Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 окт. 2011, 16:42 ч.

Събеседване, събеседващ

  • 1 069
  • 10
  •   1
Отговори
  • Мнения: 8 367
Въпросът ми е бил ли е някой събеседващ при избор на кандидати за работа?
Споделете за  преодоляване на притесненията, за правилния избор, който сте направили, за онези детайли, които понякога биха убегнали, но са съществени.

Въпросът ми не е от любопитство , не е за "нагласените конкурси", най-общо казано темата е за споделяне на опит.

# 1
  • София
  • Мнения: 1 706
Аз скоро виках девойки на интервю. Бях си написала предварително въпроси, които да задавам. Не аз бях притеснената, а те определено. Бяха поканени млади момичета на които при силно желание, можех да съм майка. За някои от въпросите им давах обяснение защо ги задавам. Например на какво ниво оценяват своята грамотност. В края на краищата не избрах аз девойката, а единя от шефовете ми. Не е лошо момичето, но и трябва много желание и хъс за работа. Дано се справи  Peace
Ако още нещо те интересува- питай  Peace

# 2
  • Мнения: 8 813
  Да, била съм. За какви притеснения говориш по конкретно? Питала съм ги за предишния им опит и се опитвам в общ разговор да преценя дали са с уравновесен характер  и способни за работа в екип. По точно, дали ще се впишат в нашия вече сформиран екип. Че ведъж си назначихме една толкова шантава жена,  направо ни разби. Но пък имам и две чудесни попадения.
  Нали са с пробен срок, това внася някакво успокоение.

# 3
  • Мнения: 2 944
     Няколко пъти съм била и нито веднъж конкурсът не беше нагласен. 
     Нито един от изборите не ме е разочаровал. Въпросите ми много зависеха от позицията - в единият случай наблегнах на професионалния опит, в друг - на умението да се справя самостоятелно със задачи, които изискват влагане на собствена мисъл. Характерът, самочувствието, умението да комуникират също се преценяват при разговор. 
     Личният интерес към работата - например дали кандидатът си е направил труда да проучи структурата и йерархичните връзки също ми се струваха от съществено значение.

# 4
  • Мнения: 8 367
  За какви притеснения говориш по конкретно?

Притеснения какво и как ще се оценява и да не се получи грешка, която да обърка нечий житейски път.Събеседването е с много широки параметри.

Трябва ли да се отдели на всеки еднакво време?На изпити в университета нямаше такова правило.
Трябва ли да има въпрос, който да се задава на всеки кандидат?
Какво извън професионалната сфера трябва да се оценява и дали изобщо трябва?

Благодаря за получените отговори !

# 5
  • Мнения: 2 944
Трябва ли да се отдели на всеки еднакво време?На изпити в университета нямаше такова правило.
Трябва ли да има въпрос, който да се задава на всеки кандидат?
Какво извън професионалната сфера трябва да се оценява и дали изобщо трябва?
    Ако позицията е конкурсна и трудовото правоотношение ще възникне въз основа резултатите от спечеления конкурс, времето трябва да е приблизително еднакво, основните въпроси трябва да са еднакви само уточняващите да са според основния отговор. При конкурсните длъжности не се сключва трудов договор със срок на изпитване и е много важно кандидатът да с избере правилно още на събеседването.
     Ако просто ще си избираш човек, с който ще сключиш после договор със срок на изпитване, можеш да разпределиш времето си както пожелаеш, и според личността на кандидата.
     Ако позицията изисква някакви специални учения, можеш и кратък практически изпит да проведеш - в рамките на 2-3 минути.

# 6
  • Мнения: 8 367
При конкурсните длъжности не се сключва трудов договор със срок на изпитване и е много важно кандидатът да с избере правилно още на събеседването.
     

Ето, точно такава е ситуацията, затова подхождам с известно притеснение.Да уточня, че събеседването е в  комисия, а работодателят сключващ договора е извън събеседването.В комисията сме непознати.

# 7
  • Мнения: 2 944
Задължително трябва да се съберете и да определите параметрите на събеседването предварително. Освен това трябва да изработите и методика на оценяването, ако работодателят не е изработил детайлна такава в заповедта за провеждане на конкурса.

# 8
  • Мнения: 8 367
Хърмаяниbouquet

# 9
  • София
  • Мнения: 7 131
  За какви притеснения говориш по конкретно?

Притеснения какво и как ще се оценява и да не се получи грешка, която да обърка нечий житейски път.Събеседването е с много широки параметри.
Ти пък, как се товариш с отговорност за нечий житейски път. Всеки сам си кове съдбата, поне по отношение на работата със сигурност.

  За какви притеснения говориш по конкретно?
Какво извън професионалната сфера трябва да се оценява и дали изобщо трябва?
Естествено, че трябва. Дори е по- важно. Някой може да е невероятен капацитет, но въобще да не изпълнява поставените му задачи, да е асоциален, с труден характер и тн. За мен е важно дали служителя ще може да се впише в компанията- в начина на работа, в групата, с която ще работи и дали от работата си ще иска и може да научава нещо ново, т.е. да се развива. Ако тези условия са изпълнени е възможно някой по- малко квалифициран да произведе повече от някой гений, който се дърпа и опъва.
И най- важно ми е да не е от онзи тип, който има проблем с авторитетите. С такива хоря нямаш полезен ход. Ако ги похвалиш /поощриш финансово/ решават, че си тъп и влошават качеството на работа, ако ги критикуваш започват да те мразят и влошават качеството на работата, ако не им обърнеш внимание се чувстват отхвърлени и влошават качеството на работата си. И през цялото време мрънкат. А най- често са и перфекционисти, което е нетърпимо, независимо за каква работа става въпрос.

ПП Сега видях, че ще сте комисия. Разберете се предварително на какви условия трябва да отговаря кандидата, защото иначе всеки ще настоява да наеме онези, които най- много приличат на него.

# 10
  • Мнения: 1 296
  .... Че ведъж си назначихме една толкова шантава жена,  направо ни разби. Но пък имам и две чудесни попадения  ...
Досега в практиката си само веднъж съм допускала такава грешка Embarassed И то за да направя ,,услуга,, на една колежка с нейна позната. Слава богу, че позицията й не беше кой знае колко отговорна, че когато сама реши да напусне, си отдъхнах облекчено.
Оттогава на подобни молби и увещания за ,,,услуги,, не се подавам Naughty
От друга страна съм пък досега не е имало забележки или оплаквания от страна на мениджърите/шефове, когато на базата на проведено интервю без тяхно участие и впоследствие на мой доклад, защо се спирам/препоръчвам определен кандидат за мястото, изберат най-точният за екипа им кандидат.
Въпросите ми винаги са до голяма степен различни, защото и позициите за различни. Няма как да наложиш някакви шаблонни въпроси всеки път.
Когато е имало интервюта с комисия, обикновено предварително се събираме екипа, който ще сме и си изясняваме предварително критериите за срещата.
Но в крайна сметка опита ме е научил, че като събеседващ, най-много ми е помагала предварителната информация, която съм получила от ръководителя, търсещ човек за екипа си.
На базата на това, което ми е задал като изисквания, критерии за човека, очаквания и прочие, ми е по-лесно да ,,отсея,, впоследствие кандидати, които отговарят на представата му за нов колега в екипа му.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт