Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 ноем. 2011, 21:23 ч.

За българските празници

 • 3 291
 • 86
 •   1
Отговори
 • Мнения: 442

    Това, което ме провокира да напиша темата е, че (за пореден път) нашите национални телевизии не отразиха подобаващо български празник.
    Денят на народните будители не беше отразен подобаващо. Две от нашите национални телевизии предаваха ( в най-гледаното време) турски сериал и концерт, посветен на Хелоуин.
    Ако оставим медиите настрана, не ви ли се струва, че на днешно време не оценяваме подобаващо празниците си и тяхната същност?

# 1
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 830
Предполагам една от причините е, че днешният празник е отскоро и освен това малко се размива с други паметни дати от българския календар. Примерно с 24 май - ден, в който почитаме културните си дейци и просветителите. Или с 2 юни - ден, в който традиционно почитаме падналите за свободата на България, в това число и революционерите-будители.
Не знам...на мен лично този празник ми е малко мъгляв. Предполагам и на телевизионерите също.  Wink

# 2
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
БТВ се отсрамиха с Валери Петров - един от малкото будители в нашето съвремие. Не, че ги оправдавам и не, че ми беше достатъчно...

# 3
 • Мнения: 442
     Не знам, Жаве. Това не е оправдание за тях. Не е толкова трудно да подготвиш материал или поне да се съобразиш с това, което излъчваш. Да оставим медиите. Забелязала съм, че масово хората не се интересуват от празниците. Достатъчно е, че са почивни дни...  
      Защо ти е мъгляв? Почитаме хората, които са се борили за пробуждането на народа, които са довели до желанието и решимостта за борба.
  
      Peace

# 4
 • Мнения: 10 583
Хах, телевизиите ви виновни. А как, моля ви, ме накараха да се почувствам празнично през този ден, или на 3-ти март може би, а на 24-ти май, властимащите?
Надзърнете в темата за тазгодишните първокласници или пък в подфорум Нашите деца. Само за Хелуин се пише/ше.

# 5
 • Мнения: 442
    Касита, кой очакваш да те накара да се почувстваш празнично? И- не, не са ми виновни, просто превключвам на друг канал.
    Ти какво очакваш да се направи, за да се почувстваш празнично?   Simple Smile
    

# 6
 • Мнения: 3 882
Колко отскоро е "скоро"?  newsm78 През деветдесетте, когато бях ученичка, Денят на будителите се отбелязваше подобаващо и беше важен не само като ден, в който не учим. Бих казала, че Хелоуин на българска почва е с по-скорошно навлизане, само че май доста по-популярен сред новото "младо поколение". Мен поне ме подразни, когато за пръв път преди 5-6 години ми позвъниха малки trick-or-treaters не за друго, а защото американски/католически обичай тотално измества български (щото да, имаме си български есенен ден, посветен специално на гонене на зли духове със събиране около огньове, прескачането им, хвърляне на дървени ракетки над тях и правене на тиквени фенери и тиквеници, само че колко от родените след '95та са го чували или правят каквото и да е от изброените?) Лъчът светлина е, че като попитах въпросните trick-or-treaters какъв ден е утре, поне знаеха, та напълно си заслужиха сникерсчетата Simple Smile  Та така де, някак се разми Денят през последните години - според мен в немалка степен и защото твърде много фокус вече пада върху Хелоуин.

Някой от вас кани ли се да пълни пуйка на 24ти ноември? Wink В празничен ред на мисли, кого придружавахте/ ще придружавате тази година? Лазарка, малък коледар или trick-or-treater?  Simple Smile

# 7
 • Мнения: 10 583
Хм, ами да започна. Ден на будителите е, нали? Безплатни посещения в музеите. Какво ще кажеш?
Непразнично се чувствах и на 3-ти март. Споделих в блога си и доста бяха на моето мнение- липсва ни организацията "от горе", която услужливо ни давеше сценарии, какво да правим на даден ден.

# 8
 • Мнения: 5 720
Ами нямат нужда хората от будители.  А проформа не се получават нещата.

# 9
 • Мнения: 10 583
И да допълня още нещо- четейки, тук във форума наистина останах крайно огорчена, че на първокласниците им организират Хелоуин-карнавали в училищата, а нито дума на 1-ви ноември.

Да, 10 c's, права си. Заспалите имат нужда от пазещи тишина, не будещи ги.

# 10
 • Мнения: 442
    Nickkie, аз също не харесвам Хелоуин, въпреки че не ми пречат ''последователите'' му. На моята врата също ''чукаха''.  Peace
    Нашите празници са по-хубави.
    
    Касита, би било много хубаво. Мен не ме интересува какво правят ''от горе''. Чувствам се приповдигнато, чувствам се горда- с направеното от тези велики хора. За мен това е достатъчно. Ако ние го носим в себе си, какво правят или не (''от горе'') няма значение...  Peace

# 11
 • Мнения: 5 720
Аз за този празник научих след 89та, когато научих химна на народните будители, който има впечатляващ текст. Предполагам, че социалистическата власт не е имала нужда от целия 'низ светли имена, чисти и сияйни, благородни" .. 'наш'те знамена, нам за вечни времена!" и съответно са замразили този празник и спомена за тези хора, будителите. Идеята на този празник е българите наистина да празнуват своите  български просветители, революционери  без следа от вечната намеса на някакви външни сили ( дали Византия, папата или дяда Ивана, все едно) . Това е била много неуодбна идея, ако се замислите, защото на нас ни се набива от малки в канчетата, че сме малки, незначителни и че от нас нищо не зависи, че винаги външни сили ни диктуват съдбините и идват да ни спасят и т.н.
Сега например кой знае кой е Григорий Цамблак без да погледне уикипедия?

# 12
 • Мнения: 10 583
Но, Нес, нима утре няма да изпитваш гордост? Това чувство нужно ли е да се демонстрира само в един ден от 365?
И понеже празничното не идва по дифолт, ако не друго, то поне да има някаква изгода от деня. Simple Smile Под изгода имам предвид различни прояви, които да допринесат поне за бегъл опит за събуждане.

# 13
 • Мнения: 442

    Така е, Касита, права си. И все пак този ден е по-специален и ние можем и сами да го направим такъв. Но наистина би било добре да се направи нещо и ''от горе''.  Simple Smile  Peace

     10 c's, така е. Преди няколко дни започнах да пиша кратка тема за народните будители и признавам, че за много от тях не знаех. Темата беше предназначена за приятели, от които никой нямаше желание да прочете, просто така- за информация. На хората някак не им се занимава...

# 14
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 830
За мен 24 май е Празникът, ама нека има. Нека понаучат нещичко хората на този ден ... ама то пак ще стане само ако съобщят случайно нещо за някого по новините.

Ето ви писано за днешния ден: http://www.reduta.bg/?p=1653

Общи условия

Активация на акаунт