Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Посещават ли децата ви алтернатива на детска градина?

Опции:

 • Мнения: 10
Предлагам да направим списък с алтернативните модели на обучение на деца от 0 до 5г.  - тоест алтернативи на детските градини и ясли.
Имам в предвид различни центрове за семейно развитие, детски обучителни центрове и родителски кооперативи, сдружения, асоциации и фондации.
Освен списък, предлагам да кажем и впечатленията си от различните алтернативни форми.

# 1
 • Мнения: 10
За деца между 0 и 5г. в гр.София

Родителски кооперативи:
1."Приказен дом" - http://prikasendom.posterous.com/
2."Горска детска градина" - деца 1-5г.: www.g.gradina.net
3. "Ри-ри-ра, стая за игра" - http://ri-ri-ra.blogspot.com/
4. "Детски стъпки" - деца 3-4г. - http://detstep.org/
5. "Плейцентър Приятели" - http://priateli.info/
6."Слънчовци"- деца 1-3г.
7."Къща Мусала"

Други алтернативни организации, предлагащи обучения за родители и деца

1."Съвременни родители"-организират курсове за родители и деца до 3г.: http://www.roditeli.info/
2."Естествено"- организират курсове за родители и деца до 3г.: http://www.estestveno.com/
3."Естествени идеи"- организират курсове за родители и деца до 3г.: http://www.estestveni-idei.com/
4."Кабинка"- полудневни занимания, курсове за деца: http://ww.kabinka.co/
5."Дом с крила", център за семейно развитие - предлагат курсове за родители и полудневни занимания за деца от 0 до 5г, съботно-неделни инициативи - http://---/
6."Детска архитектурна работилница"- организират архитектурни работилнички за деца в училищна възраст
7."Джъмборе" - организират полудневни занимания за деца: http://www.gymboreeclassesbulgaria.com/
8."Ателие център Шмиргела"- организират арт-занимания за деца и родители: http://shmirgela.carbonmade.com/
9."Различният поглед": http://www.razlichniatpogled.org/
10.Асоцияция "Планини и хора" - предлагат планинско обучение на деца и възрастни, горско училище.
11."Био игри"- предлагат занимания за деца 4-8г.
12."Забавна математика"- предлагат занимания за деца над 5г.: http://www.zabavnamatematika.com/
13.Еко-ферма "Елата"- предлагат еко-туризъм за деца в градинска възраст: http://www.farmelata.com
14."+Това"- предлагат арт-курсове за родители и деца: http://plustova.com/


Терапевтични центрове:
1. Детски терапевтичен център "Слънчице"

Предлагам да опишем и дейността им, както да качим линкове към сайтове!Допълвайте и коригирайте информация!
Ще е полезно на всички, търсещи алтернативни форми на обучение и възпитание.

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 10:40 от Efaya

# 2
 • Мнения: 10
Ето и една страница специално за родителските кооперативи: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=487123.0

# 3
 • Мнения: 1 275
Много читалища (както и Националният дворец на децата) организират забавачки. Нормално е качеството на различните места да е различно, така че не мога да изкажа общо мнение, обаче си струва да се има предвид.  Синът ми е посещавал такава и бяхме изключително доволни.

# 4
 • Пазарджик
 • Мнения: 536
Моето дете ходи на ясла, но от типа фамилен център. Преди години е имало такъв проект. Гледат се около 5 деца в апартамент, възпитателката е детска учителка. За нас това е временна алтернатива, притеснено ми е и предпочитам държавната детска ясла, но сме записани чак за другия септември. До тогава ще се задоволим с алтернативата.

# 5
 • софия
 • Мнения: 256
Моето е в занималня,полудневна-Диване.Възраст-4,10м.

# 6
 • Мнения: 3 161
Моето дете прекара 2 г. (0т 3 до 5) в "Плейцентър Приятели", но това лято затворихме центъра. Половината от децата сега са в "Детски стъпки". Моят син тръгна на предучилищна в държавна детска градина, в изчакване съм да видя как ще му понесе. При всички случаи, още в първите дни, когато беше доволен от градината и ходеше с желание (сега не е и сутрин се разделяме с рев) го питах дали му харесва колкото плейцентъра и той каза: "Не, в плейцентъра беше 100 пъти по-хубаво." Но за майките беше много трудоемко и на практика не успявахме да освободим много време за други неща (бяхме с полудневни занимания и нямахме учителка, сами се редувахме или просто се събирахме и занимавахме децата с интересни неща).

# 7
 • Мнения: 304
 Много ми се искаше да се включим и ние в някой кооператив, за по 2 или 3 дена седмично, но няма места или пък групите са за по-големи дечица от моето. В Едисон има места, но ни е прекалено неудобно като местонахождение. По същата причина в Горска детска градина не съм и питала даже, твърде ни е далече. Confused
Доколкото разбрах има някакъв нов проект за кооператив, някъде в центъра, който тепърва ще се сформира, но никаква по-конкретна информация не получих. Емем, ако си част от колектива "Приятели", дали не знаеш нещо повече за това?

# 8
 • Мнения: 94
То и по някои от моловете ни и пр. има разни такива центрове, където да оставиш детето за малко, докато пазаруваш. По принцип в цяла Европа, това е адски разпространено. Също така такива алтернативни центрове има и по зимни и летни курорти, но всичкото това удоволствие е много скъпо.

# 9
 • Мнения: 3 161
Доколкото разбрах има някакъв нов проект за кооператив, някъде в центъра, който тепърва ще се сформира, но никаква по-конкретна информация не получих. Емем, ако си част от колектива "Приятели", дали не знаеш нещо повече за това?

Част съм дори съм основател, но не съм чула за този кооператив... много хора се самоорганзиират, без непременно да се свързват с нас.

# 10
 • Мнения: 304

Част съм дори съм основател, но не съм чула за този кооператив... много хора се самоорганзиират, без непременно да се свързват с нас.

Мерси за отговора  Grinning

# 11
 • София
 • Мнения: 376
Ранча Мария Пън, ето тук има някакви координати на майки за коопериране http://ri-ri-ra.blogspot.com/2011/03/blog-post.html . Ивето от Мусала можеш да попиташ, Поли и Деси от Приказен дом, никоя от тях няма да ти откаже информация, а и аз съм чувала че за район центъра се събираше групичка.

Поне аз да попълня, че сме в кооператив да отсрамя, че нещо много рехава анкетата Simple Smile

Последна редакция: чт, 17 ное 2011, 00:16 от ra_iv

# 12
 • Мнения: 304
ra_iv, благодаря! Много полезна идея да се направи такъв списък с координати   bouquet
Успех и усмивки на вашата дружинка  Hug

# 13
 • Мнения: 94
И не мен ми се струва чудесна идея!   bouquet

# 14
 • София
 • Мнения: 631
 Привет! Аз и малкият ми син сме част от родителски кооператив Приказен дом и смело мога да заявя, че детето ми се чувства прекрасно там.
 Имам по-голям син, който посещава държавна детска градина и тъй като много от нещата, които се случват там не ми допадат, реших че трябва да намеря алтернатива.
 Кооператива е идеалния вариант за мен, защото имам възможност да участвам в създаването на правилата, по които ще се водят децата, в избора на педагог, който ще ги занимава, в изготвянето на менюто и други подобни неща, касаещи ежедневието на децата. Имах възможността да съм до детето си, докато то свикне с обстановката и останалите участници и когато се разделяме това става с усмивка, а не с плач и терзания. На детето му е приятно там и се забавлява, а аз съм спокойна, че за него се грижат добре и по начин, по който и аз самата бих се грижила за него.
 Трудностите са доста и постоянно изникват проблеми, с които трябва да се справяме, но си струва усилията.
 Искрено желая на всички майки с дечица да намерят техния Приказен дом, който ще ги кара да се чувстват уверени, че са направили правилния избор за детето си!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт