Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 ноем. 2011, 22:38 ч.

бездомни кучета

 • 3 397
 • 64
 •   1
Отговори
 • Мнения: 361
вчера за пръв път се изплаших от кучета... по принцип обичам животни всякакви: кучета, котки и т.н. вчера, обаче, преживях първия си кошмар с бездомни кучета. отидох до близкия зоомагазин на смрачаване, за да купя храна за рибки. наоколо се навъртаха 3 бездомни кучета. след като излязох от магазина ме последваха и след няколко крачки ме наобиколиха- в центъра на града, където постоянно минават хора. едното ми се качи с лапите върху мен, другите се разлаяха- пълен екшън. страшно ми стана и хвърлих храната за рибките- да я ядат, щом искат. от минаващите хора никаква реакция, въпреки че виках по кучетата да се махат.... явно от зоомагазина ги хранят и очакват да получат храна от излизащите оттам клиенти. не знам на кого да сигнализирам, но тези кучета определено са опасни. случката беше в град хасково, където от години уж няма големи проблеми с бездомни кучета. учуди ме и ме натъжи и липсата на реакция от страна на минувачите.... чак толкова дебелокожи ли сме станали?

# 1
 • Мнения: 326
 Не е нормално да съществуват бездомни кучета в нито една цивилизована страна. Не знам България доколко въобще е цивилизована, и доколко не е, но определено има нещо ужасно нередно и сбъркано в начина, по който се третира проблемът с тези кучета.

# 2
 • Мнения: 6
Темата за бездомните кучета никога не е била обсъждана в Клюкарника. Това ще и е за пръв път.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 437
Ех, скоро не съм се включвала в тема за бездомни кучета. Време ми е пак да кажа Simple Smile

о, да такива сме. И ще става още по-зле. Както хората не помагат на някой непознат, така и никой не прави забележка на непознат.
Иначе, за кучетата може да сигнализираш, но няма да има ефект, според мен.
Плюй си три пъти в пазвата, а на хората не спирай да показваш, че те е грижа за тях и тяхните постъпки.

Отилия, толкова пари се наливат в "решаването" на проблема, че той никога няма да бъде решен.
И обвиняват народа, че си пуска кучетата навън. Ами, ако знаят, че някой ще ги застреля, то те ще намерят начин да им намерят стопанин. Или, ако някоя баба/домакиня си хареса куче пред блока и знае, че то няма да живее дълго (защото такива са законите), то тя ще си го вземе у тях (няма да го храни за кеф, пък то да ака, носи болести и хапе всички останали).

ПП. И аз имам от дълги години куче, женско ( с два аборта), но към бездомните имам друго отношение и съм доста крайна.

# 4
 • Мнения: 11
Във всички цивилизовани страни проблемът с бездомните кучета е решен по един или друг начин - приюти, осиновяване, приспиване. Тук има някакви опити да се въведат тези практики, но те са толкова жалки, без почти никаква публичност, така че този проблем няма да се реши в скоро време. То масово хората живеят по-зле от псетата, та за кучетата ли някой да го е еня...  Rolling Eyes

Само преди две седмици ме нападна едно куче пред нашия блок. Като се обадих на организацията, която уж се занимава с прибирането им, от другата страна първо не ми вдигаха близо час, а когато най-накрая вдигнаха ми казаха, че в момента нямали дежурен екип и ако пак се случи пак да се обадя.  ooooh!

За справка нападали са ме кучета може би 4-5 пъти. Просто както минавам покрай тях или те изтърчат от някъде и изведнъж се нахвърлят. Три пъти са ме хапали кучета, като единия от пътите имаше опасност за мускула зад коляното - раната стигаше на милиметър от него и си беше чудо, че зъбите на кучето не са го разкъсали. Имам уплах и то доста сериозен - особено като са повече или минават наблизо. Никога не съм наранявала куче и няма да го сторя освен ако не е при самозащита.

Бездомните кучета са едно от многото неща, които са крайно не-наред в тая държава. Но да се стигне до решаването му, преди това трябва да се решат много други проблеми. Така че ще си почакаме да станеме цивилизована държава без такива проблеми.

# 5
 • Мнения: 65
Пробленът с помиярите може да се реши лесно, ако има пари. Дискретно без много да се тръби се наемат цигани примерно и им се плаща за всяко утрепано куче, ама да ги трепят през нощта, че има купища откачалки, които са откачени на тема защита на "клетите животинки", така де, разбирате ме какво имам предвид.

# 6
 • Мнения: 1 280
А за нас простосмъртните е добре да владеем някои техники за прогонване на кучета. Ако усетим, че ни следва куче и се завъртим рязко към него, то се стъписва. Ако хукнем да го гоним, то не чака, а веднага хуква. Ако спре наблизо можем да повторим и потретим упражнението. След такова прогонване това същото куче ще ни заобикаля отдалеч. По-сложно е, ако бяга към нас. Но дори и тогава, ако ние скочим да го гоним, то обръща веднага в обратната посока. Колкото по-ентусиазирано скочим да го гоним, толкова по-бързо то изчезва. Възможно е към гонитбата да прибавим "Чиба" или друго, както и хвърляне на камъни. Всичко това е успешно и ако е цяла глутница дори през нощта. Тогава и фенерче върши работа. Най-важното е, ние да не се страхуваме, а кучетата да ги е страх от нас. Представете си Баба Меца и куче-кой от кого ще се уплаши??? Ние сме в ролята на Баба Меца. Вероятно тази техника на прогонване  ще може да се усвои и от по-големите деца.
Вс. това важи и за уличните и за домашните кучета, когато са на улицата-там те са страхливи. Много по-сложно е, ако са на тяхна територия-в къщи или на двора. Не зная какво ще се получи, ако имаме лошия късмет да насъскват куче срещу нас, дали тази методика ще действува ефективно тогава. Не е зле да си носим антидог-винаги е в джоба ми, но не е използуван. Ако някой знае дали е ефикасен, може да ни осведоми. Доста деликатен е и случаят, когато кучето е на сантиметри от нас. Ако имаме чанта можем и с нея да го изгоним, настъпвайки безцеремонно към него. Ако сме върху велосипед, също  възможно да ни подгонят кучета-скоро ми се случи с цяла глутница. Веднага обърнах и аз ги погнах. Дано тези неща да Ви бъдат полезни! Искрено се надявам!


Често ми се случва да гоня глутница. Дори неотдавна изгоних една такава от 7-8 кучета, които наобиколиха 2момичета на автобусната спирка. Момичетата хапваха някакви закуски. Веднъж попаднах и на кучка с няколко малки кученца над Княжево до 1 ресторант. Като наближихме, започна да лае. Веднага я погнах. Тя хукна, забравяйки за кученцата!
Не е вярно, че в момента, в който се обърнем, кучетата отново ще ни подгонят! Възможно е, ако са по-смели да тръгнат след нас, затова трябва да се обърнем 2-3пъти да видим дали е така. При необходимост повтаряме и потретваме гонитбата им. За предпочитане е, да ги гоним поне 20-30 метра, а не 5метра. Тогава вече са доста уплашени от нас. Не би трябвало да се оставим да ни заобиколи глутницата. Щом енергично подгоним част от тях, цялата глутница се изнася обикновено с лай. Колкото по-енергично скочим да ги гоним, толкова по-бързо изчезват. Дори понякога може да ни запомнят и отдалече да ни заобикалят. Най-глупавото нещо е, да се опитаме да избягаме от тях и да се оставим те да ни гонят. Тогава става страшно! Но ако бягаме по някаква причина и докато се усетим ни подгонят кучета, трябва да спрем незабавно и ние да ги подгоним. Няма проблеми! И това ми се е случвало! А някои случайни "зрители" на случката си мислеха, че ще гледат шоу!
Забравих, дори и салам да носим в чантата си, прогонването им пак е без проблем! Страхът е по-важен от глада.
 
  

# 7
 • софия
 • Мнения: 6 651
Темата за бездомните кучета никога не е била обсъждана в Клюкарника. Това ще и е за пръв път.
Както и за н-найсти път помияролюбителите ще ни просветлят за помипсихологията и как да не се плашим, а да ги разбираме и да им влезем в положение (на помиярите)ooooh!
ей го/я vl Tired

benissima, желая ти по-бързо да преодолееш шока!

# 8
 • Мнения: 1 280
Темата за бездомните кучета никога не е била обсъждана в Клюкарника. Това ще и е за пръв път.
Както и за н-найсти път помияролюбителите ще ни просветлят за помипсихологията и как да не се плашим, а да ги разбираме и да им влезем в положение (на помиярите)ooooh!
ей го/я vl Tired

benissima, желая ти по-бързо да преодолееш шока!

Как разбра, че принадлежа на тази категория? Напротив, в други теми давах съвети как да бъдат изтребени тези кучета и техните защитници подивяха! Не мисля, че трябва да ги срещаме на улицата. Свестните държави нямат кучета по улиците.
Но тези инструкции ги пускам с надеждата, че могат да помогнат на някого. Имам сериозен опит в гоненето на кучета.

# 9
 • Мнения: 3
Пробленът с помиярите може да се реши лесно, ако има пари. Дискретно без много да се тръби се наемат цигани примерно и им се плаща за всяко утрепано куче, ама да ги трепят през нощта, че има купища откачалки, които са откачени на тема защита на "клетите животинки", така де, разбирате ме какво имам предвид.

Да де, разбрахме те. Аз съм от откачалките и само да ти кажа, че ние и нощем "бродим" по улиците

# 10
 • Мнения: 18
Много неприятна и страшна случка, дано не се случва пак.Много лесно би било да се избият пумиярите както казвате, аз бих казала улични кучета.Но кажете ми и с клошарите ли по същият начин трябва да се процедира, защото това лято имахме страшна случка в двора на блока ни.Имаме си пейки и масичка там, където се събираме и децата си играят.Всеки може да мине без проблем, т.к няма ограда.Ами местният клошар-пиянка беше там, след като беше помолен най-учтиво да се премести, стана страхотен скандал и за една бройка да стане бой.А децата ни бяха там, чуха ужасни неща, да не изпадам в подробности....Та въпросът ми е - и тях ли, защото аз не искам децата ми да се стресират от откачалките по улицата.За себе си имам отговор - щом държавата и обществото го е позволила.................а вие какво мислите?

# 11
 • Мнения: 1 280
Много неприятна и страшна случка, дано не се случва пак.Много лесно би било да се избият пумиярите както казвате, аз бих казала улични кучета.Но кажете ми и с клошарите ли по същият начин трябва да се процедира, защото това лято имахме страшна случка в двора на блока ни.Имаме си пейки и масичка там, където се събираме и децата си играят.Всеки може да мине без проблем, т.к няма ограда.Ами местният клошар-пиянка беше там, след като беше помолен най-учтиво да се премести, стана страхотен скандал и за една бройка да стане бой.А децата ни бяха там, чуха ужасни неща, да не изпадам в подробности....Та въпросът ми е - и тях ли, защото аз не искам децата ми да се стресират от откачалките по улицата.За себе си имам отговор - щом държавата и обществото го е позволила.................а вие какво мислите?

В свестните държави за такива хора има приюти. Осигуряват им безплатна храна, баня, а може би и облекло. За него не зная със сигурност.
Би трябвало да се досещате, че често те и циганите са носители на ТБ. Тоест хубаво е да държите децата си по-далеч от тях.

# 12
 • Мнения: 2 006
Темата за бездомните кучета никога не е била обсъждана в Клюкарника. Това ще и е за пръв път.

нали.. Laughing

# 13
 • Мнения: 194
И как мислите се решава проблемът с трепането им....? Никак! На тяхно ,място идват други изоставени, които стават бездомни. Моето мнение е , че такса куче ( от която са освободени собствениците на кастрирани кучета), трябва да бъде минимум 300-400 лв. Не ме увиквайте, защото е така. Като си взема куче и не ми е кеф да ръся толкова пари си го кастрирам, от което следва, че няма да пусна поколението му на улицата.

# 14
 • Мнения: 1 072
Аз го бях писала и в предна тема.
Изглежда не е чак толкова трудно една община да се справи с проблема с бездомните животни, след като община Бургас го прави успешно вече поне трета година (горе-долу толкова).
Миналата пролет общината плащаше за кастрация на бездомни котки и маркирането им, а момичетата от клиниката споделиха, че това се е случило и с кучетата предни години.
Е, значи можело да се контролира разумно, кротко и цивилизовано популацията.
Отделно от това и след това, ако се приложи и глоба, такси и подобни за кучета и собствениците им, положението никога няма да е същото като сега.

Общи условия

Активация на акаунт