Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 окт. 2011, 18:33 ч.

Благотворителствувате ли?

 • 4 676
 • 94
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 932
Иmате ли някакви установени навици за благотворителност или се отдавате на спонтанни постъпки? Или пък не практикувате подобен спорт...

Ние наприmер си иmаmе една суmа, която даваmе всяка година за благотворителност. Няmаmе предпочитания, просто избираmе кауза, която ни допада. Отделно през годината събираmе дребни стотинки за децата болни от левкеmия - покрай Хелуин от училището дават на децата едно хартиени касички и ние ги пълниm.

Вие?

# 1
 • Мнения: 3 367
Опитвам се да ги "установя" от години насам,не особено успешно. Сумата винаги като тегля чертата е повече от изначале установеното. Даряваме пари  и време по каузи,които ние или децата намираме за стойностни, динамично е това и е според настоящите интереси. Фънд рейзовете в у=щата им ме влудяват и ги игнорирам,там давам енда сума за годината и толкоз,ни хартии купувам,ни кукита пека. Важно ми е децата да се учат на това и ходим заедно на повечето места където доброволствам.

# 2
 • Мнения: 5 720
не, нямам навици, пускам смс-и понякога за различни неща

# 3
 • Мнения: 2 093
установени навици-не, както се случи. Последното ми благотворително участие беше MS walk, тази година. По принцип не планирам или избирам, а по скоро ако попадна на нещо и ми хареса давам пари. Аз сьм малко сьс смесени чувства кьм организираната благотворителност. Пьрвата ми година в Канада, се записах доброволец кьм Canadian Cancer Society и бях доста разочарована. Отношението  им беше  все едно  аз сьм задължена да го правя (помагах в един от офисите им) и ме третираха по-зле от от колкото ако бях служител на организацията. Големите организации като  Cancer Society наистина доста са допринесли за напредъка в грижите и лечението на различните заболявания, но от друга страна това са си вид корпорации, които се издържат от набраните средства и парите % от парите отиват за поддръжка на административния персонал.

anette1104 засегна темата за училищата и аз дори си мислих да пускам отделна тема. Детето е 1 клас и сьбирането на средства в широко застъпено в училищата. Дори ние сме късметлии, защото не ни се налага да продаваме шоколади. От една страна ми е малко странно, че в държава като Канада училищата трябва да "просят" пари от родителите, но от друга страна, като родител, който очаква детето му да получи добро образование, сам сьглсна да помагам.
Темата не е за училищата и няма да спамя повече, но ако темата се развие в тази насока, ще споделя лични наблюдения. 

# 4
 • Мнения: 326
 Не, не се интересувам от благотворителност, не изпитвам желание и потребност да я практикувам.

# 5
 • Мнения: 1 175
Както дойде, непланирано и импулсивно. Мъжът ми е по-организиран в това отношение, той даже спонсорира някакво бедно детенце в Колумбия и си пишат писма. Аз си падам малко недоверчива към големите организации, знам ли какво ще достигне до самите нуждаещи се. Но имам няколко любими улични музиканти и като ги засека в метрото, им давам пари направо.

# 6
 • Калгари, Канада
 • Мнения: 1 004
Ами то май е хубаво да си имаме установена сума, ама нямаме.

Има неща, в които участваме по- принцип и неща, които се появяват спонтанно.
Отскоро и в у-щето участваме. В нашето има доста инициативи, тъй че може да си изберем в кое да участваме и в кое не.

Linden:) , на мен ще ми е интересно да споделиш, тъй като аз сега тепърва се сблъсквам с училищната благотворителност.

Кофтито е, че наистина повечето от организациите използват парите за да се издържат от тях и не се знае каква част отиват за благотворителност. А може би ако се поиска информация за това, може и да се предостави.  newsm78

Наскоро разбрах, че парите дето се събират за ветераните от войните (на Ременбрънс ден за червените цветенца и не само) се дават за да се плаща за всякакви разноски на тези ветерани - косене на трева, прислужница, сметки и т.н. Та те си живеят по-добре от нас както изглежда.
За да не ме разберете накриво - има ветерани дето живеят в самостоятелни къщи, доста големички за сам човек и с достатъчно скъпа поддръжка.

Друго, което бие на очи в Канада е колите за инвалиди. Е, как си представяте инвалид да кара трак например? Нещо не ми се връзва.

# 7
 • Мнения: 258
пускали ме смс за болни дечица. Ако нещо изникне спонтанно се влючваме, но нямаме такава практика да отделяме конкрета сума за благотворителност.

# 8
 • загубено
 • Мнения: 3 686
Не нямаме план за благотворителност през годината.
Инцидентно да,помагаме на хора пред църква,музиканти
в метрото.Няколко пъти се опитах да установя връзка с една организация
на майките тук,не ми се получи.Има неща което не успях да приема.
В училището на синът ми, няма никакви инициативи.

Около Коледа слагат кутии за СОС детски селища.
И има една организация "Усмивката на децата" за тях редовно отделяме .

# 9
 • Мнения: 3 367
Не гледам на събирането на пари за у-ще като "просия" изобщо,знам къде отиват средствата и ги давам на драго сърце.Схемата с шоколадите/хартията ми е грешна защото уж детето събира,а всъщност е едно състезание родителско абсол.безсмислено като може просто да се даде кеш.Въпрос на култура е явно,не можеш просто да дадеш,трябва да получиш нещо в замяна,аз лично не съм фен на това и на трупането на боклуци,само за да има...

# 10
 • Германия
 • Мнения: 317
В градината на сина ми даряваме всеки месец по 1 евро за едно детенце в Перу.
Иначе съм по спонтанните дарения-ако ми хареса каузата и ако хората,набиращи средства не са много нахални,дарявам.Под нахални визирам субекти,които ме преследват и надуват главата сприказки,докато не даря нещо.

# 11
 • Мнения: 27 524
Къде са сега Кейс и Слави да ви кажат, че това не се афишира и споделя.  Laughing Или го правиш и си траеш, или не го правиш.
Иначе конкретно - рядко и не предварително планувано. В смисъла да се преведат пари по сметка. Иначе по други дребни поводи - постоянно, ама аз това не го броя особено за благотворителност.  Rolling Eyes Някакси думата ми се свързва само с болести и спасяването на нечие здраве и живот.

# 12
 • Мнения: 2 093
anette може би не употребих правилната дума просия, но до някьде е така. Например Канадската образователна система беше класирана на едно от пьрвите места в света по успеваемост и същевременно училищата трябва да сьбират пари за елементарни неща, които би трябвало да се покриват от държавните средства. Това което ми харесва в училището на детето е че самите родители са много активни и изискват съответни програми/ стандарти, за които се набират средства директно т.е. даряват се пари, без да се продават шоколади, ябьлки...... Според мен идеята да се продават неща за набиране на училищни средства идва от факта, че не всички семейства могат да отделят допьлнително пари. Като цяло фьндрейзинга в училищата си е е нож с две остриета, но системата едва ли скоро ще се промени.

mamamia страхувам се че вече разводних темата и ще спомена на кратко. Всяко училище (Онтарио) получава дьржавни средства за годината, което се определя от фактори като брой ученици и района на училището ( среден доход на човек). От там на татък, родителско-учителския комитет решава какви допълнителни средства са необходими и как ще се набират и разпределят. Няколко примера от нашето училище-$1000 на класна стая (учителката си решава за какво ще ги използва), $2000 за училищната библиотека; учени от различни сфери изнасят уроци на децата....

# 13
 • Houston, TX
 • Мнения: 8 154
Има каузи, в които участвам вече повече от повече от 15  години - има няколко дни в годината през които поемам храненето на деца от дом в България, с приятелките ми подпомагаме един дом за жени пак в България. Когато имам възможност (разбирай време) успявам да направя и нещо допълнително.
Като живеехме в Канада ходехме като доброволци в едно казано - В Албърта има програма, по която приходите от това казино се делят по неправителствени организации.
Онзи ден тук ходих да сортирам храна в банка за храна - фирмата в която работя има такава политика, колкото е дадено от служителш, фирмата дава дойната сума - ако е ж работни часове, фирмата дарява двойната ти заплата за това време

# 14
 • Мнения: 2 563
Кофтито е, че наистина повечето от организациите използват парите за да се издържат от тях и не се знае каква част отиват за благотворителност. А може би ако се поиска информация за това, може и да се предостави.  newsm78

Друго, което бие на очи в Канада е колите за инвалиди. Е, как си представяте инвалид да кара трак например? Нещо не ми се връзва.

Инвалидите карат каквото си искат, стига да не са в кома или слепи. Отдавна вече е възможно за хора без ръце, с четири протези и прочие проблеми да шофират.

Колкото до административните разходи на организациите - безплатно ли искате да ви работят професионалистите там? Сигурно може и така, но колко ще са ефективни в боренето на рака или спясяването на деца в бедствено положение не е ясно.

Доброволствам, дарявам, участвам в разни кампании. Обикновено искам да подкрепя повече каузи отколкото пари имам. Давам и на просяци спонтанно. Единственото, което отказвам да правя, е да дарявам пари, дрехи или каквото и да е за издръжката на деца в домове в България.

Общи условия

Активация на акаунт