не го прекъсвам когато иска да каже нещо и да го насърчавам да говори по-бавно.Ефект имаше.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 138
Здравейте! Моето момиченце проговори много рано. На 18 месеца вече свързваше думички и казваше определени фрази. Но ноември месец, някъде на 1 год и 10 месеца беше, ни се наложи да влезем в болница. Това явно й причини голям стрес, защото като се прибрахме в къщи започна да заеква. Но докато бяхме там не даваше никакви признаци за заекване. Сега е на 2 год и 1 месец и в началото на изречението почти винаги се запъва. Не е свързано с гласни или съгласни, не мога да хвана кога и как го прави. Някой път в началото на изречението, някои път в средата. Всички ме успокояват, че е много малка и просто се запъва на думичките, които не може да каже правилно, но аз си я познавам....Някои път го прави и на думи които много пъти е казвала. Не съм се консултирала още с специалисти, защото ми казват, че е много малка. Предстои ни да тръгне и на ясла, незнам този стрес как ще й се отрази.

# 11
 • There I was on a July morning ...
 • Мнения: 2 874
Здравейте!
Мога да споделя за такъв проблем в първо лице, единствено число. Когато бях на около 6 години преживях силна уплаха и започнах да заеквам. Не са ме водили на врачки, баячки и тем подобни, а ме записаха на логопед.
Ходила съм около 3 години /до втори клас/, само не си спомням с каква интензивност. За това време проблемът изчезна и оттогава никога не се е появявал. Заниманията с логопеда ми бяха интересни, не ми е тежало да ходя там.
Искам да ви разкажа за моя съученичка от началните класове, която заекваше повече от мен. Но не желаеше да посещава занимания при логопед, а и родителите и явно неглижираха проблема. Срещнах я след много години, вече бяхме завършили средното си образование. Е, нямаше никаква промяна в говора й.  Confused

Мисля, че стана ясна моята позиция по въпроса - да не се изчаква много, а да се взимат адекватни мерки от родителите. Не знам, може при някои този проблем да отшумява от само себе си, но не винаги се получава така.  Peace

Последна редакция: пт, 24 фев 2012, 17:43 от Скубиду

# 12
 • Мнения: 583
Сега само се записвам, по късно ще пиша и аз. Имахме този проблем и го преодоляхме.

Сега стигнах...
Случайт ни е като на доста от вас. На 2 години някъде преживя голям стрес при зъболекар, след което започна да заеква, повече  и повече ..
Не трябва да му се обръща внимание на детето че заеква, както и да се кара да повтаря думите правилно. Водих го известно време на логопед, както и бях обърнала внимание в детската градина ... Логопедката работеше 3 пъти седмично с него, разказваха приказки, лепеха, режеха.. препоръча едни игри на компютъра, които повишавали самочувствието на детето, правили го по самоуверено и смело. Свалихме ги и ги играехме. Както и ми препоръча постоянно да играем и да го карам да говори през това време, като детето било заето с нещо не заеквало...а правихме и някои упражнения..
В комбинация от работата с логопед, работата вкъщи, игрите и новата зъболекарка, при която детето започна да се чувства спокойно той полека полека престана да заеква.

# 13
 • София
 • Мнения: 7 129
Сега само се записвам, по късно ще пиша и аз. Имахме този проблем и го преодоляхме.

препоръча едни игри на компютъра, които повишавали самочувствието на детето, правили го по самоуверено и смело. Свалихме ги и ги играехме.

Kale_ , ще съм ти много благодарна, ако споделиш кои са тези игри и евентуално от къде могат да се свалят.

# 14
 • Мнения: 583
Малката русалка, Рапунцел, Симбад, Пепеляшка, Красавицата и звяра, Буквенка, Писменка, Цифренка ... - тя ми беше казала Малката русалка, но аз бях открила и другите. Някои ги има в lapache.info, други мисля че в замундата. Имаше и други, но са ми на компютъра /другия/ и утре като го включа ще допълня.
И да добавя, че тези игри са за по-малки деца.

В предния пост под игри имам предвид не само компютърни, купила бях книжки за изрязване, лепене и други занимателни игри...

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт