Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 13
здравейте, бих искала да ви попитам дали при кърмено до над 1г. бебе, късно захранено, но с почти всички храни в рамките на тази 1г. е добре вечерното кърмене да бъде заместено с кисело мляко? мнението на педиатърката е, че детето ми вече е на 1г. и няма място за АМ, което при кърмените бебета можело дори да алергизира - така ли е? притесняват ме статии за вредата от белтъчините в него, както и от самите му съставки в днешно време. предварително благоаря за отговора и се извинявам, ако съм повторила нечий друг въпрос!

# 1
  • Мнения: 688
Здравей, ichliebedich,

Кърменето след годинката продължава да има много предимства така, както и кърменето докато бебето навърши една година. Кърмата ти продължава да е най-подходящото за бебето ти мляко, а в състава й все така влизат множество клетки, които освен храна му осигуряват имунна защита и оптимално развитие. Световната здравна организация например препоръчва бебето да бъде кърмено до 2 години, а след това колкото майката и детето пожелаят.

Понякога по различни причини се налага или майката решава да потърси заместител на кърменето. Има спорове за това дали след годинката е по-добре да се замества кърмата с кисело мляко или с АМ, ако се налага заместване на кърменето или отбиване. Двата варианта имат свои предимства и недостатъци. При всички случаи нито АМ, нито киселото мляко са еквивалент на кърмата. Затова някои майки предпочитат да оставят бебето са суче толкова често, колкото иска и след годинката, като му осигуряват и разнообразно меню от твърди храни, включително млечни продукти. А вечерното кърмене в много случаи си остава част от ритуала за приспиване. Дали това е вариант при вас? Какво би предпочело твоето бебе? Често бебетата съвсем ясно показват от какво най-много имат нужда.

Всъщност от въпроса ти не ми става съвсем ясно по какви причини се двоумиш дали и с какво да заместиш вечерното кърмене. Ако имаш възможност, опиши ми по-подробно ситуацията при вас, за да мога да дам и малко по-конкретен отговор. За мен е важно да зная дали ти имаш желание да отбиваш бебето (как се казва то?), как се организирани кърменията ви сега, бебето има ли алергии или непоносимост към някоя храна.

Може би ще ти е интересно да прочетеш тази статия на Бу за кърменето след годинката.

# 2
  • Мнения: 13
здравейте! бих кърмила детето си повече време, тъй като началото бе особено трудно, но с много постоянство и помощ от приятелка /ваша последователка/ резултатът е налице. но за съжаление  кърмата драстично намаля и тъй като последния месец "дохранвах" със сок, реших че е крайно време да "послушам" лекарката Simple Smile. защото освен че вечерният ритуал вече не съществуваше, а налице бе доста рев, детето отслабна първо с 200, после с още 100 гр. то все още се буди рано сутрин и ме ползва повече за биберон/усещам, че почти нищо не гълта/, така че не може да се води съвсем отбито, но натам въврят нещата.
за момента няма доказана хр. алергия, захранен е късно поради 2 поредни обривания, като най-вероятно само първото бе причинено от морков, вторият обрив бе козметичен проблем. приемал е малки количества мл. продукти, поради простата причина, че не му допадат особено и успяваше да ги открие дори смесени с друга храна, която впоселдствие отказваше. след неколкодневно захранване с кисело мляко, последвано от такова с жълтък /над 1г./ получи единични пъпки и този път бе потвърдено, че е обрив, който големите деца получавали от яйце или шоколад, т.е.  натрупване на белтъчини. след 10 дневна почивка от белтъчини/по мое усмотрение/ дадох лека полека отново вероятните причинители, вкл. кисело мляко - именно защото няма смисъл да продължавам да храня детето със сок или да стои гладно.  яйцето/жълтък/ не съм го пробвала отново. вече 10 дни всичко е ок. не приема повече от 120-140 мл.кис.мляко, т.е. пие айрян така а се каже.
моят въпрос е породен първо от факта, че за нас връщане към кърменето няма, както и че искам най-доброто за детето си, без евентуално да причиня алергия в бъдеще време. притеснява ме и факта, че откакто мина на яйрян, пишка много през нощта и дори тази сутрин в 5 се наложи преобуване.дали е възможно кис.мл. да е причината? знам, че на тази възраст много деца го приемат под формата на десерт, други освен него си пият АМ, но лекар преди време ми бе казал-колкото по-късно се въведе сухото мялко,толкова по-добре, а най-добре без него/каквото и да означава това, не се обоснова,/, но определено ми се върти в главата, без да е казано от него, че над 1г. кърмените бебета е по-добре да приемат кисело мляко,защото АМ можело да алергизира такива бебета, което бе и основният ми въпрос към вас-дали това е така??? без разбира се да искам от вас да отричате или препоръчвате марки и т.н. може би в очите на хората въпросът ми е смешен и риторичен дори, но тъй като веднъж бях получила помощ от ла лече лига относно захранването, ще се радвам и този път да получа мнението ви или дори споделен опит. за което предварително благодаря!

# 3
  • Мнения: 13
май не стана ясно, че иначе детето си има 4 нормални за възрастта му, почти 1г. и 2м. , хранения на ден Embarassed

# 4
  • Мнения: 688
Добър вечер, ichliebedich,

Благодаря за подробните разяснения Simple Smile Мисля че вече се ориентирам по-добре в ситуацията при вас. Чудесно е, че тъсиш информация от различни източници и искаш да вземеш най-доброто решение за храненето на сина си. Въпросите ти определено не са смешни; това, което бебето ти яде сега, му помага да изгради здраво и силно тяло. Храната може много да допринесе за правилното развитие на органите и системите в тялото на детето, затова майките толкова внимаваме как се хранят децата ни. 

Бебетата кърмени до и след годинка в много случаи въобще не започват да пият адаптирано мляко.  Около годинката много бебета вече консумират или скоро започват да консумират кисело мляко, сирене, извара и други млечни продукти. 40 г сирене (колкото кибритена кутийка), се равняват на 200 мл мляко, или на 150 г кисело мляко. Разнообразните млечни продукти, които бебето може да консумира след годинката, могат да задоволят дневната му нужда от около 500 мл мляко, без то да пие АМ. Не е доказана необходимост бебето да приема специално детско мляко, което си е всъщност нормално краве мляко, във възрастта след 1 годинка, дори и вече да не е кърмено. Отделно от това, млечните продукти все пак са пресни, на пазара често могат да се намерят добри кисели млека с жива закваска, а АМ при всички случаи си е сухо мляко. А в случаи на алергии или заболяване би следвало лекар да прецени какво мляко е подходящо за детето.

Колкото до това дали АМ може да алергизира кърменото бебе, принципно АМ са на основата на кравия белтък, който е най-силният алерген за бебетата. Но ако бебето е алергично към него, би било алергично и към киселото мляко по всяка вероятност. Кърменето само по себе си намалява риска от алергии, а не го увеличава, макар че изглежда лекарят, с когато си говорила, е имал предвид нещо такова. Можеш ли да си спомниш дали ти обясни какво точно има предвид?

Казваш, че твоето бебе няма установена алергия, но сякаш имаш някои съмнения за евентуална чувствителност към белтъците, така ли е?

Имай предвид също, че щом бебето още не е отбито, е много вероятно да има възможност да се увеличи количеството кърма, което гърдите произвеждат. Мислиш ли, че е вариант да му предлагаш да суче по-често, например 1-2 пъти през деня?

Ще се радвам да ми пишеш как са нещата при вас.

Поздрави.

# 5
  • Мнения: 13
Здравей, Йоанна, и благодаря за бързия и изчерпателен отговор.
права си, че се притеснявам от белтъците и то вече с право, макар че в момента нямаме изявен проблем. може би просто детето започна да яде всеки ден месо, отделно макар и както трябва вкарах кис. мляко и жълтъка и се натрупа вероятно белтък в организма му. наблюдавам го всеки ден, защото той е с чувствителна кожа и се моля да не се повтаря обрива,макар и слабо изявен, защото знам колко важни са млечните продукти за децата.
относно мнението на лекаря, за което споменавам, бе свързано със захранването и инстантните млечни каши, както и тези в бурканчета, които той смяташе за недопустими при наличие на кърма, така че си права, но като цяло не ми обясни след 1г. как да процедирам със сухото мляко евентуално, а връзка с него нямам сега.
в допълнение, помощта от ла лече лига преди време бе подобна-във връзка с пюретата  с млечен протеин, както и ежедневната добавка на масло в безмлечните зел. пюрета, които твоя колежка ми обясни, че са напълно излишни при кърмене в останалото време/с изключение на захранването с мл.продукти разбира се/.
от твоя логичен отговор така и не разбрах защо се смята/принципно-не защото ти не си обяснила,напротив/ АМ за евентуален алерген при дълго време кърмените бебета, при положение, че детето приема мл. продукти и са на една основа.
от друга страна, някои смятат че киселото мляко е вредно преди 3г. възраст и затова леко се обърках и се обърнах към консултант. /една майка ми обясни че нямали ензима-и, необходим за усвояването на белтъците в кис. мл.?!?!  както и че водело до други алергии, като към слънчевата светлина но, не можа да ми покаже къде го е прочела - и тя чела не-дочела като мене-хаха/.
все пак си мисля, че идеята е и това, което осмислих след отговора ти- че при липса на проблем е по-добре детето ми да приема истински подходящи продукти/което явно е и мнението на нашата лекарка/, от от колкото изкуствено произведени такива.
относно кърменето, не виждам смисъл да го мъча, той дори беше започнал за започва със сока, вместо с мен и хич и не плака, когато му дадох киселото мляко, при положение че едвам го захраних предишните дни с него. познавам детето си и винаги след баня се оглеждаше за мен, ревеше баща му като бе по-близо до него, случайно да не ме "изпусне"...сега няма такова нещо, остана само сутрешната ни близост, така да се каже. при предните отбивания на другите хранения имаше драми и по 1 седмица постепенно намалявах продължителността на кърменето, докато сега стана от раз. знам че е най-доброто за него, но мисля и че на фона на всичките проблеми, и тази година е абсолютно достатъчна за него и съм много доволна от себе си и благодарна на всички помагачи!!!!!!! при всичката болка бих кърмила и следващото си дете!!!! дори в момента си позволявам да съветвам майки,които кърмят и дохранват при положение, че бебетата им надават над кило, да зарежат сухото мляко и така да имат повече кърма!
още веднъж благодаря за отговора, надявам се да сме били полезни и на др. майки, макар че не намерих подобно питане в архива. ще държим връзка! хубав и слънчев ден!!!

# 6
  • Мнения: 688
Здравей, ichliebedich,

На мен ми звучи като много добра идеята ти  детето ти да приема истински подходящи за възрастта му продукти, а не храни произведени изкуствено. Това често е и по-удобен вариант за родителите, тъй като бебето хранено с ‘нормални’ храни по-бързо и лесно сяда на масата на семейството и започва да се храни така, както е традиционно за това семейство.

Надявам се обривите на сина ти (как се казва той  ) да не се повтарят и да не се окажат признак на алергия или непоноимост към определени храни. Все пак ако имаш съмнения за евентуално наличие на нещо такова, би могла да потърсиш и мнение на алерголог. Някои майки напълно изключват млечните продукти от диетата на бебето ако се наложи; млечният протеин не се счита за незаменим в такива случаи.

Макар че наистина млякото е важно за бебетата. То е основен градивен материал за тялото му. През втората годинка от живота си бебетата имат нужда от около 500 мл мляко и млечни продукти на ден. А аз не съм отговорила директно на въпроса ти за това дали кърмените бебета са склонни да бъдат алергични към АМ, тъй като лично аз не съм попадала на такава информация. Интересно ми беше да разбера какво точно има предвид лекарят, който е казал, че има такава тенденция и кое според него я провокира. Кърменето по-скоро предпазва от алергии, отколкото да предразполага към тях. На база на това, което съм чела за кърмене и алергии, бих предположила, че кърменето не прави бебето по-склонно да прояви алергия към АМ (или към каквото и да е друго). Възможно е кърменото бебе да откаже АМ заради вкуса, но това е съвсем различно нещо. От гледна точка на състава на АМ, повечето са на базата на краве мляко; кравето мляко е най-силният алерген за бебетата. Ако едно бебе е склонно към алергия към кравето мляко, кърменето би могло да намали, но не и да изключи вероятността бебето да развие тази алергия, когато бъде захранено с млечен белтък под някаква форма.

Относно това, че някои смятат киселото мляко за неподходящо преди 3 г. възраст, отново не бих могла да коментирам, без да зная причината за това твърдение. В схемите за захранване, с които съм запозната, киселото мляко обичайно се включва в храненето на бебето около годинката, в някои схеми и преди това. Не задължително като заместващо кърменето, но присъства в храненето на бебето.

Дали успях да дам все пак някакъв отговор на въпросите ти?

# 7
  • Мнения: 13
Здравей отново,Йоанна, ценя и благодаря за дадената информация и съвети! Може би понеже все бързам, докато пиша, не стана ясно и колебанието ми, провокирано не само от приема на мл. белтъчини, независимо нормално произведени или извлечени от кравето мляко, а и самите плюсове и минуси на двата типа продукти. да, знам че е нормално над 1г. мишо да яде кисело мляко, но дали му дава всички необходими вещества /досега е имал отлични изследвания, въпреки неяденето на жълтък, за което редица хора ме заклеймяваха, късното и бавно захранване с превес на кърменето/???знам, че АМ макар и изкуствено обогатени с жлеязо, калций и т.н., са съобразени с възрастта на детето, и освен тревогата за евентуални алергии, се чудя дали е добре кис. мляко да е заместител на кърмата, а не обикновен десерт в ежедневното меню, както се оказва при много др. деца??? сама мога да си отговоря, че сигурно заради добрите изследвания, лекарката не препоръчва АМ, защото знам че ако има желязодефицитна анемия например,детето мигновенно минава на специално АМ.
затова директно ще попитам коя е обикновенната практика при деца кърмени до и малко над годинка - АМ или кисело мялко като заместител на вечерното кърмене???
принципно е мнгоо объркващо, предполагам и ти като майка забелязваш, че винаги има две мнения за едно и също нещо. а майките хем искаме най-доброто за децата си, хем  не знаем чий съвет да ползваме, не дай си боже, да нямаме избор между тях, т.е. да има някакъв проблем.
лека и хубава вечер!!!

# 8
  • Мнения: 688
Добър вечер, ichliebedich Simple Smile

Директно на въпросите ти:

самите плюсове и минуси на двата типа продукти. да, знам че е нормално над 1г. мишо да яде кисело мляко, но дали му дава всички необходими вещества
Кои вещества смяташ, че Мишо не би си набавил, ако яде кисело мляко вместо кърма? Ако храненето му е разнообразно и подходящо за възрастта му, с храни от всички групи, с включени плодове и зеленчуци, по всяка вероятност той ще си набавя всичко, от което има нужда. Майките често се тревожат за витамините и минералите, например, но имай предвид, че тези в АМ са много по-трудно усвояеми (те са синтетични в повечето случаи), отколкото тези в храната
Колкото до желязото, Мишо няма анемия, нали? Това, че е бил само на кърма до към 6тия месец, по всяка вероятност е допринесло за добрите му изследвания, поздравявам ви:) И напомням, че има чудесни начини да си набавя желязо и без да пие АМ: месо, жълтък ако прецениш, елда, просо, броколи, червено цвекло и т.н. Желязото в АМ отново е синтетична форма, трудно усвояема, в големи дози. А предозирането между другото също може да е опасно.

АМ макар и изкуствено обогатени с желязо, калций и т.н., са съобразени с възрастта на детето, и освен тревогата за евентуални алергии, се чудя дали е добре кис. мляко да е заместител на кърмата, а не обикновен десерт в ежедневното меню

Изборът не е лесен, съгласна съм. За съжаление единствено за кърмата можем да сме сигурни, че на всеки етап от развитието на бебето съставът й е такъв, какъвто е най-подходящо да бъде за този етап. Ти от една страна се притесняваш за алергиите и белтъците, от друга за баланса на витамини, минерали и т.н. Може би е добре все пак, при положение че имаш и съмнения за някаква чувствителност към белтъци, да вземеш и лекарско мнение. Така или иначе ти като майка на Мишо го познаваш най-добре и само ти можеш да прецениш кое ще е най-добро за него.

затова директно ще попитам коя е обикновенната практика при деца кърмени до и малко над годинка - АМ или кисело мялко като заместител на вечерното кърмене

Отново ще кажа, че е индивидуално и майките преценяват. Все пак може би е малко по-рядко въвеждането на АМ след годинката, все пак тогава бебето най-често вече е захранено с млечни продукти. Особено ако отбиването става плавно, в много случаи дори не се налага да се замества кърменето с нещо. Сещам се да ти предложа и трети дори: вечерното кърмене да се замести с нов ритуал за приспиване: гушкане, приказка, някаква тиха игра, която Мишо обича, песнички? А необходимите за възрастта му 500 мл мляко да приема през деня под някаква форма, по твоя преценка. И така, вместо да ти дам еднозначен отговор, ти дадох даже още по-голям избор, дано не те обърквам само.

принципно е много объркващо, предполагам и ти като майка забелязваш, че винаги има две мнения за едно и също нещо

Да, така е. Тук е нашата голяма отговорност като родители да преценим кое е най-доброто за децата ни. Сигурна съм, че никой не може да вземе решението за Мишо така добре, както ти.   bouquet

# 9
  • Мнения: 13
Благодаря ти, Йоанна, мисля че най-сетне получих дозата успокоение, от която явно всички майки имаме повече нужда от колкото от лекарски съвети. както казах и преди, бях леко объркана,защото е трудно да намериш друга майка и бебе с твоя начин на хр. режим и прочее, дори сред по-широк кръг от близки и приятели, аз затова и исках да се допитам до консултант, защото вие комуникирате с много майки. Още веднъж благодаря и зе извинявам за дългата кореспоненция, може би съм отнела от времето ти за други майки с истински проблеми!  bouquet Hug  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт