Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 ноем. 2011, 13:11 ч.

Отбиване на 1.6 год. дете!

  • 621
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 38
Здравейте!
Сина ми е на година и половина, все още го кърмя. Суче два пъти на ден - на обяд и преди лягане, като редувам гърдите. Т.е. от една гърда суче веднъж на 24 ч. Кърмата ми намалява и ми се иска да започнем по малко да разреждаме кърменето, с цел отбиване. Въпроса ми е как най-правилно да постъпя, кое от двете да махна първо? Също така ме е страх, че идва сезона на грипа и настинките, и се чудя дали това е подходящо време за отбиване, или да се насилим да продължим поне още 2-3 месеца?
Благодаря предварително!  Simple Smile

# 1
  • Мнения: 688
Здравей, Rossi_84,

Плавното и постепенно отбиване, каквото искаш да се случи при вас, наистина се смята за най-щадящ подход и за майката, и за бебето. То е свързано и с имунитета на бебето (би ли ми казала как се казва твоят син?). Ако отбиването се случва постепенно, като кърменията намаляват плавно, обичайно в самия процес на отбиване кърмата променя състава си и се доближава до състава на коластрата. Така през последните седмици от кърменето бебето приема кърма, която е богата на вещества, защитаващи го от болести и засилващи имунитета му. Така то може да е защитено от някои болести месеци след отбиването. Затова и ако отбиването се случи плавно, сезонът не е толкова важен.

Колкото до това кое кърмене да отпадне първо, често майката опитва да замести по някакъв начин първо това кърмене, към което детето е по-малко привързано. Как стоят при вас нещата? С кое от двете кърмения ще е по-лесно за вас да се разделите?

Общи условия

Активация на акаунт