Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 окт. 2011, 15:41 ч.

Защо сме такива прасета?

 • 4 366
 • 72
 •   1
Отговори

Анкета

Прасе ли е българина?

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

 • Мнения: 54
Млада жена съм, а се улавям да цъкам с език като пенсионерите, дето все мърморят нещо под нос и недоволстват.Влизам в блока си надвечер и коридора преди асансьора, където са пощенските кутии колко да е голям 2х3м имаше сложени ПЕТ кофи за боклук, ПЕТ места, в които като си отвориш пощенската кутия и видиш брошури от нежелана реклама, само леекинко да се пресегнеш и да хвърлиш в един от ПЕТТЕ коша.Но не, някои просто отварят кутията и всичко се разлетява насам натам и дотам приключва ангажимента на отварящия кутията си, просто да я освободи.Защо сме такива? Защо хвърляме боклука през прозореца? Защо като си купим от магазина вафличка, като я изядем и хоп - съвсем естествено - си я хвърляме на земята опаковката? Защо през седмица някой от вас - аз, ти, той счупваме стъклото на спирката? И още много много примери, които и вие можете да допълвате в темата.

Ще кажете - аз не правя така, моите деца не правят така.Ами и аз не правя така.Е кой? Този път не можем да обвиним ромите, те са си виновни за други неща. Ние сме си прасетата. Ако не са моите или вашите деца, ще са тяхните. Пак част от нас. Нещо сбъркано има в цялата работа.Но пък се мислим за велики.От всякъде ни засипват с информация, че сме последни по нещо си в света, ами много имаме да учим още.

# 1
 • Мнения: 7 837
Ще ти мине.

"Родина, тате", казал червея на сина си и се върнал обратно в ла.ното

# 2
 • Мнения: 8 813
   Щото не глобяват, затова. И другите са прасета, но ги глобяват, докато се очовечат.

# 3
 • Мнения: 6 180
   Щото не глобяват, затова. И другите са прасета, но ги глобяват, докато се очовечат.
+1 Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 3 677
Не мога да отговоря защо сме такива, защото не чупя стъклата по спирките и не си изхвърлям боклука през терасата. Не се въздържам от гореописаните изяви поради страх от глоба, а поради възпитание.
Защо при някои то липсва, трябва родителите им да отговорят. Предполагам, че дефицитите ще се коригират с поколенията и с процеса на социализация.

# 5
 • Варна/UK
 • Мнения: 1 008
Идея си нямам за това... Преди 10 години, когато си дойдох в БГ за първи път с мъжа ми, той беше "леееко" шокиран от тези неща. Първото, което му направи впечатление бяха олющените фасади на блоковете ни, после беше мръсотията във входовете, боклуците около блоковете. Каза ми следното:"Бяхме на гости в доста твои приятели, роднини и на всички апартаментите им са хубави, чисти, добре обзаведени, ама защо не се грижете така и за обществените места?" Ъъъ, не успях да му отговоря newsm78
Да, както много от вас ще кажат, че не правят така и аз съм от тези. Нито хвърлям боклуци, нито пък пресичам улиците на необозначени места. Не знам дали е възпитание, дали е страх от глоби, дали е е това, че съм живяла извън БГ дълго време. Май от това, че съм живяла извън страната ми е оказало най-голямото влияние да си създам елементарни навици. Ще бъда честна с вас, че преди да замина в чужбина(тогава бях на 23) се сещам, че съм си хвърляла фасовете през терасата и боклуците от джоба по улиците.

# 6
 • Мнения: 657
   Щото не глобяват, затова. И другите са прасета, но ги глобяват, докато се очовечат.

Това е простичката истина.

Всички са забелязали лятото, по курортите, колко много чужденци се набиват на очи със свинщините си-и нямам предвид само напиването.Но в родните си страни се държат съвсем различно, просто има сериозни глоби.


п.п. много по-лесно мога да асоцирам англичанин с прасе, но още в зародиш им убиват поривите, със строги санкции. Laughing

# 7
 • Мнения: 10 205
Не ме е страх от глоба, но не хвърлям! Побеснявам, когато някой ми каже, че то и без това имало боклук. Не понасям дори дъвка, хвърлена на тротоара! Това не е нормално. Който иска, да си хвърля по пода вкъщи! Никой не ни е длъжен да ни рине боклуците, още повече при толкова много кофи за смет. Дори и да няма такива, никому няма да натежи да си го прибере и да го изхвърли в първата срещната кофа!

# 8
 • Мнения: 66
Като направят данък смет съответстваща на осирането на квартала, всички ще пазят.
Даже няма нужда от контрол и глоба.

# 9
 • София
 • Мнения: 11 168
   Вчера на едната трамвайна спирка видях, как виси прясно счупено стъклото,а на следващата един човек се възмущаваще, че била ламаринена стеничката на навеса и не се виждало кога идва трамвая. Е, как да сложат стъкло, като на някой пак ще му попречи. 

# 10
 • Мнения: 10
Не хвърлям, не цапам, не руша. Въпроса кой тогава аджаба ги прави тия работи е уместен, но се съмнявам,че авторката не е виждала човек правещ подобни прасешки неща, както и всеки друг. За глобите не знам, всичко е въпрос на интелигентност, донякъде и на възпитание, но не съвсем, мой много близък родственик си мята фасовете през прозореца на колата, ако го попитам защо, ме гледа с учудване.

# 11
 • Мнения: 654
Щото моето си е мое,а общото кочина.
И аз се чудя.
Имат съседите по три-четири и повече декари двор,всичко наредено подредено,с плочки и градинки....но торта от животните са трупа или в дясно, или в ляво пред вратата на улицата.
И за влезеш в ,,райската градина"минаваш през лайната.Ако пък е валяло и се разтекат...
Ако купчината е в ляво,в дясно се коли прасето.За да видят и завидят съседите,май...Иначе не знам защо всичко се върши на вън.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 181
Защото за простия народ вандализмът е култова мъжкарска проява, а правенето на боклук е демонстрация на непукизъм....
И да, нямаме санкции...

# 13
 • Мнения: 0
Въпрос на елементарно възпитание и обща култура ! Не си изхвърлям боклуците по улицата,не руша,не чупя и прочие... и не защото няма глоби,а просто защото смятам ,че не е редно.И ме дразни ужасно много факта,когато направя забележка на някой,който току що е изхвърлил нещо на пътя..и  той ми отговори: "ами ,то е незначително боклуче.." ами то това незначително,онова малко и става... бунище ...  #Cussing out

# 14
 • Мнения: 54
Наистина не съм виждала момент на чупене на спирка, а само крайния резултат, но виждам друго явление - някой си подменил дограмата и старата я слага отстрани на боклука.Тия стъкла не остават здрави дълго - начупват се и от цигани и от българи, който свари.А за да се счупят се вдига една глъчка, но на никой не му прави впечатление, че е примерно 2 на обед.

Не мога и грам да проумея продавачката в един магазин, която всяка сутрин мете пред магазина, а след това през целия ден пуши и хвърля фаса си пред входа на магазина.До вечерта аз минавайки виждам 10 фаса, но това не е проблем за нея, какво ли си вика, нали утре ще си ги измета каквото е останало  newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт