Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 ноем. 2011, 02:41 ч.

Къде изчезна толерантността?

 • 6 137
 • 233
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 280
Темата е твърде обширна. Доста неща напоследък ми направиха силно впечатление.
Някои не могат да търпят критиката към пушенето по принцип дори ако те не са посочени персонално. Защитават даже пушещите бременни до някаква степен. И принципната, а не персонална критика към тях също ги дразни.
Други пък не могат да търпят някой да седи до тях в автобуса! А тази вечер прочетох, че една потребителка се дразни и ако някой я гледа и пише, че не позволява на никого това!
Други пък не можеха да понасят некролозите по вратите на своите съседи, върху блоковете и на други места.
Преди 2-3 години в разговор за облеклото аз изразих недоумението си от масовото носене на черен цвят и го  определих като подтискащ и гробищарски. Веднага се намери една потребителка, която ми каза:"Ти ли ще ми кажеш как точно да се обличам!" Естествено, че не е възможно да и кажа как да се облича. Нито се познаваме, нито ще се запознаем, нямам представа как се облича и не мисля точно аз да и давам такива напътствия. Моята критика беше принципна, а не персонална към нея. Още повече говорехме за лятно облекло.
Други пък се дразнят от теми за културни прояви, защото те не могат да понасят такъв вид музика, който често присъства в тия теми. И се чудят как да ги унищожат. Пъстър свят!
Такива примери могат да се намерят в изобилие.  Аз определям това поведение като самозабравяне. Преди години тази думичка се употребяваше по-често. Сега вече е почти забравена.

А сега микрофонът е ваш! Ако желаете можете да кажете мнението си къде и защо изчезна толерантността.  И не търсете тази тема в други форуми. Няма смисъл. Не смятам да я пускам на други места.

Последна редакция: ср, 02 ное 2011, 02:58 от vl

# 1
 • Мнения: 1 175
Според мен толерантност не е точната дума за това което се е изгубило. По-скоро май сега хората ги е застигнала нормалната свобода на мнение, липсваща при комунизма. Сега изведнъж хората тръгват да си търсят "правата", да се изтъкват като индивиди и да защитават личността си, лично пространство, личен избор. Преди това е било контролирано, подтискано, и сега просто се отприщва и, разбираемо, излиза извън контрол.

Колкото до толерантността, тя не е изчезнала, даже напротив, българите днес са много по-толерантни от когато и да е било. Все още има какво да се желае, разбира се, и то много, но я например сравни толерантността на възрастните поколения и тази на младите по теми като извънбрачни деца, съжителство без брак, толерантност към инвалиди, към други раси, международни и междурасови бракове, хомосексуалност и т.н. наболели теми на съвремието. Или пък сравни толерантността на старите и младите относно ролите на мъжа и жената в семейството и на работното място. Съмнявам се, че младите ще бъдат по-нетолерантните към работеща майка или към баща, който сменя памперси и дундурка деца. Въобще толерантността навсякъде по света расте, не изчезва. Описаното от теб е по-скоро криворазбран индивидуализъм.

# 2
 • В Космоса
 • Мнения: 8 777
Толерантност - (също търпимостта) е термин в социалните, културни и прочее контексти да опише поведения, маниери, подходи и отношения на подкрепа, разбиране и недискриминация към малцинствени или слабо представени групи, или групи, които по някакъв начин са в неравностойно положение. Съответно нетолерантост и нетолерантни са всички подходи и практики, които не проявяват подобно отношение.

Т.е. ти проявяваш нетолерантност към представените от теб случаи.

# 3
 • Мнения: 1 691
Темата е твърде обширна. Доста неща напоследък ми направиха силно впечатление.
Някои не могат да търпят критиката ...
Други пък не могат да търпят ...
А тази вечер прочетох, ...
Други пък не можеха ...
Преди 2-3 години в разговор за облеклото аз изразих недоумението си от масовото носене на черен цвят ...
Други пък се дразнят ...
Е па бъди толерантна. Simple Smile

# 4
 • София
 • Мнения: 127
Vl., всичко това, което описваш, не е нетолератност, а изразяване на високо самомнение от редица потребителки. Имам предвид - някои хора смятат, че са нещо като стожери, и ако правят или неправят  нещо, всички останали са длъжни, освен да се съгласят с тях, да се поучат и да ги последват в навиците и вижданията им за живота.

# 5
 • Мнения: 712
Взе да ми става много омразна тази дума "толерантност". Първо, че се злоупотребява с нея, второ че много често я бъркаме с други понятия. Дори от първия пост не ми става ясно за каква толерантност - от кого и към какво става дума.

Според мен това, което ни липсва, е вътрешната уравновесеност да приемем света такъв, какъвто е и да си даваме непрекъснато сметка колко относително е всичко. Какъв е проблемът например, че някой друг носи черно през лятото? Защо трябва да бъде критикуван - персонално или принципно - и кой е нетолерантен в случая? Сигурна съм, че ще получа два различни отговора ако попитам двете страни в този задочен спор.

Гледайте си живота и оставете и другите да го правят, каква по-голяма толерантност от това?

Преди 2-3 години в разговор за облеклото аз изразих недоумението си от масовото носене на черен цвят и го  определих като подтискащ и гробищарски. Веднага се намери една потребителка, която ми каза:"Ти ли ще ми кажеш как точно да се обличам!" Естествено, че не е възможно да и кажа как да се облича. Нито се познаваме, нито ще се запознаем, нямам представа как се облича и не мисля точно аз да и давам такива напътствия. Моята критика беше принципна, а не персонална към нея. Още повече говорехме за лятно облекло.

# 6
 • Мнения: 2 448
Ами те твоите примери само показват колко нетолерантен си ти.Най редовно "принципно критикуваш и напътстваш". Бъди малко по толерантен де.

# 7
 • Мнения: 1 072
Изчезнали са много работи, не само толерантността (макар че за нея е спорно дали е изчезнала), защото никога не ги е имало, по-скоро на сила са били налагани.
Хората в днешно време имат криворазбран морал, свобода, възпитание.
Всеки възприема действията на другия като опит за издевателство над личността му, макар че в повечето случаи, набеденият отсрещен няма и най-малката представа, че елементарни неща могат да бъдат толкова лошо и криво разбрани.
Много хора се вживяват дотолкова като свободни, че не се усещат как окопират правото на избор и свободата на останалите.
Преди няколко дни станах свидетел точно на нещо подобно. Малко дете се люлее на люлка, до него майката. Идва друго детенце, на вид по-малко и иска и то да се полюлее. Майката, закрилница на люлеещото се му казва: "Сега ще изчакаш тя да се полюлее и после си ти!".
Е, да, ама воторото дете и майка му чакаха повече от 20 мин. и накрая си тръгнаха изнервени.
А колко по-лесно щеше да е първата майка да полюлее детето си още 5 мин. и да даде път на другото. Нали, защото всеки има право да се люлее на обществените люлки...


Та това не е свобода, а разградена кошара - всяка овца по собствен път.

# 8
 • Мнения: 755
Толерантност тук във форума, няма и няма и да има. Аз също не толерирам тук много неща, така както и мен не ме толерират...та кво е това толерантност?!? Sunglasses
Толерантност по принцип в живота има, но това си е повече от удобно понятие, което се използва като извинение за доста неща. Нещата общо взето в повечето случаи са криворазбрана толерантност и непрактична дипломация. Laughing

Последна редакция: ср, 02 ное 2011, 10:00 от Fortune

# 9
 • Мнения: 1 129
егоизъм:Себелюбие, поставяне на личните интереси пред интересите на другите

толерантен:Който проявява търпимост към чуждото мнение; либерален

В заключение: Егоистът е нетолерантен към другите, дори не е изключено да ги обвини  в `нетолерантност` към самия него. Wink

# 10
 • Мнения: 755
егоизъм:Себелюбие, поставяне на личните интереси пред интересите на другите

толерантен:Който проявява търпимост към чуждото мнение; либерален

В заключение: Егоистът е нетолерантен към другите, дори не е изключено да ги обвини  в `нетолерантност` към самия него. WinkСурела- не си толерантна мацка , ама хич! Laughing

# 11
 • Мнения: 2 175
Някой май е забравил, че форумът е извън реалността?
В моята реалност не общувам с нетолерантни хора. Crossing Arms

# 12
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 008
Според смисъла, който влагаш в понятието "толерантност", същата изчезва в момента, в който откажем да приемем, че светът действително е "шарен" и няма нищо трагично или дразнещо, ако не отговаря точно на нашите очаквания.

# 13
 • Мнения: 1 129
Сурела- не си толерантна мацка , ама хич! Laughing
Това значи ли, че си егоист? newsm78 Laughing Laughing
--------------------------------------------------------------------

Иначе съм мнооого толерантна Wink към неща, които не засягат лично мен: нито ме интересува кой как е облечен/съблечен/, но ако някой си издишва дима от цигарата в/у мен в дома ми, не съм толерантна, или, ако съседите над нас са надули на макс музиката в 2.00, а аз ставам в 6.00, пак не съм толерантна, ей такива ми ти работи. Mr. Green

# 14
 • Мнения: 10 379
Коя толерантност изчезна - това, че не можеше да си кажеш мнението?

Общи условия

Активация на акаунт