Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 764
От няколко месеца жиеем на ново място и съседката е на 82 г. , оня ден ме извикаха тези от патронажа,дето носят храната,че била паднала и ме оставиха сама с нея. Аз не знаех какво да правя и се обадих на 112,но докато дойде бърза помощ, установих,че тя си губи разума,не може  да пази равновесие,а бе не е добре.....И накрая разбрах от съседите,че има само един племенник,който живее в Англия, т.е няма кой да се грижи за нея. Посъветвайте ме на кого да се обадя,за да се вземат някакви мерки

# 1
 • Мнения: 1 311
Български Червен кръст имат програма "Домашни грижи". Може към тях да се обърнеш или към Социални грижи, или да попиташ в някой старчески дом - поне да те насочат към институция. Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 3 680
Много тъжна история... Sad Не мога да помогна с инфо, но сърцето ми се къса, като чета така за възрастни хора.

# 3
 • Мнения: 764
наистина е ужасно,все едно дете да оставиш само да живее,същата работа

# 4
 • Мнения: 1 188
Здравей!Иди в Дирекция Социално подпомагане по район и попитай къде има специален Дом за възрастни хора - има домове за хора с увреждания, деменции.На място ще ти обяснят нещата  и ако реално искаш да помогнеш, може би ще се наложи да посъбереш документация на лицето.Общо взето изискват едни и същи неща, с някои малки разлики:
копие от лична карта, копие от ТЕЛК и ЛКК,медицинско удостоверение от личен лекар, от психото, удостоверение за родствени връзки, удостоверение за семейно положение, служебна бележка за получена рента,нотариален акт за недвижимо имущество /за справка/, 2 снимки,  и още някакви данни за имотно състояние и декларирани приходи.
Голяма занимавка е, но ако се заемете няколко човека, ще се свършат нещата.Имайте предвид, че трябва да знаете дали е умствено добре или е с деменция, увреждане, може ли да се грижи сама за себе си - да се храни, пере и да ходи самостоятелно.От това зависи в какъв Дом да се насочат документите, но в Дирекция социално подпомагане ще ви обяснят по-подробно.
Освен това в доста от домовете се чака след подаване на документите и като се освободи място, тогава се обаждат на съответния близък.Но пък може да има места и да стане по-бързо всичко.

# 5
 • Мнения: 341
...има само един племенник,който живее в Англия
...Посъветвайте ме на кого да се обадя...

На племенника.

# 6
 • Талант на 2012,2013 г.
 • Мнения: 3 001
В момента се грижа за една такава жена, без заплащане. Познавам я от дълги години. Няма си никого. Неподвижна е. Не мога да я оставя. Дори вода няма да има кой да и подаде.

Ако имаш възможност - помогни и. Не е трудно, а доброто се помни.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 437
И аз помислих същото, като Холограма.

Ако направиш това, което е казала Шоколадово бонбонче ще е най-доброто. Тя, жената, няма да помни, но ти ще си с чиста съвест. Има нужда от ежечасови грижи.
Да се грижиш за непознат, обездвижен човек не е за всеки.

Марѝ    bouquet искрено се надявам, че го правиш заради жената# 8
 • Талант на 2012,2013 г.
 • Мнения: 3 001
 Мръндарина, някаква ирония ли усещам...?!? newsm78

Естествено, че го правя заради нея. За какво друго? И тя не е една, а се грижа за две жени. Две сестри.

Едната от тях е психично болна, другата е на легло.

Както казах познавам ги от години. На времето ТЕ точно ми помагаха, защо сега, когато имат огромната нужда от помощ, Аз пък да не го направя?

А ако визираш материалното... не не ме интересува. Аз имам достатъчно. Дори в излишък... PeaceИ не, не е   толкова трудно да се погрижиш за един болен, немощен човек. Малко повече човечност, няколко добри думи, част от храната с която се храните и вие и да се почисти.

Последна редакция: чт, 03 ное 2011, 07:27 от Марѝ

# 9
 • София
 • Мнения: 2 561
Мари   bouquet

# 10
 • Мнения: 345
Здравей Pipilota Viktualia,
Не съм  сигурна дали няма да ти трябва й пълномощно, за да имаш право да събираш документи на тази жена, защото все пак нямате роднинска връзка. Както ти е писала Холограма, аз също си мисля, че е добре да се обадите на племеника. Той може да не е наясно с положението и да поиска все пак да помогне на леля си. Дори и да се опитате да я настаните в дом, това няма да стане веднага, както ти е писала Шоколадово бонбонче. Много тромави са процедурите, а и липсват места. За частен такъв ще трябват средства, които някой трябва да дава. Затова звънете на момчето. Имам позната баба, която е в същото положение. Роднините са й в Америка и тя е сама. Те обаче пращат пари всеки месец и така се плаща на жена, която да се грижи за нея. Може пък и той да измисли такъв вариант.

Мари, мила, сега разбирам къде ходиш всеки ден.   bouquet

# 11
 • на брега на морето
 • Мнения: 2 752
Здравей Pipilota Viktualia,
Не съм  сигурна дали няма да ти трябва й пълномощно, за да имаш право да събираш документи на тази жена, защото все пак нямате роднинска връзка. Както ти е писала Холограма, аз също си мисля, че е добре да се обадите на племеника. Той може да не е наясно с положението и да поиска все пак да помогне на леля си. Дори и да се опитате да я настаните в дом, това няма да стане веднага, както ти е писала Шоколадово бонбонче. Много тромави са процедурите, а и липсват места. За частен такъв ще трябват средства, които някой трябва да дава. Затова звънете на момчето. Имам позната баба, която е в същото положение. Роднините са й в Америка и тя е сама. Те обаче пращат пари всеки месец и така се плаща на жена, която да се грижи за нея. Може пък и той да измисли такъв вариант.

И аз помислих съвсем същото. Успех, Пипилота, да доведеш тази тъжна история до добър край Heart Eyes

Мари, благородно сърце

# 12
 • Талант на 2012,2013 г.
 • Мнения: 3 001
Pipilota Viktualia,
Дано някой от съветите на момичетата да ти помогне. Може би моят избор си е само мой. Но те са ти дали добри съвети, които могат да те упътят да помогнеш по свой начин на тази женичка.


Момичета... Hug Hug Hug

# 13
 • София
 • Мнения: 2 437
Мари, не, не е ирония...просто от много време насам не мога да повярвам, когато срещна добър човек, който си е просто добър  Hug Поздравявам те!

ПП. Имах една леля, която беше самичка. С две племеннички (майка и братовчедка й). Втората се сети за нея, когато тя беше вече обездвижена на легло. Много загрижена, много мила до момента, в който разбра, че апартамента отдавна е продаден. Дори на погребението не дойде.
Случаите, за които знам са много...и грозни. И най-грозните са от една мед.сестра в онкологията, но това е друга тема. Извинявай, ако съм те засегнала.

# 14
 • Талант на 2012,2013 г.
 • Мнения: 3 001
 Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт