Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Според моя опит клишетата като цяло биват:

Опции:

* Гласуването приключено: ср, 23 юли 2014, 11:01

# 30
 • Мнения: 75
Е не, ти ме разби. Да си била три пъти в Ню Йорк и да си останала с впечатление, че не ходят пеша. 

Само в Манхатън съм видяла тълпи. В другите квартали на Ню Йорк не. А в Калифорния за няма и два километра палят автомобила. Но може би само моите познати да са били такива мързеливи, а другите хора да обичат да вървят пеша, знам ли. Както казах, оставала съм за кратко.


Трещерица,
под култура имам предвид всичко: ежедневие, бит, история, ценностна система. Не съм подбрала думата правилно, признавам.

# 31
 • Мнения: 7 837
Аз паля колата и за по-малко от 2 км. На толкова ми е най-близкия хранителен магазин.

# 32
 • Мнения: 2 563


Трещерица,
под култура имам предвид всичко: ежедневие, бит, история, ценностна система. Не съм подбрала думата правилно, признавам.

Напротив, удачно си подбрала думата. Много хора не разбират думата култура в смисъл на споделени ценности и практики в едно общество, за която говориш ти, но си е съвсем правилно употребена.

# 33
 • Мнения: 899
Познатите ми американци, които живеят в Германия, винаги с лека усмивка коментират как европейците май имат някакъв сериозен проблем с тях и множество предразсъдъци по адрес на нацията им. Но ми се струва, че не им пука особено от това.

Един от тях ми разказваше как споделил на свой приятел германец, че му липсва храната в Калифорния, и въпросният му отговорил озадачено: "Е, какво - и ние си имаме Макдоналдс!".

Иначе ми се разби клишето, че германците са студени и неучтиви - поне в Бавария са винаги усмихнати, любезни, усмихват се, поздравяват, гледат те в очите. Даже често стигат и до крайността на прелюбопитни и досадно взиращи се... Но пък ми се потвърди клишето за подредеността и точността им. Във Франция многократно ми се е потвърждавало клишето, че са шовинисти и се държат ужасно с чужденците, там най-много са ме унижавали като добронамерен турист  Laughing .

# 34
 • Мнения: 1 175
И на мен това клише ми се е потвърждавало във Франция. Не искам да правя обобщение, но за едно туристическо посещение просто такова впечатление оставиха. Не обичат да говорят на друг език дори когато го знаят а ти не знаеш френски, и е адски изнервящо да се опиташ да се разбереш с тях. За мой късмет за по-голямата част от посещението ми бях с приятелка която живее там и говори езика идеално, и тя ме предупреди че е по-добре тя да разговаря с тях направо на френски, ако искаме да ни съдействат  Tired В други страни където съм била, например Испания, Италия, Германия, Швейцария - винаги са били приветливи хората и дори да не говорят английски (за да се разберем), по десетопръстната но все ще се опитат да помогнат.

# 35
 • Мнения: 10 340
Тази година видях надписи на руски в магазин в Париж.  Laughing

# 36
 • на брега на морето
 • Мнения: 1 357
Аз пък не мога да се оплача от французите, напротив, харесвам ги и като клиенти, и като колеги(и шефове), и като обслужване, и като случайни непознати хора. Може би защото говоря чудесно френски. Според мен дори са едни от най-либерално настроените към чужденците, стига да им говориш езика. Говорят си с теб сякаш те познават от 100 години. Колегите беше нормално като дойдат на работа да се раздават целувки и прегръдки. Много са сърдечни и мили.
Американците по корабите съм ги виждала в лоша светлина. Нали храната им беше включена- се тъпчеха като за световно. Голямо ядене, голямо нещо.  ooooh!Правеха си едни камари в чинията и направо с две ръце си тъпчеха в устата. Shocked Също по корабите съм виждала много лошо облечени и зле изглеждащи американци, скъсани, протрити, избелели, провиснали, смачкани дрехи, с дупки по тениските и т.н, мръсни. Тези, които съм срещала в Европа, обаче, изглеждаха и се хранеха по-културно. Peace
И в Англия съм живяла(щото ги споменахте). Наистина за някои англичани беше нормално 2-3 бири в заведението до работата им в лънч-тайма. А в чужбина(Франция, Кипър) като са на почивка или пазар, като тръгнеха на пияни гей-дружинки, по цяла нощ крещяха по улиците и дюдюкаха и не можеше да се спи от тях. Да не пропусна да спомена хумора им, който определено си остана неясен за мен, чувала съм такива тъпи "шеги"(трябваше да си ги записвам), че направо оставах безмълвна. Shocked

# 37
 • Мнения: 899
Да, може би наистина проблемът идва от това, че не им говориш езика и ако опиташ на английски, те прогарят с поглед   Mr. Green . Всъщност подобно нещо ми се случи и в Люксембург, в едно кафене, на няколко езика се опитахме да си поръчаме нещо сладко за ядене, а сервитьорът само свиваше рамене, докато накрая моето едномесечно изчуаване на френски преди 10 години, не роди някаква подходяща дума, та получихме ябълкови тарти.

В Германия съм забелязала, че ако директно заговориш на английски се смущават, но се опитват да се разберете. Ако първо попитам, винаги ми казват, че говорят малко, а после се оказва, че говорят много добре или направо ме отрязват с "не".

Мелина, това с тъпченето съм го виждала и от германци по хотелите, особено на закуска - едни гигантски порции, ще кажеш светът се свършва, ама то и аз обичам да опитвам от всичко де, та сигурно изглеждам по същия начин  Laughing .

# 38
 • на брега на морето
 • Мнения: 1 357
Мелина, това с тъпченето съм го виждала и от германци по хотелите, особено на закуска - едни гигантски порции, ще кажеш светът се свършва, ама то и аз обичам да опитвам от всичко де, та сигурно изглеждам по същия начин   Laughing .
Дълбоко се съмнявам.  Simple SmileОт тъпчене до голяма порция си има разлика. Те не просто си я сипват голямата порция, те го и изяждат и си сипват още доста пъти и това по цял ден през целия круиз. Сякаш са се качили на кораба за да ядат или дори сякаш живеят за да ядат, нищо друго не ги интересуваше и нищо друго не можеше да привлече така вниманието им както отрупаните бюфети. И другаде съм виждала да си похапват повечко хората, но тяхното си беше баш тъпчене. Никой не може да се мери с тях, това е истината. Stop И при тях въпросът не бе да опитат от всичко(и аз обичам да го правя, и аз съм чревоугодница и любопитна), ами примерно да изядат неимоверно количество от основното ятстие, отделно хамбургерите са нонстоп, също неопределен брой, пица, сладки и вообще каквото им попадне с невъобразима скорост и безразборен ред на поемане. То беше нещо неописуемо. Камарата в чинията им можеше да се състои от най-различни по естество и вкус храни- сладко, солено, гъсто основно ястие, нещо сухо и т.н. Не зная дали като ядяха вообще усещаха нещо, но изглеждаха доволни...Видимо наддаваха по време на круиза и сякаш вообще не им пукаше за това.

# 39
 • Мнения: 10 340
Руснаците също са за гледане на такива места, но поотдалеч, че може да те смачкат.
В Щатите порциите са невероятно големи.  А такива пликове с чипс като там - високи 1 метър, не съм виждала другаде.  Но пък да не ме обвинят пак - застана ли насред града с карта, поне 3ма души ме питат Мога ли да ви помогна.   

# 40
 • Мнения: 4 399
Но пък да не ме обвинят пак - застана ли насред града с карта, поне 3ма души ме питат Мога ли да ви помогна.   

Само дето понякога е по-добре да не се опитват да помагат толкова.  Laughing Но да, добрата воля я имат.  Laughing
Според мен клишетата в голяма степен се потвърждават, макар да не ми се изпада в подробности. И да, Европа гледа снизходително на американския култура, така както е дефинирана от авторката.

# 41
 • Мнения: 899
Мелина, представих си, това наистина звучи впечатляващо  Laughing

А, сетих се за още едно клише, което ми се е потвърдило, за италианските шофьори - колко са опасни и как ужасяващо карат - винаги като сме ходили там се моля да оцелея, докато пресичам.

А относно американците, на мен ми се струва, че и те гледат снизходително на Европа и често с пренебрежение, така че май е взаимно, само дето на тях по-малко им пука, докато ние от стария континент повече се палим   Wink .

# 42
 • Мнения: 4 399
А относно американците, на мен ми се струва, че и те гледат снизходително на Европа и често с пренебрежение, така че май е взаимно, само дето на тях по-малко им пука, докато ние от стария континент повече се палим   Wink .

С това съм абсолютно съгласна. Чувствата ни са взаимни.  Mr. Green Само не мисля Че наистина се палим, може би по-скоро си го казваме директно и не особено дипломатиЧно.

# 43
 • Мнения: 5 720
Нямам наблюдения аз преки, но както всички нас имам много близки и познати в Щатите на различни места и позиции в обществото, та не мисля, че американците гледат снизходително на Европа, напротив - уважават 'старото' и ми се струва, че 'европеец' е респектиращо понятие.
Както и да е, влизам в темата, за да споделя една снимка и обяснението на културните различия под нея Twisted Evil


Cultural Differences Noticed at the G20 meeting in Toronto ...
 The Canadian: Self-absorbed and disconnected from reality.
 The American: Businesslike, unwilling to be distracted.
 The French and the Italian: "LOOK AT THAT ASS!"

Иначе, аз съм супер американизиран човек и не гледам снизходително на американците, нито боравя с популярните клишета, с които са етикетирани.

# 44
 • Мнения: 4 399
Ох, тази снимка изби рибата.  Joy

Аз пък имам доста пряк контакт с американци и като се замислих силно, наистина не е тоЧно снисходителен наЧинът по който те гледат на нас. И понеже не знам с каква дума да го опиша, бих казала Че гледат на нас малко като на марсианци, едни такива интересни зелени ЧовеЧета, правят странни работи, не ги разбираме съвсем, но ги наблюдаваме с интерес. Например пият кафето в малки Чашки, а не от бирени халби и други подобни странности показват, но са симпатиЧни. Аз поне така се Чувствам сред американци, които не са бродили повеЧко из стария континент.

10 c's, ако не е много лиЧно в какъв смисъл си американизирана? То веЧе всиЧки сме, ако трябва да сме Честни, но ти сама се определяш като супе американизирана. Аз за себе си, мисля Че полагам доста усилия именно да не се американизиран, ама е неизбежно и аз се глобализирам, т.е. американизирам колкото и да се дърпам. 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт