Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 5 658
След Таня Русева-Бу, която стана първата българска ICBLC през 2010 г., сме особено горди и щастливи да ви съобщим, че от миналата седмица си имаме още четирима.

Зад съкращението IBCLC стои единствената международно призната титла за специалист в областта на кърменето. Тя вече краси реверите на 4 от консултантите на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Това са д-р Анета Попиванова, Христина Янева-Хедра, Ася Иванова (тук Асенцето) и Мария Масларова-Aila.
И четирите не се нуждаят от представяне – помогнали са на хиляди майки да осъществят желанието си да кърмят своите бебета. Хедра и Асето са сред първите обучени консултанти у нас, практикуват вече шест години. Айла е специалист по близнаците, тя завърши обучението за консултанти през 2009 г.

Какво точно е IBCLC?
В превод съкращението означава  „сертифициран от международен борд консултант по лактация“. Успешното взимане на изпита показва, че кандидатите покриват изискванията за най-високо специализирана грижа за кърмещите майки и бебета. Притежават знанията да оказват помощ в сложни и изискващи специфични умения и внимателна преценка ситуации, както и в различна обстановка – болници, медицински центрове, в общността и т.н. Знанията им почиват на най-добрите медицински практики и освен практическата работа им позволяват да разработват и прилагат планове и програми в подкрепа на кърменето за институции, болници и организации в държавния и частния сектор. И, разбира се, да водят обучения за доброволни консултанти и медицински лица.
За да се явиш на изпит, освен всичко друго, се изискват минимум 1000 часа практическа работа с майки към болница или авторитетна кърмаческа асоциация. Което само по себе си е страхотно признание за нашата организация – Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, обучението и работата към която беше основата за допускане до изпит.

Как се става IBCLC?
Както много други неща в света на кърменето, специализацията като консултант по лактация тръгва от средите на майките-доброволки. Преди 25 години, когато е проведен първия изпит, 90% от участниците са били майки от доброволческите кърмачески организации. Днес обаче изпитът и титлата са привилегия основно на медицинските работници. Статистиките за 2011-а още не са излезли официално, но за 2010 г. около 90% от явилите се на изпита са медицински лица.
С развитието на професията изискванията стават огромни и в днешно време покриват дисциплини като анатомия, физиология, биология, развитие на детето, хранене, социални науки, психология (и отделно нужните знания засягат различни области от акушерството и гинекологията, фармакологията, здравното дело и т.н.).
Самият изпит се провежда само веднъж годишно, на стотици различни места по света, но в един и същи ден навсякъде. Тъй като в България все още няма изпитно място, четирите български кандидатки за 2011 г. се явиха във Виена, където държаха изпита на английски език.

Само четирима специалисти за мащабите на София е безумно малко – но все пак е страхотна първа крачка. В превод, това означава още много кърмещи майки и кърмени бебета Simple Smile Да им пожелаем успех!

# 1
  • Мнения: 337
БРАВО! Струва ми се, че част от тях взеха сертификата, докато отглеждаха малките си деца, а това е доста трудно, че и на английски!

Успех!

Общи условия

Активация на акаунт