Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте,
Бих искала да получа съвет от Вас във връзка с лечение на раничка на шийката на матката.На 33 години съм. До сега моя статус е следния: прекарана извънматочна бременност преди 3 години, в последствие лекувах ендометриоза след направена лапароскопия.Лекувах раничката преди 2 години с полижинакс + калции, като  лекарят, който проведе лечението каза, че има подобрение. Той не ми предложи обгаряне с оглед на бъдещо раждане. Лекарят, който проведе лечението за ендометриоза също каза, че раничката не е проблем. Тази година при профилактичния преглед /при друг лекар/ отново се установи раничката, като в основната диагноза е записано:"Ерозио и ектропион на шийката на матката.Обективно състояние:Влаг-умерен жълтеникав секрет,PVCU- ектопия коли утери,матка и аднекси -Б.О."
Изследванията от цитонамазката - ІІ -група. Лекарят ми назначи лечение отново с полижинакс за 12 дни.Предложи ми раничката да се обгори, тъй като допуска, че за в бъдеще ще раждам секцио. В момента лекувам бялото течение с назначения от лекаря полижинакс.Секрета ми понамаля. По отношение на решението ми за обгаряне съм 50/50,тъй като чета различни мнения в тази връзка, включително и от лекари. Не в такова процентно отношение стои обаче отношението ми към здравето и в тази връзка бих искала да попитам за Вашето мнение като специалисти - нужно ли е обгаряне? Какъв е риска в моя случай то да бъде ненужно? или обратно?
 Ето и част от някои съвети, които прочетох:
 "Безразборното „обгаряне” на „ранички” освен стрес и дискомфорт на жената, може да се окаже далеч по-вредно. Първо – дава фалшиво чувство за сигурност на пациентката, че е решила бъдещи проблеми с маточната и шийка и тя престава да прави ежегодните цитонамазки. Второ – след обгарянето премествайки границата между лигавиците навътре към кухината на матката, тя става недостъпна за наблюдение и по-трудна за цитологично изследване, което би могло да забави ранната диагностика на рака. Защото HPV вирусите могат да атакуват и участъци разположени в канала на шийката на матката." 
Моля за съвет! Предварително Благодаря!
С уважение Стела

# 1
  • Мнения: 2 445
Здравейте,

Извинявайте за забавения отговор! В никакъв случай не подкрепяме т.нар. обгарянето  на раничнки на шийката на матката, особено в случай като този, описан от Вас. Имайте предвид, че това, което наричате "раничка" е популярно название, като най-често става дума за ектопия  (излизане на цилиндричния епител от цервикалния канал върху плоския епител на порциото). Това е физиологично състояние, което при цитонамазка в норма не изисква терапия.

С най-добри пожелания,
д-р Иван Димитров
АГ болница "Д-р Щерев"

Последна редакция: пт, 04 ное 2011, 18:21 от Екип АГ болница 'Д-р Щерев'

# 2
  • Мнения: 2
Благодаря Ви за отговора! Едно мнение в повече от  специалист никога не е излишно, дори напротив!
В този случай трябва ли да разчитаме на  медикаментозното лечение?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт