Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 окт. 2011, 18:45 ч.

Хормонални изследвания :-((((

  • 65 904
  • 757
  •   1
Отговори
  • Мнения: 263
Здравейте! Аз съм на 28 год. Поради нередовен и много оскъден МЦ от няколко месеца / МЦ-то е 2-3 дена, страшно оскъден посетих гинеколог, като при прегледа се оказа, че всичко е ок, дори на ехото се видя и фоликулче, тъй като беше 12 ден от МЦ, но за всеки случай ми пусна и хормонални изследвания. При първоначалното изследване, на 20 ден от МЦ, резултатът беше: пролактин 734 mcU/ml при реф-ст-ти 102-496mcU/ml., прогестерон 20,17 ng/ml при реф. ст-ти лутеална фаза 1,7-27 ng/ml, това е с дата 10.08.2011 г. Гинекологът ми изписа Достинекс, но ми препоръча и консултация с ендокринолог, и ако и той одобри назначеното лечение да започвам. Консултирах се с ендокринолог, каза че за него тези резултати не са достоверни, защото не са спазени един куп изисквания на 16.08. след 4 дневно полово въздържание, без храна и кафе сутринта и т.н., с малка почивка от около 10 мин. в лабораторията /в Бургас малко трудно ги убедих да ме оставят да почивам на кушетка за 10-15 мин./ ги повторих - резултатът: 33,97 ng/ml при реф. ст-ти 4,79-23,30 ng/ml. Ехото на щ. жлеза и очните изследвания са в норма, TSH - 1.98 uIU/ml /при реф. ст-ти 0.27-5.0/и MAT/anti-Tpo/ - 15,23 IU/ml /при реф.ст-ти < 34/. Ендокриноложката каза, че според нея проблем няма, няма нужда и от ЯМР и след месец пак да ги повторя в друга лаборатория, на която лаборатория аз честно казано нямам доверие и не съм чувала добри отзиви за нея, но се съгласих. На 19.09., на 6 ден от МЦ, си пуснах пролактина отново и резултатът бешее 513.40 mkIU/mL при реф-ст-ти 59.3-619. Ендокриноложката каза, че всичко е ок, след месец-два пак да го изследвам. Въпреки всичко гинекологът ми назначи и други изследвания: на 4 ден от МЦ: ЛХ-11,21 при реф ст-ти 1,9-12,6, ФСХ - 14,73 при реф. 2,5-12,5 и Естрадиол -229,4 при реф.46-607, на 21 ден от МЦ: Пролактин - 1388 при реф. 102-496 и Прогестерон 15,83 при реф. 1,7-27. През последните 20 дена съм пила единствено фолиева киселина, вит Е 400мг и Циклодинон. Сега гинекологът ми каза да си пия тези лекарства, да включа и  Достинекса за около 3 мес. и през това време пак ще следим пролактина, защото трябвало първо да вкараме него в норма и тогава да мислим за ФСХ, защото при тези ст-ти на пролактина ст-те на ФСХ можело да са лъжливи. Аз май доста се отплеснах, но съм много притеснена от вис. ст-ти на ФСХ и Пролактин, защото много искаме и правим опити за бебе, а не се получават нещата, то и с този пролактин и ФСХ как да стане.
Моля дайте съвет, препоръчайте някой добър специалист, защото не искам да губя ценно време, а и ходенето по болници и лекари вече ми идва в повече Sad((

# 1
  • София
  • Мнения: 26 279
Пролактина ти е висок - той създава проблеми на О., МЛигавица и М.
Затова и ЛХ и ФСХ са високи /дори е чудно как при тези стойности е имало все пак О./

Не се притеснявай - когато се нормализира Пролактина всичко ще се оправи / и останалите хормони ще се нормализират/

Пожелавам ти скоро да ни се похвалиш с най-добрата новина Simple Smile

# 2
  • Мнения: 263
ЛХ-то ми се вижда в граници, а за овулацията не е много сигурно, защото се видя фоликул преди да започна с изследванията и след първите резултати гинекологът каза, че най вероятно не се е спукал и не е имало О. Тестовете последните 2 мес са положителни, но то и това не било гаранция, можело да са лъжливи, заради Пролактина. БТ започнах да я меря от този месец, ама и тя изобщо не ми е ясна, защото съм толкова дезориентирана в разчитането й, то трябва да си с поне 3 висшета, че да рабереш за какво става въпрос Simple Smile Според нея излиза, че съм имала О в деня, в който теста за О беше положителен. Надявам се скоро да се оправят нещата, защото повече ме притеснява ФСХ да не задържи тези високи ст-ти, че тогава....спасение няма Simple Smile
РР: някой знае ли как мога да кача снимка на графиката за БТ, за да ми обясни някой за какво иде реч

# 3
  • Мнения: 2
Здравейте!
Казвам се Нур и сам вече на цели 36г... с моят мъж от 3 години се опитваме ама нищо за сега. Направих си следните изследвания на хормончета:
На 18 ден от цикъла Прогестерон - 5,79 ng/ml при реф.с-сти: 1,70 - 2,70.
На 15 ден от цикъла                TSH - 1,62 mIU/ml при реф.с-сти 0,27 - 4,2
                                   Свободен T3 - 2,9 ng/l  при реф.с-сти 2 - 4,40
                                          Глюкоза - 5,4 mmol/l  при реф.с-сти 2,8 - 6,1
На 3 ден от цикъла                    LH - 3,77 U/l при реф.с-сти 2.40 - 12.60
                                                  FSH - 7,79 U/l при реф.с-сти 3.5 - 12.5
                                       Пролактин - 231 mIU/ml при реф.с-сти 102 - 496
                                       Естродиол - 43,04 pg/ml при реф.с-сти 12.5 - 166
                                    Тестостерон - 0,77 nmol/l  при реф.с-сти 0.22 - 2.90
Много ще бъда благодарна ако някой ме осветли по тези стойности. Много изчетох и накрая ниюо не разбрах. Само май разбрах, че пролактина ми е твърде нисък. Чакам с нетърпение ваш отговор....

# 4
  • Мнения: 856
bismeee, според мен изследванията ти изглеждат перфектно. Същевременно 3 години са доста дълъг период от време. Моят съвет е да се насочите към специализирана клиника, където ще ви направят по-задълбочени изследвания - спермограма, проходимост на тръбите и т.н.

# 5
  • София
  • Мнения: 3 835
Бисме изследванията ти са супер, Крелиа е права ориентирайте съм клиника за по-задълбочени изследвания  Rolling Eyes
Мишоко аз на твое място бих посетила още един ендокринолог за собствено успокоение. Аз проблем с пролактина нямам, но една приятелка имаше, беше скочил драстично преди опита. Та тя тогава ходи при Начев, той й беше обяснил че за да се смята че има нещо сериозно с пролактина трябва да е 2-3 пъти над нормата тогава се ходи явно на ЯМР. За да се изследва пролактин трябва да си те приемат в ендокринологията лежиш там и някакви повече изследвания ти правят освен само пролактина, а основния проблем е че ако си пила хапчета за свалянето му няма как да се случи това  Rolling Eyes Но май като цяло и да се установи аденом и да го няма пак лечението е едно и също та не знам дали си струва главоболията  Rolling Eyes Иначе според мен гинеколога ти е реагирал много адекватно. Не го мисли ЛХ-то и ФСХ-то наистина се влият от пролактина, а за овулацията не си губи времето с тестове и графика аз така мерих 2 години за да разбера накрая, че съм с ЛУФ и овулация нямам  Mr. Green можеш да направиш фоликулометрии но пак сега няма смисъл докато не решите проблема с пролактина  Rolling Eyes

# 6
  • Мнения: 1 769
Здравейте!
от 3 години се опитваме ама нищо за сега. Направих си следните изследвания


кръвна карнина на 5 ден от МЦ. ЮЛИ 2011

Тestosterone 3,5 ( реф. стойност < 8.9 )
Anti Muller Hormone 1,4pmol/L
FSH 7 IU/L(реф стойност 2.5/10,2)
LH 3,5 IU/L(реф стойност 1.9/12,5)
Estraдiol 0,06 nmol/L ( реф стойност 0.04/0.61)
Estraдiol( pg/mL) 16 ( реф стойност 30/120)
TSH 0.88 (реф стойност 0.35/4.50)
 

КРЪВНА КАРТИНА НА 3 ден от МЦ септ. 2010
етои резултатите ми от преди една година точно преди да почна с каквито и да било стимулации.

Тестостероне 3.5 ( Реф. < 8.9)
Андростендион 14,5 ( реф <9.8 )*
DHEAS 9.31 (Реф 1.22/7.32)
FSH 3,6 ( реф 2,5/10.2)
LH 4,9 ( реф 1,9/12,5)
Estraдiol 0.19 ( реф 0.04/0,61)
Estraдiol( pg/mL) 52 ( реф 30/120)
Prolactin 20ng/mL  (Реф. <25)
PROLAKTIN SLED 30 MIN  LEJANE_ 13ng/mL (Реф. <25)
Prolactin 430 mU/L (реф. < 530) I 270  SLED 30 MIN LEJANE


Чакам с нетърпение вашитe мнeния

Последна редакция: чт, 03 ное 2011, 18:25 от kriki

# 7
  • София
  • Мнения: 26 279
Здравейте!
от 3 години се опитваме ама нищо за сега. Направих си следните изследвания


кръвна карнина на 5 ден от МЦ. ЮЛИ 2011

Тestosterone 3,5 ( реф. стойност < 8.9 )
Anti Muller Hormone 1,4pmol/L
FSH 7 IU/L(реф стойност 2.5/10,2)
LH 3,5 IU/L(реф стойност 1.9/12,5)
Estraдiol 0,06 nmol/L ( реф стойност 0.04/0.61)
Estraдiol( pg/mL) 16 ( реф стойност 30/120)
TSH 0.88 (реф стойност 0.35/4.50)
 

КРЪВНА КАРТИНА НА 3 ден от МЦ септ. 2010
етои резултатите ми от преди една година точно преди да почна с каквито и да било стимулации.

Тестостероне 3.5 ( Реф. < 8.9)
Андростендион 14,5 ( реф <9.8 )*
DHEAS 9.31 (Реф 1.22/7.32)
FSH 3,6 ( реф 2,5/10.2)
LH 4,9 ( реф 1,9/12,5)
Estraдiol 0.19 ( реф 0.04/0,61)
Estraдiol( pg/mL) 52 ( реф 30/120)
Prolactin 20ng/mL  (Реф. <25)
PROLAKTIN SLED 30 MIN  LEJANE_ 13ng/mL (Реф. <25)
Prolactin 430 mU/L (реф. < 530) I 270  SLED 30 MIN LEJANE


Чакам с нетърпение вашитe мнeния


Първите изследвания  - естрадиола е малко нисък - имало ли е О. този МЦ. може да е била по-късна ? /ако имаш спомен и си я проследявала/
Когато се изследва АМХ е добре да се съчетае с УЗ - да се видят AFC / или  определяне на броя на антралните фоликули/
ТСХ е супер


Вторите изследвания: 3 ден от МЦ септ. 2010
Андростендион  - висок - може да подтиска О.
DHEA-S - висок / ако беше изследвала тогава и 17ОН Прогестерон, можеше да се направи извод за функцията на НбЖ - може тя да е проблема за високите нива  на андрогените/
ЛХ>ФСХ / малко  обаче , - може да е показвало или ранна О. или ПКЯ - ако е имало О. - първото е Simple Smile/
Естрадиола е добре - трябва да е имало О.

# 8
  • Мнения: 263
Пролактинът не ме притеснява изобщо, защото се коригира с лекарства. Аз лично имам приятелка, която беше с висок пролактин и аденом съответно и сега си има детенце на 3 год. Притеснява ме ФСХ, защото е висок за 4 ден от цикъла, а и МЦ е супер оскъден и кратък. Обясниха ми, че може да е грешка, защото при висок ФСХ И ЛХ, както е в моя случай, естрадиола трябвало да е нисък, а моят е нормален. Днес си ги пуснах отново, след консултация с друг гинеколог,  и следобед съм на консултация и преглед, да видим какво се случва, защото и него го притеснва ФСХ, все пак съм на 28 год., нямам деца, а това означава, че може да съм с редуциран яйчн. резерв, да не кажа и евент. ранна менопауза. Оттам нататък положението е сериозно, защото не знам какво може да се направи в случая. Слуд консултацита пак ще пиша момичета, дано има хубави новини.

# 9
  • Мнения: 263
Здравейте отново, сега се връщам от днешни преглед и о, чудо  Laughing хормоните ми са в норма, дори и ФСХ, но и гинеколожката беше в шок /тъй като както споменах в началото ст-те на пролактина са много различни/, защото от миналия петък до днес, за една седмица без никакво лечение, пролактинът ми е в норма, от ехото - никакъв проблем, освен,че съм с по-малка матка ок. 27, а нормално трябвало да е над 32, но при евент. бременност малко повече почивка и хормони нямало проблем. Сега остава само преди ову да отида не ехо да видим какво се случва. И естествено следващия МЦ отново хормончета, за да ги следим. Немога да поврвам още, стискайте палци всичко и следващия месец да е ОК. Пращам на всички много позитивна енергия и една кошница със спокойствие  Hug

# 10
  • Мнения: 263
bismeee според мен пролактина не ти е нисък, в норма си е, но прогестерона е малко завишен. Защо е правен на 18 ден, той се прави на 21-23 ден от МЦ или 7 дена след овулация? По принцип прогестерона показва дали е имало ову или не. Когато фоликула не се е пукнал прогестерона е с високи стойности, а знам, че прогестерона е единствения хормон, който е добре да е с високи ст-ти. Най-добре на следващия МЦ пак си пусни ФСХ и пролактин на 2-4 ден от МЦ и прогестерон на 21 ден.

# 11
  • Мнения: 3
Лабораторни изследвания
ТСХ-1.84        (0.27-4.2)
ЛХ-8.5          (2.4-12.6)
ФСХ-6.8         (3.5-12.5)
Пролактин-548   (127-637)
Естрадиол-180.5 (22-99.1)
Тестостерон-2.5 (0.2-2.9)
Моля Ви за коментари и мнения момичета
изследванията са направени на 5ти ден.???Чакам вашите отговори Wink

# 12
  • Мнения: 3
момичета, моля ви дайте коментар по моите изследвания,кога Естрадиола е със завишени стойности newsm78 ??? благодаря ви Simple Smile

# 13
  • София
  • Мнения: 3 835
Гледана ли си на УЗИ преди да ги пуснеш, естрадиола е висок когато има някоя киста   Rolling Eyes  Аз също имам една чуденка, от какво може да се получи високо ЛХ - ПКЯ, висок пролактин и ову са изключени като възможности  newsm78

# 14
  • Мнения: 47
Здравейте!  Simple Smile За първи път пиша в този форум. Досега съм чела много от информацията тук, но ето, че дойде и моя ред да се запиша.  Simple Smile Имам поликистозни яйчници и ми бяха назначени хормонални изследвания, след като при тримесечно мерене на базалната температура, се оказа, че имам проблем с овулацията(нямам такава). Цикълът ми е на 32 - 36 дни, но този месец като по чудо дойде на 29-тия ден. Има още няколко дни, докато покажа изследванията на моята гинеколожка. Иска ми се да погледнете и вие, ако може да коментирате стойностите по някакъв начин.  newsm53
Благодаря предварително! Simple Smile   

ето ги и резултатите:

LH    6.86U/L    М1.24-8.62 Жф.ф 2.12-10.89 ов.ф19.18-103.03, лут.ф.1.2-12.9 постменоп 10.9-58.6

FSH    6.24U/L    М1.27-19.26 Жф.ф3.85-8.78 ов.ф4.54-22.51 лут.ф.1.79-5.12 следМП 16.74-113.59

Prolactin    347.64mU/l    М 56-278 Ж ПредиМП 71-566 СледМП 58-416

Estradiol    281pmol/l    M73-275 Жф.ф88-418ов.ф.227-1960лут.ф293-1000следМП73-323

Testosterone    2.61nmol/l    M 6.1- 27.1 Ж 0.34 - 2.61

Progesterone    61.50nmol/l    M 0.32-2.67 Жф.ф.0.99-4.83 лут.ф16.4-59 следМП <0.25 - 2.48

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт