Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 ноем. 2011, 12:22 ч.

Изхвърляте ли храна?

  • 3 393
  • 38
  •   1
Отговори
  • Мнения: 6
Новината за създаване на хранителна банка в България ме наведе на мисълта колко много годна храна се изхвърля на боклука от домакинствата, хотели и ресторанти.
Цитат
Въпреки неяснотите около евентуалната отмяна на ДДС върху даренията първата хранителна банка в България се очаква да стартира след месец. Това съобщиха от земеделското министерство в сряда след като ресорният министър Мирослав Найденов се срещна с вицепрезидента на Глобалната мрежа за хранителни банки Крис Ребсток. От агроминистерството съобщиха, че ще предоставят офис на организацията, която ще управлява банката.

Хранителната банка е система за събиране на храни, които се разпределят между финансово затруднените хора. За целта производителите и търговците даряват на организацията продукти с нарушен търговски вид, които не могат да се пласират на пазара, или такива с изтичащ, но не и изтекъл срок на годност. Събраните на едно място храни пък започват да се разпределят измежду семейства с финансови затруднения като в западноевропейските държави тази роля извършват неправителствени организации, структури, подобни на Българския червен кръст, или църквата.

Българските производители са казвали, че са готови принципно да даряват продукти, които са годни за употреба, но по една или друга причина не могат да се реализират на пазара.

"В България има над милион и половина нуждаещи се хора и десетки хиляди тонове храна, която се унищожава", съобщи директорът на "Форум Хранителна банка" Марина Бракалова. По думите й целта на организацията е да се съберат 250-300 тона продукти за предстоящата година, които да бъдат раздадени.
Особено много храна се похабява и изхвърля от олинклузив-ите. Тонове годна храна се изхвърля от хотелите предлагащи олинклузив.
И тази всичката храна е годна и може да се използва от хора които няма какво да ядат.
Не знам каква е тази криза след като можем да си позволим да изхвърляме толкова много годна храна на боклука.
Вие във вашето домакинство изхвърляте ли храна. Смятате ли че в България може да проработи това с хранителната банка в която да се събира изхвърлена, но годна храна с която да се хранят бедните и гладни хора.

# 1
  • Мнения: 4 916
...Особено много храна се похабява и изхвърля от олинклузив-ите. Тонове годна храна се изхвърля от хотелите предлагащи олинклузив.
И тази всичката храна е годна и може да се използва от хора които няма какво да ядат.
...

Храна, която е започнала да се разваля... колко време може да издържи, докато я закарат до нуждаещия се?
Иначе не си на прав път по отношение на ОИ и изхвърлянето на храна  Mr. Green Никак даже. Едни и същи продукти се прехвърлят по манджите през дните докато се изядат.

# 2
  • София
  • Мнения: 2 561
И аз съм мислила за оставащата храна от хотели и ресторанти  Thinking
Наистина е грехота да се изхвърля, при все, че други умират от глад Sad
Случва се понякога да изхвърля храна, а и не знам
да има домакинство, което да не го прави, освен
в случаите, когато се гледат животни.
Дали заради изтекъл срок на годност, дали заради
престояла манджа, но ми се случва.
Хляб обаче никога не хвърлям.
Направих хранилка на отсрещното дърво и всичкия
изостанал хляб отива там  Hug

# 3
  • Мнения: 11 367
Тоя проблем не е лесен за решаване, но поне може да се опита. Преди изхвърлях храна и изобщо не се замислях. Но, като видях хората, ровещи по кофите (не, че търсят само храна, де, но съм виждала и да вадят остатъци, да ядат и да дават на деца, което ме ужаси), нещо вече не ми дава да го правя, освен развалени продукти, случва се. Иначе правя "рециклирани" манджи, които понякога стават по-вкусни от оригиналните. Давала съм храна на ровещи в кофата за боклук, която ни е в повече и, ако остане, я чака или рециклиране или хвърляне. Във всеки случай съвестно ми е и съм свела почти до минимум разсипията на храна специално. Не, че кой знае какво, но поне да не ме гложди съвестта..........
Иначе, оставащата от ресторанти, всякакви заведения, магазини, храна - би могло да се направи някаква организация, има на кого да се раздаде, не са малко гладуващите у нас, независимо от причините. Peace

# 4
  • София
  • Мнения: 7 757
Иначе, оставащата от ресторанти, всякакви заведения, магазини, храна - би могло да се направи някаква организация, има на кого да се раздаде, не са малко гладуващите у нас, независимо от причините. Peace

И аз съм го мислила това, още повече, че съпругът ми работи в 5-звезден хотел и хвърлят безумно количество храна. Но той казва, че никой хотел или ресторант не би се навил да дава някъде остатъците, защото ако някой се натрови, недай Боже, съответното заведение ще има съдебни проблеми, да не говорим за удара по репутацията му и за тежките финансови загуби.

# 5
  • Мнения: 11 367
И аз съм го мислила това, още повече, че съпругът ми работи в 5-звезден хотел и хвърлят безумно количество храна. Но той казва, че никой хотел или ресторант не би се навил да дава някъде остатъците, защото ако някой се натрови, недай Боже, съответното заведение ще има съдебни проблеми, да не говорим за удара по репутацията му и за тежките финансови загуби.

Reiny, като написах да се организира тоя процес, имах предвид буквално организация, която да приема и раздава храната. Примерно от хотела дават остатъците (нямам предвид развалена храна, а годна за консумация), а хората, които ще раздават, трябва да имат задължението да гарантират, че храната е добра и безопасна, т.е да са я проверили, има начини. Така по ничие реноме няма да се удря, а ще се свърши нещо добро. Разбира се само желание не стига, но пак е нещо, някакво начало, пък дано го измислят как да стане, сигурно има и други начини и възможности. Peace

# 6
  • София, Брюксел
  • Мнения: 4 142
Случва се да изхвърлям. Много ме е яд обаче, като цяло смятам, че да се изхвърля храна е грехота. Хляба примерно го държим в хладилник и така го ядем по-дълго време (основно го препичаме, не ядем на всяко хранене хляб).

Хранителните банки мисля, че са за сновни продукти като ориз, брашно, консерви и т.н., а не за остатъци от Ол Инклузив.

Иначе за остатъци от 4-5 звездни хотели и ресторанти може да се направи нещо като столова за бедните, където да се раздава за закуска-обед-вечеря. Виж за страха от натравяне и след това съдебно дело не знам. Имат си основание, може би, но от друга страна нали това е годна храна, останала от обяда в хотела, например. Едва ли за 1 час ще се развали...

# 7
  • София
  • Мнения: 7 757
Reiny, като написах да се организира тоя процес, имах предвид буквално организация, която да приема и раздава храната. Примерно от хотела дават остатъците (нямам предвид развалена храна, а годна за консумация), а хората, които ще раздават, трябва да имат задължението да гарантират, че храната е добра и безопасна, т.е да са я проверили, има начини. Така по ничие реноме няма да се удря, а ще се свърши нещо добро. Разбира се само желание не стига, но пак е нещо, някакво начало, пък дано го измислят как да стане, сигурно има и други начини и възможности. Peace

Лабрекс, разбрах те, но се оказва много сложно начинание. Извинявам се, че пак ще дам като пример същия хотел, но просто оттам имам най-богати впечатления. Та при тях храната, престояла повече от определен брой часове, се счита за негодна за консумация и са длъжни да я хвърлят. При тях дори ако искаш да си вземеш храна, останала след дадено мероприятие /примерно някакъв банкет, парти, сватба и т.н./, тя се опакова в кутии, на които пише, че след изнасяне от хотела, всеки сам носи отговорност за употребата й. Това се прави с цел хотелът да се защити при евентуално неправилно съхранение или по-дълъг престой на храната и последващо натравяне с нея.

# 8
  • Мнения: 1 072
Като идея е много добро, но като организация може и да се окаже по-трудно.
Примерно, във всеки град/населено място може да има нещо като "социален стол", който да се занимава точно с доставянето, проверките и предлагането на годната храна.
За да е годна храната, трябва да се действа бързо, т.е. след всеки обяд/вечеря да минава съответната служба и да "прибира" излишната храна от хотела.
Наистина не е лоша идея тази всичката храна да се използва по предназначение.
След като се изхвърля, защо да не се даде на онези, които гладуват.

# 9
  • Мнения: 755
За съжаление се случва да изхвърлям, знам, че е грехота приположение , че има толкова гладни.

# 10
  • Мнения: 862
Храна си признавам, че изхвърлям, но хляб никога в кофите. Винаги го слагам в чисти торбички, които завързвам и постявам или на най-близкото до казаните дърво, или в страни от тях. Знам, че го прибират възрастни хора и някакси се чувствам по-добре от това.

# 11
  • Варна
  • Мнения: 10 139
Не изхвърлям. Остатъците от храна или ако имам нещо развалено, събирам в кутии и ги давам на един приятел да си храни кучетата.

# 12
  • Мнения: 3 405
И аз съм мислила за оставащата храна от хотели и ресторанти  Thinking


Нали и персоналът огладнява Wink

# 13
  • Варна
  • Мнения: 10 139
И аз съм мислила за оставащата храна от хотели и ресторанти  Thinking


Нали и персоналът огладнява Wink

Персоналът рядко се храни точно с тази храна.  Wink
Работила съм в хотел, не ОИ, но пак има шведска маса. Храната се използва многократно, т.е. един път варените картофи са салата, като останат на другия ден се предлагат като пюре с някаква добавка и на третия ден във вид на някаква запеканка. На четвъртия ден се събират и се дават на човек, който храни животни ( познат на шефовете ми беше Laughing). За тази храна получаваха в края на сезона едно агне.
Предполагам на повечето места схемата е подобна.

# 14
  • Мнения: 3 405
В ресторантите си хапват Simple Smile
За ОИ сигурно е така, както казваш. Никога няма да забравя кебапчета, нарязани на парченца. Представих си ги нахапани от клиенти, обрани от чиниите и поизрязани за ол инклузива  Mr. Green

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт