Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 ноем. 2011, 21:54 ч.

Откачане на радиаторите и отказ от парно - идеи?

 • 9 438
 • 27
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Моля за идеи и мнения  Simple Smile

Спряхме си парното (нашето собствено, не другите съседи). Искаме да разкараме радиаторите, защото ни заемат място, грозни са, не желаем да плащаме за отчитане (имаме 7 бр. топломери!), не желаем да купуваме нови топломери, когато животът на тези изтече. Искаме просто да ги махнем завинаги и нацяло. Имам други планове за техните места  Laughing

Разкачихме ги, затапихме тръбите и се обадихме на 'Техем' да дойдат да съставят протокол, както те ни бяха казали, че е реда. Но тук - изненада, не можело, по закон. Трябва да стоят или трябва да изрежем крановете от тръбите и да ги заварим.

Не повярвах, но действително намерих закон за енергетиката, където пише:
Чл. 153. *
(5) При въведена система за дялово разпределение на топлинна енергия потребителите в сграда - етажна собственост, нямат право да прекратяват подаването на топлинна енергия към отоплителните тела в имотите си чрез физическото им отделяне от сградната инсталация.

http://lex.bg/laws/ldoc/2135475623

Демек, искаш - не искаш, радиатори имаш; за да не те заплашват с начисляване на пълна мощност, поддържаш и топломерите работещи и ги подменяш на всеки 10 години; за да се отчитат като работещи, пускаш за отчитане и плащаш за това  Rolling Eyes

*Поправка. След обстойно изчитане на закона за енергетиката, разбирам, че неправилно съм разбрала тази точка. В нея става дума, че нямам право да си сваля радиаторите - един вид незаконно да закача други, без топломери, например - но определено не значи, че нямам право да си ги сваля изобщо, особено след заявено спиране на топлоподаването.
В закона за енергетиката не пише нищо за индивидуалния отказ от топлоподаване, нито в Общите условия на Техем Сървисис.


Струва ми се нелепо да нямам право в собствения си дом да разкарам мебел, която е 1) моя и 2) не искам да имам.
Не мога да повярвам, че трябва да изрежа физически крановете (още повече, че някой ден може да размислим и да искаме пак да пуснем парно).

Наясно съм, че ще остане да плащаме такса сградно отопление. Ползваме топла вода за сега.

Приемам идеи, както и компетентни мнения - в правото си ли са Топлофикация/Техем да извиват ръце така?

Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 11:01 от Бу

# 1
 • София
 • Мнения: 420
Ами ние преди 3-4 г. ги махнахме. Точно при Техем сме. Тогава можеше. Написахме молба до тях със свидетели 2-3 съседи и опис на демонтираните радиатори и я внесохме в Техем с входящ номер. Сега се отопляваме на ток.

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
От Техем твърдят, че вече не може така - по-рано можело, сега не. Сега - само с рязане на кранове и т.н.
А законът, който показах по-горе е просто безумен, задължава хората искат - не искат, да държат радиатори, топломери и да плащат на топлинните счетоводители нон-стоп, без значение, че не ползват услугите им.

# 3
 • Мнения: 4 916
Със сигурност може да се махнат радиаторите и сега. Тези дни гледах как вадят петдесетина - от етажните площадки на един блок в нашия квартал, точно към техем са. Нямаше да забележа, ако не лееха масло по цялата улица.

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
argun, може би е различно, ако е за целия блок? Може би са отрязали и крановете?
Опитвам се да намеря някаква разпоредба, закон и пр. които да доказват, че твърденията им са безумни, но засега не успявам.

# 5
 • Мнения: 169
Аз имам същото желание за разкарване на радиатори и звънях на Бруната (нашият топлинен счетоводител) - радиатори не се свалят! Това ми отговориха. Така че продължавам да търся легален начин да ги разкарам.

# 6
 • Мнения: 4 916
argun, може би е различно, ако е за целия блок? Може би са отрязали и крановете?
Опитвам се да намеря някаква разпоредба, закон и пр. които да доказват, че твърденията им са безумни, но засега не успявам.

Хм, не се бях замисляла. Става въпрос за 20-етажен блок, на който са демонтирани всички радиатори на стълбищните площадки плюс по две малки радиаторчета от етажните - наистина се получава една цяла страна на блока, която е с демонтирани тела, вероятно са спрели топлоподаването точно на тези лири някъде от абонатната станция.

# 7
 • Мнения: 1 855
Бу, най-безпроблемно става с молба от входа т.е. над 50% да искат
спиране на топлоподаването.
И при нас изтича 10 г. срок за подмяна на топломерите, но съм категорична -
няма да ги подновявам , както и отказвам да играя на подобно хоро.

# 8
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Аз нямам мераци да отказвам всички съседи от парното, става дума само за моите собствени радиатори в моето жилище. Подали сме молба, че се отказваме и няма да ползваме, сега искам и самите радиатори да махна. И да решим някой ден да ползваме пак, ще сложим нови радиатори, по-ефективни (сега сме със старите чугунени).

# 9
 • Мнения: 80
Ще следя темата с голям интерес. Жилището, което закупихме в началото не тази година още е в ремонт. Имаше 4 радиатори, съответно с топломери. Предишният собственик имаше заведено дело за дължими 5 хил. лв. и беше поставил климатици. В момента ние още сме в ремонт там и сме махнали радиаторите да си правим ремонт (няма да се кълчим да шпакловаме зад радиаторите я, пък и още в закона не пише, че не можеш да ги мръднеш, за да си боядисаш - ГАДОВЕ!!!).
Та, в началото на отоплителния сезон извикахме счетоводителя (Директ в нашия слуай) и съставиха протокол, че няма радиаторите - ОБАЧЕ това е само за настоящия отоплителен сезон и може би се съгласиха, защото сме в ремонт - аз поне нямам обяснение, но го направиха.
Проблемът е, че съдейки по горе споменатото дело за 5 хил. (като човекът не е да е нямал пари) и цената за подгряване на водата (при нас е 10-12 лв. на кубик вода  Shocked!!! ЯВНО ВЪВ ВХОДА СЕ КРАДЕ ДОСТА! НЕ СЪМ СЪГЛАСНА ДА ПЛАЩАМ КАТО ЛУДА за ДРУГИТЕ. И АЗ ТЪРСЯ ВАРИАНТИ ДА СЕ ОТСКУБНА ОТ МРЕЖИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ,....АКО ТРЯБВА И ДО СТРАСБУРГ ЩЕ СТИГНА. Не е нормално в 21 век да те поставят на колене, при условие, че има толкова варианти за отопление.....

# 10
 • Мнения: 1 855
Бу, мисля, че можеш да ги махнеш.
То е все едно да ти забранят да си подмениш старите радиатори.
Успех !

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Не е нормално в 21 век да те поставят на колене, при условие, че има толкова варианти за отопление.....
Абсолютно. Също нямам против да стигна до съд, за да отстоя правото си да не ме карат насила да държа радиатори и да плащам за топломери, които не ползвам.
(Впрочем не мисля, че чак до Страсбург е нужно - такова нещо и в районен съд би трябвало да се обори лесно, вече има доста хора, осъдили Топлофикация по разни поводи. Бавно, но става.)

Предните два сезона плащахме много юнашки сметки и въпреки че нямам доказателства, смятам, че в блоковете към абонатната се краде - нямам друго обяснение. Отделно, че доста време се е водил водомера за топлата вода на брой лица, без никой да ни каже какво значи това (питала съм нееднократно) - накрая се нае едно момче от Техем да ми каже в прав текст, че това значи "служебни" 5 кубика на всяко лице, в нашия случай 3 човека.
И в резултат суперяки сметки - не само за топла вода (където да кажем, ние сме си виновни, че не сме ги преследвали до дупка да обяснят този мистериозен "брой лица"), но и за парно, което държим все на 2 или 3, уж за да пестим и накрая пак ядец.

Така че, искам пълен развод - не само да не ползвам парно, но и да махна радиаторите, да не плащам за топломери и отчитане. Впоследствие и топлата вода ще спрем и ще минем изцяло на ток. Пак ще са юнашки сметки, но поне ще сме сигурни, че ние си ги навъртаме, а не незнайни герои, които се топлят за наша сметка.

# 12
 • Мнения: 1 855
Краде се ! Някой хитерци са с двойни радиатори,
а има и съседи вклюючили бойлера към водата от парното и
сметките за студена вода са 60-70лв.
Лошото е, че при тази система на отчитане няма контрол,
а съседите се саморазправят,а нагледците се увеличават.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 694
Вкъщи радиаторите са разкачени още преди 11-12 години. Нямаме топломери, защото по времето, когато се въведоха, вече се бяхме отказали от парно. При това положение трябва ли да слагаме сега топломери и да ги връзваме към мрежата? Абсурдно ми се вижда, но прочетох постнатия от Бу текст и се замислих...

# 14
 • София
 • Мнения: 513
Не се притеснявай, да си изрежеш крановете. Не е кой знае каква сложна процедура да се сложат отново.
Дори аз ако си махам радиаторите, ще си ги изрежа, за да не ми пречат. Само може да оставиш, малък издатък, ако решиш един ден да закачиш нещо на ново. После си обличаш тръбите в гипсокартон, слагаш по една решетка горе и една дполу и готово. Няма ги.  Hug
Ако се притесняваш толко се косултирай с фирма за отопление.

Общи условия

Активация на акаунт