Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Според моя опит клишетата като цяло биват:

Опции:

* Гласуването приключено: ср, 23 юли 2014, 11:01

 • Мнения: 75
Стария свят с осезаемо арогантното си отношение към Новия. Как си го обяснявате този феномен? И още по-интересно би било, ако споделите какви клишета сте чували за американците и дали самите ги потвърждават според вашия собствен опит или какво се говори там за европейците и има ли нещо вярно?

Хайде да разнищим клишетата по национален признак. В дискусията може да добавите и други страни разбира се.

# 1
 • Мнения: 75
Ха! Голяма скука било при майките в Чужбина, аз мислех да си обменяме опит, нещо-това-онова.

Моля, модератори, преместете темата тогава в Клюкарника.
Явно публиката там има повече неща за разказване. Благодаря ви!

# 2
 • Мнения: 1 175
Много бързаш бе моме, пък се и засягаш! Ние да не висим във форума по цял ден? Пък и часови разлики има все пак.

По темата - че тя Европа на чия култура не гледа снизходително? Те европейците са върха на цивилизацията, епогея на еволюцията, това не го ли знаеш?  Wink Историята говори сама за себе си - погледни само вековните им напъни да превземат света и да го обърнат както на тях им харесва, от Африка до Азия и Америките, дори и Австралия са погазили, където можали - избили или поробили местните, където не - поне езика и религията си наложили, майната й на културата им на тия маймуни. С такова его, как иначе да гледат?

# 3
 • Мнения: 1 298
Дидитка, нима искаш да кажеш, че американците са една миролюбива, спокойна нация?

Ако европейците са били така преди векове, сега не виждам подобни напъни.
За сметка на това САЩ участва във всеки възможен конфликт.  Thinking

Холандците са фенове на Америка. Е, верно е гледат със снизхождение на някои неща,
като кича, изхвърлянето, демонстрация на успялост и пари. Че тук са в другата крайност,
определят се като трезви, здраво стъпили на земята, спестовни и пр.
Забелязвам, че в САЩ успелите хора се ценят и им се подражава. Тук никой не се трогва толкова.

Веднъж един съсед ни попита - как е в Унгария. Казахме му, че сме от България, не от Унгария.
Той - аа, сори, е, те и американците не знаят къде е Холандия?!?!

# 4
 • Мнения: 75
Много бързаш бе моме, пък се и засягаш!

А, мац, не съм се засегнала! Виках, ако няма развитие тук, да я пуснат другаде, че ме интересува.

Да ви разкажа защо така съм се замислила. Ами дъщеря ми иска, като стане на 15, да участва в програма, която изпраща учениците за един семестър в друго семейство. Не знам точно принципа. По-големият брат на нейна съученичка в момента е в Москва, а в неговото семейство живее американка. Та си говорехме с нея къде искала да иде и защо; учудих се на някои детски предразсъдъци, но и аз не съм без. Дайте да обменим опит, дет` се вика; хоризонта да си разширим!

# 5
 • Мнения: 4 302
Историята говори сама за себе си - погледни само вековните им напъни да превземат света и да го обърнат както на тях им харесва, от Африка до Азия и Америките, дори и Австралия са погазили, където можали - избили или поробили местните, където не - поне езика и религията си наложили, майната й на културата им на тия маймуни. С такова его, как иначе да гледат?
Не съм очаквала, че точно здравомислещ човек, ще се пусне по този начин на тази провокация  Rolling Eyes
Темата всъщност за култура ли е, или за клишета и внимателен подбор на исторически факти, които пасват на тезата ни ?

Ако е за първото, един 'европейски' поглед, който на мен лично ми беше интересен.
http://www.capital.bg/blogove/globus/2011/07/04/1117528_otide_si … hinata_na_evropa/

Колкото до разширяването на хоризонтите още един любим цитат
“Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness, and many of our people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one little corner of the earth all one's lifetime.”
― Mark Twain, The Innocents Abroad/Roughing It  .Хем да покрием географски и други култури, да не изляза презрително егоцентрично втренечена в пъпа си  Flutter

# 6
 • Мнения: 1 175
Не съм очаквала, че точно здравомислещ човек, ще се пусне по този начин на тази провокация  Rolling Eyes
Ами, поддадох се, признавам си  Embarassed Но просто като се заговори за "Европа", "култура" и "снизхождение", натам ме отвеждат мислите. В днешно време може и да не се опитват вече да превземат света, но си го има това отношение на културно надмощие. Което ми е особено смешно когато вземат да се сравняват културно със САЩ, като се има предвид че американците са техни потомци, пренесли си същата европейска култура и тук - и езици, и традиции, религия, архитектура, кулинарията, че и флората и фауната даже. В крайна сметка не са толкова различни, затова не разбирам защо трябва да се сравняват непрекъснато и да се мерят кой е по-по-най.

Но ако темата търси клишета, предполагам едно от най-разпространените клишета е че европейската култура е по-по-най от американската, защото е по-стара. Аргументът с възрастта винаги се изтъква. Имало повече история. Не знам по какво се измерва важността на една култура, но явно старинността е фактор за някои хора. Оттам идва въпросната арогантност - презумпцията че щом една страна не е навъртяла хиляди години, значи е млада и неопитна и от нищо не разбира, къде се бута сред старшините  Wink На мен ми е по-интересен пътят, който са извървяли двете култури, как са се оформили и докъде са стигнали, не колко време им е отнело. Затова са ми интересни и двете, и не мисля че подлежат на пряко сравнение - все едно да сравняваш ябълки и портокали, както викат тук.

А, и нещо което съм забелязала от личен опит - цялото това сравняване и надпреварване в културен аспект, американците не ги е еня особено за него  Mr. Green Европейците се впрягат много повече по темата.

# 7
 • Мнения: 2 786
И аз мисля, че тема от този вид ще има повече развитие в Клюкарника.

# 8
 • Мнения: 1 175
То че ще има повече развитие там, ще има, но май ще бъде по-скоро дървено философстване от разстояние, без преки лични опити. Все пак авторката пита дали клишетата се потвърждават или опровергават според нашия опит. Повечето хора в клюкарника нямат шанса да проверяват тези клишета на място, затова развитието ще бъде по-скоро чесане на клавиатурите и личните теории...

# 9
 • Мнения: 4 302
Може би по добре би било да се започне с това какво точно се има предивд под 'култура'- изкуство, архитектура, наука, или пък разпространението и отношението на обществото към тях, и особено под американска- съвременната северноамериканска, или тези на индианци, инки, олмеки и т.н.

Иначе ако целта е бой в кал и олио наистина по добре в Клю-то. Отсега знам какво ще прочета и от кого  Mr. Green

'Любимите' ми клишета са: за мръсните европейци ( в буквалния смисъл на думата), че сме сексуално разюздани, че американската държава е по млада от оградата на баба ми, че всички американци са дебели § тъпи, че САЩ е the greatest country. На прима виста толкова.

# 10
 • Мнения: 1 175
Да, наистина ако се премести в клюкарника ще стане грозно доста бързо  Sad

Много европейци имат доста крайни анти-американски възгледи. Но честно казано, за толкова години тук, не съм срещала подобни анти-европейски възгледи от американците. Дори по блогове и коментари на статии в интернет, просто няма такава неприязън каквато съм чувала по адрес на американците от българите, примерно (и то уж уважавани новинарски източници, като сайта на бТВ, чиито коментари от читатели са просто потресаващи). Да, има ги клишетата за мръсните източноевропейци, за косматите французойки, мързеливите гърци и т.н. но нищо толкова агресивно и хейтърско както от страна на европейците. Въобще както си викат тук, светът обича да мрази Америка. Никой не е идеален, много неща в американската политика ме влудяват до безумие и една определена част от населението ми идва да ги разстрелям, но... чак пък толкоз омраза, не е оправдана според мен.

# 11
 • Мнения: 75
Има клишета и не можем да го отречем. Интересуват ме личния опит и гледна точка, особено на тези, които са имали предразсъдъци към нещо и са ги опровергали.

Да, знам, че в БГ–Мамма сме почти всички оупен-майндед и никой не се товари с клишета, защото никак не е куул; но все се надявам, че има и човеци от плът и кръв, които си признават някоя слабост. Само си говорим, нали така. Simple Smile

Ето давам пример със себе си: винаги съм мислела, че руснаците пият. Тръгнах за Москва с такава настройка: водка на масата, зачервени запотени братушки, виещи на фона на "Калинка мая". Поживях там шест месеца покрай работата и направих равносметка, че познавам повече англичани пияндета от руснаци. А в Англия съм била няма и месец. Значи сега, ако някой ми каже: „Руснаците пият водка вместо вода” (както ми се е случвало да чувам), няма как да си замълча, защото моят опит е показал обратното.

ПП
Предварително искам да се застраховам (в случай, че някоя мама чете набързо): знам, че клишетата и предразсъдъците са слабост; както и че личният опит не е показателен. Обаче точно за тези слабости става въпрос тук; та в темата нямат място тези, които само ще четат морал, защото нямат никакви предразсъдъци.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 10 460
Що е американска култура?П.П. Относно поста на Дидитка, моят скромен опит показва, че американците не ни мразят, те просто се отнасят пренебрежително към европейците.
(Уточнявам, че не съм живяла в Америка, познавам американци и хора, които са живели в САЩ)

Последна редакция: нд, 30 окт 2011, 10:38 от Хексе

# 13
 • Мнения: 27 524
Интересна анкета. И как да знае човек как да гласува? Може само някой, който е живял и в Европа (извън БГ имам предвид) и в Америка, иначе не виждам как да знаем  Simple Smile

За мен първата асоциация за клишета и твърдение, което се е оправдало от разкази на хора, които са били там, това са дебелите американци. Жените най-вече. Огромни гъзища и лоша храна  Peace

Аз лично харесвам Америка като идея, бих живяла там. Европейците са сноби  Grinning

# 14
 • Мнения: 1 175
Относно дебелината, интересно е как точно се проявява. Статистически погледнато, като процент от населението, дебелите са горе-долу еднакъв процент в САЩ и в Европа. НО, разликата е там, че в САЩ дебелите достигат внушителни, нечовешки размери  Laughing Т.е. ако теглиш чертата на Х килограма, и всички хора над това тегло се определят като "с наднормено тегло", то в тази категория спадат както пухкавите, така и закръглените, дебеличките, дебелите и ужасно дебелите. В Европа има много пухкави и дебелички, но по-малко китове, докато в САЩ (и някои западноевропейски страни) има страшно много китове. Тия статистики трябва да се раздробят по-ситно на различни степени дебелина, тогава се вижда по-ясно картинката (например на английски има overweight, obese, morbidly obese, което са три степени на дебелост, но обикновено се сливат в една обща категория).

Общи условия

Активация на акаунт