Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 ноем. 2011, 15:20 ч.

Унаследено задължение към Топлофикация

 • 2 774
 • 20
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 397
Здравейте, момичета!
Влизам тук и пиша, с надеждата някой да се включи с реални, действащи съвети! Казусът ми е следен: От няколко години съм разделена с бащата на детето ми, с който нямахме брак. Краят на миналата година той почина. Имаше собствено жилище, в което си живееше, възползваше се от услугите на Топлофикация, но сега разбирам, че не е заплащал сметките си. Разбирам чак сега, защото реших да постегна жилището и да си помогна с наем, примерно, за отглеждането на детето.
Сумите които се дължат на Топлофикация са просто съкрушителни за мен, която сама отглеждам  седем годишното си дете.
Зная, че щом наследникът не се е отказал от наследството, той поема и задълженията на наследодателят. Но... Обмислих варианта да се откаже от жилището или да го продадем и да изчистим задълженията, а каквото остане, да го скътаме за черни дни. Е да, ама от закрила на детето и съда по-скоро ще ме застрелят, отколкото да ми разрешат този вариант!
И така, стана дълго... Поставена съм пред диламата: да оставя сумата да расте и детето на 18 да се окаже с непосилни задължения или.....? Предложете ми какво или...?

Последна редакция: вт, 01 ное 2011, 15:40 от oblachna

# 1
 • Мнения: 11
Консултирай се с адвокат  Peace Те най-точно ще ти кажат какво може да се направи, но тъй като наследникът е непълнолетен може и да има някоя законова вратичка. Успех  Hug

# 2
 • Мнения: 1 296
Да, и аз бих те насочила към адвокатска консултация. Случаят е доста комплициран.

# 3
 • Мнения: 2 944
     Вероятно част от задълженията са погасени по давност.
     Колкото и голяма да е сумата, не е оправдано заради нея да продадеш жилище, което в бъдеще може да е от полза за детето. Но при добре написана молба, съдът ще ти разреши продажбата.
     Децата би следвало да приемат наследството по опис и ако задълженията надхвърлят приходите, да не получат от първите по-голям размер, отколкото могат да се покрият с имуществото.
     Би могла да дадеш жилището под наем. Наемателите ще покриват бъдещите си сметки, а със сумата ще погасяваш частично задълженията. (Ако правилата на Топлофикация да  позволяват плащане на настоящи сметки, преди да са покрити старите).
     Задължително се консултирай с адвокат, преди да вземеш решение.
     ПП Малолетни не могат да правят отказ от наследство.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 397
ами да, това с плащането на новите сметки, преди да се покрият старите се оказа причината, да ми светне лампичката  ooooh!  Аз искам наемателите да могат да ползват, съответно и плащат услугата на ТЕЦ! Но от ТЕЦ-а не искат да вземат парите....

# 5
 • Мнения: 2 944
ами да, това с плащането на новите сметки, преди да се покрият старите се оказа причината, да ми светне лампичката  ooooh!  Аз искам наемателите да могат да ползват, съответно и плащат услугата на ТЕЦ! Но от ТЕЦ-а не искат да вземат парите....
Тук вече не мога да ти помогна. Колегите от София да кажат дали е възможно с Топлофикация да се сключи някакво споразумение за разсрочване на стари задължения, и едновременно с това - покриване на текущите.
Ако не е възможно, значи един кредитор просто не иска да си получава парите. ooooh!

# 6
 • Мнения: 6 950
Как ще се отказваш от апартамента! Или ще увеличаваш дълга!

Договори' се с Топлофикация за разсрочване на задължението.

Договори' се с наемателите да плащаш режийните ти, т.е. да ти дават парите за тях заедно с наема. Срещу разписка. Тъкмо ще ги контролираш по-добре.

С парите от наема и режийните започваш отзад напред да изплащаш старите задължения към Топлофикация.

По този начин вероятно година (или повече, зависи от сумата) няма да видиш нищо от наема, но ще се издължиш и ще запазите артамента Peace

 

# 7
 • София
 • Мнения: 1 397
Благодаря за отговорите! Ще се допитам до адвокат.
Аз също предпочитам апартамента да остане в наше владение, хем за детето ще остане, хем аз ще мога да си помагам при отглеждането му. Просто ще трябва да намеря решение на тази, така объркана за мен ситуация... Tired

# 8
 • Мнения: 1 296
След поста на птица, се позамислих - навремето като беше жива свеки, беше натрупала огроомни задължения към топлофикация.
После обаче мисля, че пусна някаква молба и започна да изплаща на вноски разсрочено.
Има такава опция наистина.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 397
Птица, писали сме заедно  Simple Smile
Така си мислех първоначално да направя, но може би първо ще проуча въпроса с давността на задълженията, както спомена Хърмаяни. Уффф, не ми се оплакваше, ама като те зачука живота и не спира.....

# 10
 • Мнения: 6 950
Провери, разбира се, но не се надявай особено.
Тази давност май не се приспада автоматично, а през съда. Ако имаш време и пари за дела...
Зависи разбира се колко и откога са задълженията.
Може и той да ги е наследил. Отпреди 10 и повече години. Тогава може би наистина си заслужава усилието, но ако са от 4-5 години, не мисля, че ще спестиш нещо, само ядове повече.
Успех, каквото и да решиш  Peace

# 11
 • Мнения: 2 006
и какво излиза... човек може да си ползва услугите на Топлофикация без въобще да плаща, но не може да ги ползва, ако реши да започне да ги плаща.
сигурна ли си, че наистина не са платени?

и наистина се консултирай с адвокат - все пак наследникът е малолетен.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 397
Не е наследил нищо той! Всичко е натрупал сам, да от 3-4-5 години са задълженията! И не, както и предполагаш, нито времето, нито парите са ми в излишък! Ще потърся вещ, по тези въпроси, адвокат, за да ми направи поне една консултация. Благодаря ви, момичета!   bouquet

# 13
 • София
 • Мнения: 1 397
Бо, така излиза! Сигурна съм, че не са платени! Отидох да сменя партидата... дори това ми отказаха на първо четене, докато не се изчистели старите суми! Но това, според мен беше своеволие на служителката или по-скоро първоначлно стряскане, защото историята познава много такива случаи! На въпроса, как малолетно дете да си погаси задълженията, тя ми отговори, че вместо да се помещаваме на n-брой имоти и да богатеем от наеми, да вземем да се разпрострираме според чергата си... Да се чуди човек, да се смее ли или да плаче!

# 14
 • София
 • Мнения: 5 838
Само да вметна относно задълженията към топлофикация - не може да се покриват новите сметки без да са покрити старите. Не знам да има някакви измемения по този въпрос.
И като някакво решение ще дам пример с мои близки - наеха жилище, което имаше огромен дълг към топлофикация.
Уговориха се със собствениците на следната схема - примерно месечната им сметка за настоящия месец е 50 лв. - те отиват и внасят въпросните 50 лв. в топлофикация и на практика покриват стари задължения. Касовата бележка обаче за 50 лв. си я прикрепят към настоящата фактура и така смятат въпросната фактура за изчистена спрямо хазяите.
Вече в топлофикация може да се внася колкото решите, едно време имаха изискване да се плащат наведнъж целите фактури, сега може и частични плащания. Затова моите познати внасяха колкото им беше тяхното задължение, а от топлофикация разнасяха сумите по стари фактури.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт