Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 ноем. 2011, 09:11 ч.

Документи за покупка на жилище

 • 1 550
 • 8
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 134
Здравейте на всички,
 Искам да питам по запознатите за съвет. Харесали сме един апартамент и искаме да го купим, но малко се притеснявам, защото жилището е ипотекирано /в банка/, а и продавача нещо не ми вдъхва доверие. Разбира се не можахме да избегнем брокера, но в нашия случай е един /които продава апартамента/. Тези дни ще се срещаме да обсъдим финално нещата, та въпроса ми е
 Какви документи да се искат? Каква проверка да искам да направи брокера /все пак ще вземе комисионна и от мен/? Да дам ли допълнително пари и на адвокат, които да направи още една проверка? Абе въобще интересува ме всичко което трябва да се направи, защото има много "изгорели" а парите са ужасно много и не ми се иска да рискувам.
 Благодаря Ви предварително
 

# 1
 • Мнения: X
Със сигурност адвокат! И то такъв, на който имате доверие! По-добре да похарчите малко пари за хонорара му, от колкото после да се чудите какво се е случило с вашите хиляди евро. Успех!

# 2
 • Мнения: 1 296
Задължително се поинтересувайте дали апартамента ще бъде освободен от данъчна обремененост след като го купите и платите.
Това е много важно Naughty

# 3
 • София
 • Мнения: 134
А каква е тази данъчна обремененост? Мене най ме притеснява, че всъщност се оказва че един имот може да бъде ипотекиран в 2 банки.

# 4
 • Мнения: 1 296
Чак сега забелязах каква глупост съм написала Embarassed
Бляла съм някъде Whistling
Имах предвид че трябва да проверите дали този имот /щом е обременен с тежести (възбрани, ипотеки, искови молби, съдебни спорове, заеми, финансови задължения/, ще бъде освободен така да се каже от тях, след като се сключи самата сделка и се плати на продавача.
Тоест, парите, които купувача плаща дали ще отидат за погасяване на това финансово задължение, към което е ,,вързан,, този имот. Тогава отпада и съответната ипотека, запор или каквото и да е там обременение на имота.
Също имате право да изискате и актуална данъчна оценка на имота, която се издава в писмен вид от данъчната служба по местонахождение на имота. 


# 5
 • Мнения: 1 296
Ето, виж, тук е обяснено по-добре от мен Laughing

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ КУПИ ИПОТЕКИРАН ИМОТ

Собственикът-Продавач на ипотекиран имот не трябва да укрива този факт от Купувача. Независимо дали това се знае или не, Купувачът, неговият адвокат, или брокерът от Агенцията - посредник, следва преди изповядване на сделката да направи нотариална проверка на вписванията, отнасящи се до сделки с имоти на съответния собственик. Нотариатът издава писмен документ, от който е видно дали имотът, предмет на сделката, има тежести (в частност ипотека) или не.

Законодателно е възможна сделка с недвижим имот (продажба, замяна, дарение), който е ипотекиран. Но нищо не трябва да се укрива от Купувача. Той трябва да е наясно с условията на ипотечния договор и сам да реши как ще процедира.

При ипотекиран имот може да се постъпи по един от двата начина:

* Кредитът се погасява преди изповядване на сделката. Продавачът, подпомогнат финансово от договореното и получено капаро при сключване на Предварителния договор, погасява кредита в съответната инстанция и заличава ипотеката. Това се отразява веднага в нотариалните книги, след което сделката се изповядва пред Нотариуса и Продавачът получава останалата договорена сума.
* Купувачът поема изплащането на кредита за определения в договора срок. В този случай се сключва договор между него и кредитора.
Купувачът сам решава кой от двата варианта е по-изгоден за него Peace.

и още полезно инфо - http://www.1001line.com/kniga_222/%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF … %D1%82%D0%B8.html

Ние ползвахме услугите на адвокат.
Вярно е, че хонорара му не беше малък, но не сме се притеснявали за нищо относно сделката.
Адвоката си направи всичките необходими проверки, събра всички необходими документи и цялото досие по сделката беше перфектно оформено.
Ние си направихме труда единствено за 2-3 документа, които лично трябваше да си извадим.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 671
Горещо ти препоръчвам да се консултирате с адвокат или поне с нотариус при покупката.
Иначе, това, което може да направите на първо време, е да поискате:
1. Копия от всички нот. актове, за да се види собствеността.
2. Удостоверение за тежести, брокерката да извади такова.
3. Данъчна оценка, за да видите дали и как е вписан имота.
4. Документи от кадастъра - скица или удостоверение, че кварталът все още не е вписан в кадастъра.
5. Писмо от банката при какво условие ще вдигнат ипотеката. Вътре се описва при получаване на каква сума банката се задължава да вдигне ипотеката. Разбира се, банката посочва сумата към някакъв бъдещ момент, когато евентуално ще е плащането.
6. За да се застраховате срещу този риск, може да поискате да се плаща през т.нар. сметка под условие, чиято идея е това - тристранна сметка, вие нареждате парите по нея, банката вдига ипотеката, когато види парите и продавачът може да си погаси задължението. Грубо описах схемата, иначе в договора за сметка под условие се вписват всички особености, представяне на удостоверения за тежести и т.н.
7. Друга алтернатива - ако сделката ще е с пари (без кредит), може да се разберете с банката да има готово заверено съгласие за заличаване. В определен клон на банката вие нареждате парите и в момента на нареждането, те ви дават съгласието за заличаване, което след това да впишете в АВ. Това е дейстащо, ако ипотеката е една или ако са повече, да са вписани в полза на същата банка. 

На първо време с документите от първите 4 точки можете да отидете и да се консултирате с някой добър нотариус, ако не ви се дават пари за адвокат.

# 7
 • София
 • Мнения: 134
Благодаря Ви за отговорите. Това за тристранна сметка и аз го знам, че е възможно. Аз ще си направя консултация с нотариус. Даже се чудя дали няма да е по добре да тегла кредит от банка /ипотечен/ с което да си гарантирам че и банката ще направи всички проверки още веднъж  newsm78.
 От брокера ще изисквам всички документи, но ми се иска и още една проверка да има за по сигурно. Честно да си кажа, не съм се занимавала до сега с адвокати и не знам добър адвокат в тази сфера.

# 8
 • Мнения: 1 296
Като че ли имаше такава тема във форума за добри адвокати, но въобще не се сещам в кой подфорума би могла да е.
А и винаги може да се пусне отделна такава. Тук има доста юристи и вярвам, че веднага ще се отзоват с препоръки.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт